Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Suzuki v Americe končí s prodejem osobních aut

Michal Fokt
Diskuze (18)
Americké zastoupení značky Suzuki požádalo o ochranu před věřiteli a kompletně opouští automobilový byznys. Nadále se bude věnovat pouze motocyklům, čtyřkolkám a marine programu.

Není žádným tajemstvím, že se značce Suzuki na americkém trhu vůbec nedaří a to i přesto, že zejména modely Vitara a Kizashi určitě mají potenciál trefit se tamním zákazníkům do vkusu. Pokud vás zajímá, jak moc se Suzuki trápí, pak vězte, že třetí nejslabší japonská automobilka v USA - Mazda prodává letos měsíčně 18-19.000 aut a prémiové japonské značky Acura, Infiniti a Lexus se pohybují, kolem 11-12, 8-9 respektive 19-20 tisíc, zatímco Suzuki, které je na domácím trhu čtvrté, ve Státech prodá s bídou kolem 2000 aut.

Zdálo by se ovšem logické, že se Suzuki i tak snaží být na druhém největším automobilovém trhu světa zastoupeno, byť pouze symbolicky. Situace ale dospěla do takového stádia, kdy importér vyhlásil, že se dostal do platební neschopnosti a požádal soud o ochranu před věřiteli. Současně Suzuki oznámilo, že nadobro končí s prodejem automobilů a to hned poté, co budou vyprodány současné skladové zásoby.

Jako důvody uvádí zejména dlouhodobě nepříznivý kurz jenu k dolaru, omezenou modelovou nabídku, nízké prodeje a vysoké náklady na udržování automobilové distribuční a servisní sítě. Suzuki ale i přesto dostojí svým záručním závazkům a k dispozici budou i nadále i náhradní díly a to v restrukturalizované prodejní a servisní síti. Obchod s motocykly, terénními čtyřkolkami (ATV) a lodními motory ale po restrukturalizaci zastoupení v Americe poběží dál, protože v těchto oblastech Suzuki dlouhodobě zaznamenává růst. Otázkou je, zda příkladu Suzuki nebude následovat i Mitsubishi, které se pohybuje kolem 5000 aut měsíčně.

Michal Fokt
Diskuze (18)
6. 11. 2012 16:13
Re: Suzuki bylo v USA
Odkazy jen popisují realitu, hlavičko. :-!
Avatar - King
6. 11. 2012 16:06
Re: Suzuki bylo v USA
Přesně tak, diskuzní cancy na ACZ nepobírám už dlouho. :-)
6. 11. 2012 14:47
Re: Suzuki bylo v USA
Asi jsi to nějak nepobral, že? :-!
Avatar - King
6. 11. 2012 14:39
Re: Suzuki bylo v USA
>:D >:D >:D >:D Příznivce značky, která se objevuje ve statistikách J.D. Power na 4. a 7. místě od konce se do krve hádá s příznivcem značky, které patří 1. a 10. pozice od konce. Tak to je velký. >:D :yes:
Avatar - Barrichello
6. 11. 2012 14:37
Re: Suzuki bylo v USA
On by nejdřív nesměl Mercedes AG snížit stav lidí dohlížejících na kvalitu výroby do roku 1998 na třetinu.
Ale pan Zetsche halt potřeboval papírově snížit náklady no.

Tomu se říká šetřit na nesprávným místě.