Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Světová premiéra: turbodiesel v Jaguaru !

Ondřej Láník
Diskuze (27)
Tradiční britská značka, součást koncernu Ford, dnes přestavila zcela nový přeplňovaný vznětový motor V6...

Tradiční britská značka, součást koncernu Ford, dnes přestavila zcela nový přeplňovaný vznětový motor V6. Agregát využívající nový common-rail je výsledkem společného vývoje techniků Fordu a konstruktérů skupiny PSA. Investice obou firem do vývoje vznětových pohonných jednotek přesáhla 350 miliónů euro, ale neustále rostoucí trh a výkonné diesely v automobilech z Německa a Itálie, jednoduše nutí také další velké hráče na trhu k vývoji a produkci výkonných a silných dieselů.

Novinka se nejprve objeví na počátku roku 2004 v Jaguaru S-Type. Čtyřventilový šestiválec o objemu 2,7 l bude splňovat normu Euro 4, ačkoli zatím není jasné, zda mu k tomu pomůže filtr pevných částic, který PSA používá u svých moderních dieselů. Hned několik výkonových variant bude pohánět více modelů obou koncernů. Nejvýkonnější verze má mít 152 kW (207 k) a největší točivý moment 440 Nm.

Ceny zatím nejsou zveřejněny. Všeobecně se však očekává, že budou mírně pod německou konkurencí, která je hlavním cílem útoku divoké britské kočky.

Ondřej Láník
Diskuze (27)