Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Také Dacia Dokker se dočkala modernizace. Co se změnilo?

David Bureš
Diskuze (10)
Dacia pokračuje v modernizaci své modelové řady. Nyní přišla řada na MPV Lodgy a od něj odvozený užitkový model Dokker.

Letošní rok je pro značku Dacia nadmíru důležitý. Rumunská automobilka modernizuje naprostou většinu své modelové palety. Po faceliftovaných modelech Sandero a Logan, které jsme viděli na pařížském autosalonu, se úprav dočkalo také velkoprostorové duo Dokker a Lodgy. Nabídku Dusteru pak rozšiřuje automatická převodovka.

Dokker a Lodgy modelového roku 2017 navazují na trend, když oba vozy dostaly příď upravenou ve stylu Sandera a Loganu. Nová maska chladiče svými oválnými prvky navazuje na tu z Dusteru. Novinkou jsou též 16palcová kola Altica, zatímco pro verzi Stepway jsou nově dostupná kola Dark Metal Flex.

Hlavní novinkou kabiny je vedle nového čtyřramenného volantu lehce upravená palubní deska. Nové materiály doplňuje nové barevné schéma, dvoubarevnou desku nahrazuje tmavé řešení. Nové je také čalounění, a to jak u běžných verzí, tak u pseudoterénního modelu Stepway.

Dacia navíc rozšířila výbavu obou aut. Lodgy i Dokker se nově dočkaly sklopných stolků pro cestující vzadu. Zpětná parkovací kamera pak bude nové dostupná také pro Dokker – v Lodgy je jí možné pořídit za 5.000 korun už dnes.

Rumunský výrobce si navíc všímá rostoucí popularity automatických převodovek, a tak rozšiřuje jejich nabídku. Zatímco pro Sandero a Logan je dodáván robotizovaný manuál Easy-R, pro Duster bude nově dostupná dvouspojková převodovka EDC. Ta je sice konstrukčně složitější než poměrně jednoduchý robot, za to ale má nabídnout podstatně hladší změnu převodů.

Šestistupňové EDC bude možné pořídit k turbodieselu 1.5 dCi (80 kW), a to výhradně v kombinaci s pohonem předních kol. Rozhodně ale nezoufejte nad úzkou nabídkou, Duster se v příštím roce dočká nové generace, u níž se dá předpokládat, že výběr bude vyšší.

Levné MPV Dacia Dokker se světu poprvé představilo na začátku roku 2012, krátce na to od něj byla odvozena i dodávka Dokker, která se liší posuvnými bočními dveřmi. Ta je dostupná jak v osobní verzi Dokker, tak v ryze užitkové Dokker Van. Jak Lodgy, tak Dokker je možné pořídit také v oplastované variantě Stepway.

David Bureš
Diskuze (10)
22. 4. 2018 12:24
Dokker Stepway
Vlastním (několik dní) nového Dokkera Stepway, v plné výbavě (klima, tempomat, omezovač rychlosti, zrcátka v el., navigace, couvací kamera, handsfree, vyhřívání sedaček, volant v kůži, apod) a jsem z něj nadšený. Cenově je Dokker oproti srovnatelné, až na maximum vybavené konkurenci (Fiat, Peugeot, Citroen) cca o 200 tis levnější (konkurence má mnohem vyšší ceny za základ auta i za doplňkvou výbavu), přitom si myslím, že rozdíl ve kvalitě nebude mezi těmito značkami znatelný.
V Peugeot Partneru jsem si připadal pořád tak nějak jako v dodávce, v Dokkeru ten pocit z nedodělané dodávky nemám, řídí se jako běžný osobák, akorát je z něj lepší výhled. Motor Renault 1,2 Tce je vynikající, fakt dobře táhne. Je to nové auto, nepozoruji žádné nedostatky, až na příliš tichý motor ve volnoběhu, kdy není motor vevnitř slyšet a musím koukat na otáčkoměr, zda běží. Motoristy zatracovaný systém start/stop funguje perfektně (dá se vypnout tlačítkem), přijedu na křižovatku, motor se zastaví, blikne žlutá, sešlápnu spojku a než stihnu zařadít, motor je opět v chodu.
Dokker Stepway má velmi dobré rádio, navigaci, couvací kameru (+couvací senzory), autu prostě není co vytknout. Přecházím na Dokkera z 15 let staré Audi A4 1,9 TDI a už bych žádnou ojetinu nechtěl.
Avatar - Pepa_007
18. 11. 2016 20:39
Re: lacna krabica
KIA a Hjunday je o level vejš. Dacia je levné auto.
18. 11. 2016 17:41
Re: lacna krabica
To je přesně ono. K pracovním vozům se chovají jako dobytci, ale ke svým vylítaným pekáčům jako k prémii... obecná nemoc "zaměstnanců" :-!

Zrovna nedávno jsem tu jednomu psal, že ideál pro "holoťáky" je Dacia. U té mě to tolik nebolí...
18. 11. 2016 17:38
Re: lacna krabica
Ale no táááák... proč ta potřeba srovnávat Hjondéé s Dacií :-!
18. 11. 2016 16:47
Re: lacna krabica
To mi připomíná jeden vtip:

Víte jaké je nejlepší terénní auto?
Přeci, to služební......