Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Před 25 lety vyrazila Tatra kolem světa

redakce AUTO.CZ
Diskuze (47)
Speciálně upravený nákladní vůz ujel během tří let na 200.000 kilometrů po cestách i necestách pěti kontinentů a navštívil 67 zemí.

Před čtvrtstoletím, 18. března 1987, odstartovala expedice Tatra kolem světa. Speciálně upravený nákladní vůz ujel během tří let na 200.000 kilometrů po cestách i necestách pěti kontinentů a navštívil 67 zemí. Svým způsobem se jednalo i o cestu časem; výprava totiž z Československa odjížděla ještě v dobách socialismu, a vrátila se až několik měsíců po sametové revoluci.

Cílem expedice Tatra kolem světa byla nejenom výprava za dobrodružstvím a poznáním, ale také propagace československého průmyslu v zahraničí. Náklaďák přestavěný na obří karavan nejprve obkroužil Evropu, načež zamířil lodí do Kanady. Cesta po americkém kontinentu se neobešla bez problémů. V Guatemale byla celá šestičlenná posádka zatčena a několik dní držena ve vězení pro podezření ze špionáže.

Z amerického kontinentu zamířila expedice do Austrálie, po jejímž přejezdu se přesunula do jihovýchodní Asie. Z Číny se tatrovka vydala ve stopách historické hedvábné stezky do Pákistánu, kde však výpravu poznamenala tragická událost. Při sjíždění divoké řeky se jeden z jejích členů utopil. Expedice přesto pokračovala dál. Z Indie se lodí přepravila do Afriky a poté, co projela černý kontinent, zamířila modro-stříbrná tatrovka konečně k domovu.

Do Československa se expedice vrátila v létě roku 1990, tedy po třech letech a jednom a půl měsíci na cestách. Země v té době žila událostmi spojenými s pádem komunismu, a tak stopy unikátní expedice rychle zavál čas. Jednou z nemnoha vzpomínek na ní je právě Tatra 815 GTC, která celou cestu absolvovala, a nyní je vystavena v kopřivnickém muzeu.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (47)
28. 3. 2012 01:05
film, seriál, proč nic nebylo?
Ahoj, jsem mladší ročník a o téhle výpravě jsem nikdy neslyšel. Respektive něco mi říká ten typ Tatry, ale doteď jsem neznal její osud, snažil jsem se zjistit víc, ale nikde jsem nezjistil proč se ten seriál/film/cokoliv nezrealizovalo, kdyť ten materiál už měli. 3 roky natáčejí a pak to nikomu nestojí za pár dnů/týdnů alespoň amatérského střihu?
20. 3. 2012 17:30
Re: To snad nemyslí vážně
Je pravda, že z komerčního hlediska to bylo k ničemu, navíc se vraceli do revoluce (listpad 89)takže jejich příjezd byl pomalu nepovšimnut, a návrat se konal v podstatě zapomnění.
20. 3. 2012 17:28
Re: Pamatuju si,
Hele chlapi nechte toho, nebo budu mít v klávesnici povodeň. Tolik sentimentu by jeden nečekal. :-)
20. 3. 2012 17:24
Re: Pamatuju si,
Tak já si dodnes opatruji jak LIAZ-ku tak Tatru se šlapákáma z Dakaru.
20. 3. 2012 17:22
Re: Pamatuju si,
Já se na ni byl taky podívat na Staromáku, když odjížděli. Jo, jo. :-)