Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Technické muzeum Tatra čeká modernizace. Inspirací bude muzeum náklaďáků

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Starší kopřivnické muzeum věnované automobilce Tatra se dočká kompletní rekonstrukce, která bude inspirována novým areálem.

V listopadu roku 2021 bylo v Kopřivnici otevřeno nové Muzeum nákladních automobilů Tatra, zřízené v budově bývalé slévárny v areálu známé kopřivnické automobilky. Muzeum o ploše 5500 metrů čtverečních nabízí asi 80 historických exponátů rozdělených do 14 expozic, jde však pouze o nákladní automobily.

Osobní automobily značky Tatra zůstávají i nadále uloženy v Technickém Muzeu Tatra, které bylo v centru Kopřivnici vybudováno již v roce 1997. Muzea jsou od sebe vzdálena asi 15 minut chůze a jejich návštěva se dá pohodlně stihnout během jednoho dne, jak ostatně minulý rok vyzkoušel kolega.

Video se připravuje ...

Společnost Tatra Trucks ale nedávno prostřednictvím svých sociálních sítí oznámila, že menší Technické muzeum Tatra brzy čeká kompletní rekonstrukce, na které by se mělo podílet město Kopřivnice, Moravskoslezský kraj i samotná automobilka.

Přestavbu budovy zajistí město, proměnu expozice pak bude mít na starosti krajské Muzeum Novojičínska, pod které nyní patří Muzeum nákladních automobilů Tatra a od příštího roku pod něj bude patřit i Technické muzeum Tatra.

Celkový vzhled nového muzea osobních automobilů Tatra by měl navázat na podobu Muzea nákladních automobilů Tatra. Návštěvníci se tak mohou těšit na zajímavé expozice i možnost prohlédnout si exponáty detailněji za využití technologie rozšířené reality.

Bližší informace o rekonstrukci budou teprve zveřejněny, podle prvotních plánů by však stavební práce mohly být zahájeny ještě v letošním roce, ukončeny pak mají být nejpozději v prosinci roku 2024. Otázkou však zůstává, kolik času zabere ještě stěhování exponátů a vytváření nových expozic.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme