Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tatra a Buggyra rozvíjejí spolupráci

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
Tatra Trucks dala zelenou spolupráci s českou společnosti Power Sports Enterprises známou pod značkou Buggyra v souvislosti s mezinárodními soutěžemi dakarského typu.

Kopřivnická automobilka je v oblasti této spolupráce zodpovědná za dodávky mechanických dílů podvozků a poskytnutí potřebného know-how v této oblasti. Buggyra pak zajistí komplexní testovací program a zejména vývoj a aplikaci nejnovějších závodních technologií.

Hlavním cílem spolupráce s Buggyrou je zajištění kontinuity ve vývoji soutěžní techniky pod značkou Tatra.

V souvislosti se spojením Tatry a Buggyry stojí za připomenutí skutečnost, že mnoho technických zlepšení, použitých později úspěšně u sériových modelů, bylo v prvotní vývojové fázi použito právě na závodních speciálech Tatra.

Jedním z nejlepších příkladů z nedávné minulosti je vzduchové pérování předních náprav, kterým jsou po vzoru soutěžních speciálů vybaveny i přední nápravy zatím poslední modelové řady T158 Phoenix. Tímto technickým řešením bylo dosaženo snížení celkové hmotnosti vozidla, zvýšení užitečného zatížení a zároveň se zlepšil komfort v kabině.

Dakarský speciál Tatra 815 Buggyra testoval nejlepší český jezdec závodních kamionů posledních dvou ročníků dakarské rallye Martin Kolomý již v polovině září ve slovenské Senici. V současnosti již kopřivnická automobilka pracuje na dalším vozidle pro tohoto jezdce. Jeho dokončení je naplánováno na začátek příštího roku a má být využíváno pouze pro testování.

Radomír Smolka, ředitel technického vývoje společnosti Tatra Trucks, uvedl, že do budoucna chce Tatra společně s Buggyrou pravidelně obsazovat pódiové příčky na Dakaru.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
10. 10. 2013 21:30
A co na to Lopraisové?
Tiez si vobec nemyslim ze Kolomy je naj >:D sledoval som to a fakt ze jedine Ales mal z Tatier rychlost. Kolomy isiel celu dobu na istotu a samy vraveli ze zacnu zaberat az neskor, ale ked zacali potom zaberat nebol v tom ziadny rozdiel....Tiez si myslim ze Tatra by sa mala orientovat na Lopraisovcov....nieze by som nefandil Kolomemu a inym tatram- to nie, fandim aj liazom ale podla vysledkov je jednoznacne ze Ales je naj a jedine unho cakam ze moze bojovat s deroyom a kamazom.....
10. 10. 2013 20:22
Re: A co na to Lopraisové?
Lopraisove si jedou vlastni cestou s konkurenci Buggyry MKR Technology. Skoda, spise bych fandil spojeni Loprais - Buggyra, ale tak tomu neni.
Napsat o Martinu Kolomem, ze je to nejlepsi cesky jezdec dvou poslednich rocniku, to mi prijde minimalne velmi odvazne. Ales Loprais jel pilu, vyhraval etapy a de facto jako jediny drzel krok s Kamazy a Ivecem DeRooye. Martin Kolomy je urcite dobry pilot, ktery v zaveru dojel do "Dakaru" o neco drive, nez Ales Loprais. Ale ten vyhraval etapy a pohyboval se na bedne. A asi by se nemelo zapominat, ze vyhral SilkyWay.
No hlavne at to klukum na Tatrach jede.
Avatar - wakantanka
10. 10. 2013 17:10
Re: Továrna na Dakaru
Co z toho, ked z ucasti nevedia marketingovo skoro nic vytazit? :-(

Inak drzim Tatre palce, chcelo by to uz zase aspon bednu na Dakare.
Avatar - aproximus
10. 10. 2013 17:08
A co na to Lopraisové?
8-s
10. 10. 2013 09:34
Továrna na Dakaru
vyplývá tedy z článku, že továrna se aktivně zapojí nebo bude jako nyní tichá podpora?