Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tatra dojela druhá na Africa Eco Race 2016

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Tomáš Tomeček s Tatrou T 815 a týmem Promet/Excalibur oslavil 30. výročí kopřivnické značky na černém kontinentu druhým místem v maratónu Africa Eco Race 2016.

Dálková rallye, která vede po stopách původní dakarské soutěže Marokem, Mauretánií a Senegalem má svůj letošní ročník za sebou. Trojnásobný vítěz této rallye z let 2011, 2012 a 2014, Tomaš Tomeček, společně s navigátorem Ladislavem Lálou a Tatrou T 815 v ní tentokrát vybojoval stříbro.

Tým Promet/Excalibur tak stylově oslavil 30. výročí od prvního startu automobilů značky Tatra ve slavné Rallye Paříž-Dakar, v níž tyto stroje slavily ve druhé polovině osmdesátých let a v letech devadesátých své největší závodní úspěchy.

Tomáš Tomeček si v závodě, jehož symbolické zahájení se odehrálo 27. prosince roku 2015 v Monaku a ostrý start se pak uskutečnil 29. prosince v Maroku, vybral v první polovině závodu velkou dávku smůly.

Ve čtvrté etapě soutěže potkaly závodní speciál Promet/Excalibur rovnou tři defekty, které se postaraly o velké zdržení.

To se naštěstí podařilo dohnat v dunách Sahary, kdy Tatra vybojovala vítězství ve dvou etapách a v jedné dojela na druhé pozici. Díky tomu se Tomáš Tomeček se svým spolujezdem dostal na druhé místo, které si až do jedenácté etapy, ukončené 9. ledna letošního roku, udržel.

Jediný český zástupce na Africa Eco Race 2016 byl v absolutním pořadí mezi osobními a nákladními automobily třináctý. V kategorii kamionů pak nestačil pouze na Rusa Antona Šibalova s Kamazem, jemuž se podařilo obhájit loňský triumf.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)