Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Těsnění hlavy válců: Umí zničit motor! Jak poznat, že je poškozené?

Tomáš Dusil
Diskuze (3)

Ubývá vám chladicí kapalina, ale podlaha v garáži pod autem je suchá? V takovém případě může být příčinou poškozené těsnění pod hlavou. Jak to poznat a proč byste neměli s opravou otálet?

Těsnění hlavy válců se nachází mezi hlavou a blokem motoru, přesněji mezi jejich dosedacími plochami. Zejména u bloků motoru typu „open deck“, jsou na něj kladeny poměrně vysoké nároky. Primárně má za úkol oddělovat okruh mazání motoru od chladicího okruhu, které vedou z bloku do hlavy válců.

Zatímco v hlavě či v bloku mají mazání a chlazení samostatné kanály, přechod mezi hlavou a blokem, tvořený vzájemnýma dosedacími plochami, toto neumožňuje. A právě tady se uplatní hlavové těsnění. Vyrábí se buď z takzvaného klingeritu, který neobsahuje karcinogenní azbest, nebo z tenkých ocelových listů.

Co poškozuje těsnení pod hlavou?

K poškození těsnění může dojít hned několika způsoby. Nejčastější příčinnou je přehřátí motoru bez ohledu na jeho příčinu. Těsnění neprospívá ani vytáčení studeného motoru či jízda s nezahřátým motorem v režimu vysokého zatížení. Důležitá je také pravidelná výměna a používání výrobcem předepsané chladicí kapaliny.

Tady nejde jen o typ (například růžová G12+), ale také o situace, kdy se chladicí náplň míchá v určitém poměru většinou s destilovanou vodou. Poškodit těsnění lze také při montáži hlavy válců, třeba pokud mechanik utáhne hlavové šrouby příliš vysokým momentem. Nebo za situace, kdy se při jejich utahování nepostupuje dle pokynů výrobce. Většinou se hlavové šrouby utahují od středu hlavy k jejímu obvodu.

Jak poznám poškozené těsnění pod hlavou?

Poškozené hlavové těsnění nedokáže plnit svoji funkci a tedy oddělovat chladicí okruh od mazacího při cestě z bloku do hlavy válců. Dochází tak k pronikání chladicí kapaliny do oleje, případně obráceně. Výsledkem je znečištění expanzní nádobky na chladicí kapalinu olejem. Pokud tedy po odšroubování víčka s přetlakovým ventilem objevíte v nádobě znečištění tmavé barvy, může to být způsobeno právě tímto.

Naproti tomu chladicí kapalina se dostává do mazacího okruhu motoru a tedy do oleje. Na víčku nalévacího hrdla pro motorový olej vytváří typickou, jakoby našlehanou suspensi. Ta sama o sobě ale ještě nemusí znamenat vadné hlavové těsnění. Zejména v zimním období, pokud vozidlo déle stojí, se může v malé míře na víčku také objevit. Přítomnost chladicí kapaliny v oleji lze odhalit také na měrce motorového oleje, na níž ulpívají kapičky antifreezu, viditelné po vytažení měrky.

V závislosti na tom, kde těsnění praskne, může docházet rovněž k úniku chladicí kapaliny, případně oleje z motoru ven. Jde o lepší scénář, neboť se obě kapaliny nemísí v motoru.

Co se může stát

V první řadě vám ubývá chladicí kapalina, případně se ztrácí olej, jak se dostává do chladicího systému. Navíc olej kontaminovaný nemrznoucí směsí má sníženou účinnost mazání, což rozhodně neprospívá pohyblivým částem motoru. A olej v chladicím okruhu zejména za studena obtížněji teče, neboť oproti antifreezu má vyšší viskozitu. Ve výsledku se tak zpomaluje cirkulace chladicí kapaliny motorem.

Horší situace je, pokud se chladicí kapalina dostane do válců motoru. Jednak může působit korozivně a dále její nestlačitelnost v extrémním případě způsobí poškození mechaniky motoru. K tomu by došlo v případě, že by se do válců „voda“ dostala ve větším množství. To se pak mohou ohnout třeba ojnice. Většina lidí však popisovanou závadu řeší dříve, než k tomuto katastrofickému scénáři dojde.

Kolik mě to bude stát?

Samotné těsnění drahé není. Vyjde řádově na stokoruny, samozřejmě záleží na konkrétním motoru. Cenu opravy výrazně zvyšuje zejména její pracnost. Před sundáním hlavy z bloku je třeba demontovat také rozvody. Pokud jsou řešeny ozubeným řemenem, který byl již jednou napnutý, žádný mechanik jej nebude chtít dobrovolně opětovně použít. Výměna těsnění hlavy válců tak znamená také montáž nových rozvodů.

Jak vyměnit těsnění pod hlavou?

Práce pro odborníky. Hlava je po odstranění hlavových šroubů k těsnění natolik přilnutá, že její sundání vyžaduje docela sílu. V praxi mechanici používají fintu v podobě poklepání paličkou z pryže na hlavu či blok. Navíc hlavu musíte od bloku oddělovat vždy v ose válců.

Před montáží hlavy a před nasazením nového těsnění je třeba dosedací plochy hlavy a bloku pečlivě očistit a následně změřit jejich rovinnost. Zkrátka nesmějí být zvlněné. Pokud je zjištěna odchylka od rovinnosti, musí se dosedací plochy hlavy a bloku zafrézovat.

Jelikož při tom dochází k úběru materiálu, došlo by při montáži nového těsnění s původní výškou ke změně kompresního poměru. Pro jeho zachování je třeba použít vyšší těsnění, které odebraný materiál z bloku a hlavy vyrovná.

Nasadit těsnění se musí správně. V opačném případě může dojít k překrytí (částečnému překrytí) některého z kanálů. Opětovná montáž hlavy vyžaduje přesný postup dotahování hlavových šroubů, samozřejmě utahovacím momentem.

Pokud je chladicí soustava kontaminovaná olejem, je třeba ji vyčistit, což platí hlavně pro expanzní nádobu, případně chladič. Současně je dobré vyměnit motorový olej, neboť i ten je degradován chladicí kapalinou.

Z popsaného velmi zevrubného postupu vyplývá, že výměna těsnění hlavy válců je dost náročná operace, která může u některých motorů i zkušenému mechanikovi třeba deset hodin práce. Případné zafrézování dosedacích ploch vyžaduje velmi často specializovanou nástrojárnu. Cenově tak výměna hlavového těsnění běžně vychází tak na deset až dvanáct tisíc korun podle motoru a servisu.

Jak se mění auta a zvyšuje technická úroveň pohonných jednotek, procházejí vývojem také jejich závady. I moderní motory tak umějí selhat na spoustu způsobů. Navíc mnohé ze závad jsou fatálního charakteru. Příčinou je stále vyšší úroveň techniky a současně tlak na co nejnižší cenu.

Vývoj: jsou moderní motory spolehlivé?

Současný motor se neobejde bez řady příslušenství, neboť jen tak může splnit stále přísnější emisní normy a současně nabídnout ještě nějakou tu dynamiku. Zároveň jsou auta stále levnější, takže nezbytné komponenty nesmějí být příliš drahé. I dnes lze udělat super spolehlivý motor. Stačilo by použít komponenty na kvalitativní úrovni používané u NASA či v letectví. Jenže to by nikdo nezaplatil.

Na druhou stranu u moderních motorů ubývají takové ty klasické závady, s nimiž jsme se běžně potýkali třeba u agregátů z 80. či 90. let. Zde se řadí také těsnění hlavy válců. U moderních motorů selhává jen zřídka, u starších či více ojetých agregátů je však riziko jeho závady vyšší.

Příběh: dostalo se i do BBC

Těsnění hlavy válců může selhat na každém motoru. Kolabujícími těsněními hlavy válců nejvíce „proslul“ motor série K již zaniklé britské značky Rover. V tomto případě snad nebyl nikdo, komu by neselhalo, tedy pokud jej preventivně každých 80.000 km nenechal vyměnit.

Selhávající těsnění bylo na těchto motorech tak velkého rozsahu, že ve Velké Británii se tomuto problému svého času věnovala i slavná BBC. Vzhledem k tomu, že Rover byl v UK tím, čím u nás Škoda, je jen málo Angličanů, kteří doma někdy neměli vůz s vikinskou lodí ve znaku a s některým z těchto jinak jízdně skvělých motorů pod kapotou.

Motory série K se poprvé objevily v roce 1989 s příchodem někdejší řady Rover 200/400, coby derivátu Hondy Concerto (předchůdce anglického pětidveřového civicu). Jejich zvláštností je specifická takzvaná sendvičová konstrukce. Jednotlivé části drží vzájemně pohromadě zásluhou dlouhých šroubů, které procházejí celým motorem, tedy od hlavy až do spodního víka.

Pravděpodobně omezená tuhost motoru v kombinaci s původně nešťastným použitím plastových vymezovacích kolíků (přibližně do druhé poloviny 90. let) hlavy válců stojí zřejmě za tím, proč těsnění kolabuje. A také velmi malá chladicí náplň spolu s nevhodně navrženým chladicím systémem.

Motory série K se tak velice rychle ohřívají. V počáteční fázi zahřívání motoru se nic neděje, až najednou teplota velice rychle dosáhne provozní hodnoty. Přehřát tyhle agregáty je tak relativně snadné. S jistotou vám však přesnou příčinu, proč těsnění tak masivně selhávalo, neřekne nikdo dokonce ani v Anglii. Natož u nás, kde si dodnes řada lidí myslí, že jde o motor Hondy…

A protože jde o specificky konstruovaný agregát, vyžaduje také výměna těsnění pod hlavou specialistu. Jinak se může stát, že těsnění vyměníte a za chvíli to budete dělat znovu. Rover třeba předepisoval při výměně použití nových šroubů hlavy válců (v tomto případě vlastně celého motoru). Je jich tam deset a sada dnes vyjde na asi 2.500 korun, což je skvělé. Bývaly doby, kdy jeden šroub stál i 600 korun.

Specialisté na vozy Rover/MG, třeba Miroslav Mareda z pražské Písnice, šrouby posoudí, a pokud nejsou v kritickém stavu, použijí je. Ty, co jsou špatné, nahradí. I tak se oprava prodražuje, byť ne o tolik jako kdysi.

Tomáš Dusil
Diskuze (3)
24. 11. 2020 16:34
Těsnění pod hlavou
Při cca 60 000 výměna termostatu. Po 70 000 km mi odešlo těsnění pod hlavou u Peugeotu, cena opravy cca. 10 000 včetně výměny rozvodů. Voda si normálně chodí do oleje a obráceně, takže jsem úbytek chladící kapaliny nezaregistroval, ale po poradě s jiným technikem jsem zjistil, že je olej v expanzní nádržce na chladící kapalinu.
Začalo to tím, že jsem párkrát auto uvařil - termostat v ***i a servis neřešil proč- nechal jsem ho vyměnit a po roce rozežral olej těsnění v termostatu. Závěr - reklamace termostatu, která asi neprojde a výměna těsnění pod hlavou, oleje, chadící kapaliny a další nepředpokládané závady
28. 5. 2017 10:48
Re: Foukání
Jojo, zazil jsem to same.
Mimochodem, v clanku je zninen rover, ale pro motory trpici na tesneni nemusime chodit daleko. Skodovacke OHV jim taky dost trpelo. Na druhou stranu, vymena byla jednodussi, nemusely se rozebirat rozvody >:D
Avatar - matii
26. 5. 2017 10:53
Foukání
Ještě mi tam chybí (mluvím z vlastní zkušenosti) foukání do chladícího systému. Třikrát jsem měnil prasklou hadici, než mi to docvaklo a nechal vyměnit těsnění pod hlavou. Pak už byl klid. Přitom příznaky jako emulze atd. nic, jen to rychlé zahřátí chladící kapaliny.