Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Ford Focus 1.0 EcoBoost – Zpátky na vrchol?

Ondřej Chamilla
Diskuze (350)
Fordy Focus první a druhé generace se staly v mnohém etalony nižší střední třídy. Nicméně poslední reinkarnace nebyla přijata s nadšením, všechno má ale změnit tento facelift.

První generace Fordu Focus smetla konkurenci téměř ve všech ohledech, zejména famózně jezdila. Druhá pokračovala v nastoleném směru, ale ta třetí se mírně odklonila. Již nejezdila tak dobře, konkurence navíc zvládla být prostornější a modernější. Jenže o nějakém zklamání nemůže být řeč, vždyť minulý rok šlo o vůbec nejprodávanější automobil světa! Přesto si technici Fordu řekli, že s faceliftem musejí nejkritizovanější prvky zlepšit. Pojďme se tedy podívat, jak se jim to povedlo.



Po nadčasovém prvním Focusu a konzervativním druhém byl ten třetí jako zjevení, a to v negativním smyslu. Mírně opuchlý, s podivnými zadními svítilnami výrazně zasahujícími svým výběžkem až do boku karoserie, a celkově rychle stárnoucí model potřeboval v tomto ohledu modernizaci jako sůl. Jsme tedy potěšeni, že nyní automobil působí svěžím a elegantnějším dojmem. Příď po vzoru Aston Martinu s výraznější maskou chladiče se nám líbí, stejně jako nové světlomety s páskem diod. Vzadu jsou v našem případě rovněž diodové svítilny, které mají jiný design a jsou menší, byť onen boční výběžek zůstal. Změněné jsou také nárazníky či víko kufru.

ford testy nizsistredni ford testy nizsistredni



Ještě výraznější změny se udály uvnitř. Masivní palubní deska s „vlnobitím“ na jejím vrchu zůstala, pryč je však malinký zapuštěný displej či přemíra tlačítek na středovém panelu. Nyní je všechno uklizenější a rozhodně hezčí. Osmipalcová obrazovka (za příplatek) je dotyková, má výrazně hezčí grafiku než dříve a je spojena s informačním systémem Sync2, který lze ovládat hlasem, a to velmi snadno a účinně - česky však bohužel neumí. Uvnitř použité materiály a celkové dílenské zpracování jsou na vysoké úrovni.



Řidič má za volantem docela dobrou pozici, někteří by možná ocenili možnost dát si sedadlo níže, ale proti zbytku není co namítat. My jsme k testu dostali Focus v nové výbavě Trend Sport, která je o kousek bohatší než základní Trend, přináší například dvouzónovou klimatizaci či sportovní podvozek. Trend Sport se pojí jenom k motorům 1.0 a 1.5 EcoBoost, přičemž pro první jmenovaný ve verzi s výkonem 92 kW platí ještě dodatečná zaváděcí sleva 10.000 korun, kterou si můžete odečíst od celkové ceny testovaného exempláře 473.290 Kč.

Osobně bychom si však takto Ford Focus nenakonfigurovali. Auto mělo zbytečné či paradoxně luxusní prvky jako příplatkový spoiler či vyhřívané nejen čelní sklo se sedadly, ale také volant. Chyběly mu však některé obecně důležité prvky: například parkovací senzory nebo světelné čidlo, takže řidič musí zapínat světla vždy postaru, otočným ovladačem.



Pokud bychom si ale měli u tohoto Fordu na něco stěžovat, pak je to špatné využití prostoru uvnitř. Prostoru vzadu je ve srovnání s konkurenty spíše poskrovnu, zavazadlový prostor je pak vyloženě malý, tedy pokud si objednáte plnohodnotnou rezervu. My ji neměli, takže jsme mohli využít ne 277, ale celých 363 litrů, což ale stále není mnoho.


ford testy nizsistredni ford testy nizsistredni

Motor a převodovka: Malinký kliďas

Pod kapotou faceliftovaného Focusu se objevily nové přeplňované patnáctistovky, benzinová i naftová. Námi testovaný exemplář však ve svých útrobách ukrývá vůbec nejmenší agregát v celé nižší střední třídě, litrový tříválec EcoBoost s výkonem 92 kW a točivým momentem 170 N.m. Po nastartování a vlastně v celém spektru otáček nás na této jednotce zaujal kultivovaný běh. Nejméně příjemné je dunění pod zátěží v nízkých otáčkách, jednotka však nevibruje a i když ji točíte k červenému poli, ozývá se jenom vzdáleným utlumeným řevem. Zvuk připomíná motor HTP, je ale výrazně tišší.



Jako u většiny tříválců i tento vyžaduje trochu více otáček při rozjezdu, ocenit však musíme jeho okamžité reakce na plyn. I přes velmi slušný výkon ale záhy narazíte na malý objem motoru, a to zejména ve chvílích, kdy se turbodmychadlo teprve nadechuje, když vám spadnou otáčky pod 1500 ot/min a při vyšším zatížení auta. Nečekejte navíc kdovíjakou pružnost, jednotka se chová podobně jako atmosférická šestnáctistovka, kdy se výrazněji rozjede až za hranicí 4000 otáček a zátah polevuje po překročení 6000 ot/min. Není to jak přeplňovaný tříválec 1.2 od PSA, který vás výrazněji nakopne již okolo 2000 otáček, zde síla narůstá postupně.



Pochválit musíte řazení šestistupňové manuální převodovky. Hlavice je umístěná poměrně vysoko, takže řidič nemusí dávat ruku z volantu daleko. Páka navíc v kulise běhá nesmírně hladce a s jasně definovanými dráhami, tedy i přesně. Ze začátku je potřeba si zvyknout na sladění převodovky se spojkou, ale brzy zjistíte jak na to.



Z hlediska užití běžným řidičem, který se snaží jezdit v rámci rychlostních limitů, se těžko přeplňovanému tříválci něco vytýká, i když je k podobným jednotkám širší veřejnost stále skeptická. Přesto jsou dvě věci, které na tomto agregátu vadily. Jde zejména o zpřevodování, které je jednoduše příliš dlouhé. Že Focus na dálnici točí při 130 km/h na šestku jen 2900 otáček moc nevadí, že se ale dá maximální rychlosti dosáhnout na čtyřku a dlouhá je také dvojka i trojka, to už je u takto malého motoru s danou charakteristikou trochu problém.



ford testy nizsistredni ford testy nizsistredni

S tím souvisí i spotřeba. Když se přepnete do režimu ekojízda, dá se po městě jezdit za 7,5 litru a mimo něj okolo 5,5 l. Při dálničních 130 km/h pak půjde o 6,8 l na 100 km. Horší je, že stačí malinko zvýšit tempo a spotřeba letí strmě vzhůru. S takto dlouhými převody vás automobil navíc nutí důrazněji šlapat na plyn, aby se něco začalo dít. Zcela jistě za to může i trochu syrovější agregát, my jsme ale jezdili v průměru za 7,3 litru na 100 km, což je na hony vzdáleno papírovým údajům.



Zatáčí i brzdama

Ford Focus vždycky exceloval při jízdě a ne jinak je tomu i v případě třetí generace po faceliftu se sportovním odpružením, byť možná v jiném slova smyslu, než byste čekali. Prim totiž nyní hraje kultivovanost a pohodlí, a to i v případě daného stupně výbavy. Automobil se přes nerovnosti přenáší nebývale tiše a jistě, nedočkáte se žádného dunění ani ostrých ran jako u většiny konkurentů. Nehledě na sportovní podvozek se přitom jedná o velmi příjemné auto na každý den, které je nejen ve všech ohledech dobře utlumené, ale zároveň celkem pohodlné.

Kola přesně kopírují povrch silnice, ale posádka není zbytečně natřásána. Ford Focus je sice tuhý, avšak poddajný – pokud by někdo řekl, že tohle je běžný standardní podvozek a ne sportovní, věřili bychom mu. Byl zde totiž nalezen téměř optimální kompromis mezi komfortem a jistotou v zatáčkách.

Zajímavé věci se ale začaly dít, když jsme vůz vzali na naši oblíbenou silnici. Že bude tento Ford s lehkým motorem dobře zatáčet, jsme čekali, přesto se vždy dělo něco neobvyklého. Po natočení volantu auto zakleklo na vnější přední kolo a poměrně nadšeně začalo zatáčet, když o milisekundu později bez dalšího pohybu volantem jako by zatočilo ještě o kus ostřeji. Více se opřelo o zatížené kolo a odlehčená záď začala při zatáčení také pomáhat.

Nedalo nám to, prolistovali jsme prospekty a tam jsme objevili novinku auta. Ford Focus má nevypínatelnou stabilizaci, ke které přibyla funkce ETS, podle výrobce první svého druhu na světě. Ta přibrzďuje kola ještě dříve, než dojde ke ztrátě přilnavosti s cílem předejít nedotáčivosti či přetáčivosti.

ford testy nizsistredni ford testy nizsistredni

V praxi to znamená sice opravdu působivou schopnost ostře zatočit, ale nese to s sebou i pár neduhů. Zkušenějším řidičům by mohlo vadit, že je zde další funkce, která dělá něco za ně a mluví jim do řízení. Ostatní majitelé nebudou nadšení z toho, co ucítí po každé krátké svižnější projížďce. V našem případě se z kotoučových brzd linul nepříjemný zápach od obložení, které nemá ani chvíli klidu.

Pokud ale odhlédneme od této funkce, podvozek Fordu Focus funguje báječně. Poradí si s náročnými terénními vlnami, v zatáčkách má nadprůměrnou přilnavost i na zimních pneumatikách, brzdy jsou parádně účinné a řízení nadprůměrně dobré. Možná jsou v této třídě auta, se kterými se svezeme minimálně stejně dobře, vzpomínáme třeba na třídveřové Audi A3, příbuzný Seat Leon či Mazdu 3, ale Ford Focus nyní opět patří na vrchol.

Závěr

Jedno je jasné – Fordu Focus facelift rozhodně prospěl. V našich očích vypadá lépe jak zvenku, tak zejména zevnitř, kde se změnila velká část přístrojové desky. Automobil rovněž o kus lépe jezdí, podvozek patří k tomu nejlepšímu ve třídě a motor není vůbec špatný, byť jej brzdí poměrně dlouhé zpřevodování. 

Konkurence v této třídě je velice náročná a podobně dobře jako Ford Focus už umí jezdit i jiní, ne-li lépe. Ford naopak ztrácí využitím prostoru v interiéru či spotřebou při jakékoliv jiné než klidné jízdě. Když však přihlédneme k docela rozumné ceně a výtečné kultivovanosti celého vozu, jedná se o velmi dobrou nabídku.

Nejlevnější verze modelu 336.990 Kč (Trend 1.6 16V/77 kW)
Základ s testovaným motorem 371.990 Kč (Trend 1.0 EcoBoost/92 kW)
Testovaný vůz s výbavou 473.290 Kč (Trend Sport 1.0 EcoBoost/92 kW)

Plusy

  • Tichý a ostře reagující turbomotor
  • Kultivovanost celého vozu
  • Poměr mezi komfortem a kontrolou pohybů karoserie
  • Obratnost v zatáčkách


Minusy

  • Příliš dlouhé zpřevodování

  • Méně prostoru uvnitř vozu

  • Elektronika dává zabrat brzdám

ford testy nizsistredni ford testy nizsistredni

Ondřej Chamilla
Diskuze (350)
Ford Focus 1.0 EcoBoost
Cena základní sestavy 371 990 Kč
Výbava základní sestavy ESP, šest airbagů, dvouzónová klimatizace, středová konzola s loketní opěrkou a úložnou přihrádkou, přední mlhovky, litá 16" kola s 5x2 paprsky, chromované lišty u spodní linie bočních oken, sportovní pérování, přední sedadla sportovně tvarovaná atd. Kč
Cena testované sestavy 473 290 Kč
Výbava testované sestavy Sada Winter Plus (+14.900,-), sada Interior (+2.100,-), sada Style (+6.900,-), sada Audio 3 (+21.500,-), zadní spoiler (+5.900,-), barva červená Candy (+20.900,-). Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný zážehový
Válce / ventily: 3 / 4
Zdvihový objem (ccm): 998
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 92 / 6000
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 170 / 1400 - 4500
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 193
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 11
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 5.7 / 4.1 / 4.7
Emise CO2: 108
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 363 / 1262
Objem nádrže (l): 55
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1280 / 620
Rozměr pneu: 205/55 R16
Ford Focus 1.0 EcoBoost
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4360
b) šířka (mm): 1823
c) výška (mm): 1469
d) rozvor (mm): 2648
e) rozchod vpředu (mm): 1544
f) rozchod vzadu (mm): 1543
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 840 / 1050
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 630 / 880
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1050
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 930
k) šířka vpředu (mm): 1475
l) šířka vzadu (mm): 1470
délka sedáku vpředu (mm): 510
délka sedáku vzadu (mm): 490
výška opěradla vpředu (mm): 640
výška opěradla vzadu (mm): 600
místo vzadu pod předním sedadlem: ano
25. 1. 2015 18:36
Focus 3 - Parádní vzhled, vlastnosti shoršení?
Nic ve zlém ale Fiesta i Focus 3 už před faceliftem natož teď (mají pravdu, že po faceliftu je lepší), jsou jednoznačně nejhezčí Fordy od doby "labutě" Cortina Mk. III, Escortu I a možná i lepší. Kdy už si přestanou někteří lidé ztěžovat na design dnešních Fordů. Nevím co novináři blbnou, ale Focus II byl dobré auto ale exteriér i interiér absolutně bez designových emocí . Focus I byl designově spíš "kubistický" úlet než krásný. Co se týká jízdy, tak mně zaujal Focus III 1.0 Ecoboost (víc než Focus II 1.6), motor skvělý, ale podvozek jsem netestoval na hraně, tak nevím. Protože Focus I a hlavně Mondeo I 4x4 byly jízdně pohádka. A to je moje první výtka Fordu. Co blbnou, že změkčují podvozky a nehlídají hmotnost tak skvělých aut. Druhý problém je zdánlivé zhoršení antikoroze. Viděl jsem několik 4 letých Mondeí. Při pohledu na narezlý podvozek, je těžké uvěřit že se to netýká karoserie. Třetí problém Focusu III je ale fatální = minimální prostor pro nohy spolujezdce! - občas se píše o středovému panelu ale pozvěte si jakoukoliv ženu s delšíma noha za spolujezdce a s Focusem III už ji vícekrát neuvidíte - palubní deska sklopená dolů plus ten panel jsou prostorově příšerné. Bohužel to byl důvod (spolu s mojí nedůvěrou v korozi) proč se mi nepodařilo přesvědčit rodinu ke koupi tak nádherného Focus III. Proč místo hezkého volantu nezměnily palubku nechápu?! A přiznám se že mně to mrzí, protože obtažený prostor před řidičem vypadá skvěle a sportovně. O jízdě s Mondeem I a Focusem I se mi zdá dodnes, skoro tak jak o BMW 3. No tak třeba už další auto bude Ford...
21. 12. 2014 12:52
Re: Čistě katalogový eurodrzek
prdlajs :ú jak pisu..bud vadny kus nebo nevim.....problemu je tam vic... a kdyz nekdo sedne do auta...a to nezatoci..tak se lekne :-) nic vic nic min.
21. 12. 2014 12:50
Re: Čistě katalogový eurodrzek
viz muj posledni prispevek..zadne hospodske kecy...jezdim ruznyma autama od premie pres supersporty pres uplne obyc stare auta.....jen popisuju novou zkusenost a popisuju, ze to muze byt vadny kus...viz ostatni problemy s timhle autem.....az budu mit moznost a prostor, tak zkusim jinou oct 3.

Urazet nekoho, kdo ma jine zkusenosti je spatny vtip....mozna zvedni * a bez se necim projet, nez budes plkat nesmysly.
21. 12. 2014 12:48
Re: Čistě katalogový eurodrzek
Tvrdím to co zažívám :-) mam zkušenosti s hodně vyrobci...se škodou oct minule generace scoutem jsem ten stejny problem nemel....se starsi Kiou Ceed taky ne.....se starsim Fusionem taky ne. (jezdi ho mati - ma pro zmenu slabe brzdy) Mercedesy taky ok....tak proto tvrdim, ze to muze byt vadny kus..viz ostatni problemy, ktere dane auto ukazuje...tak se sklidni a neotravuj :-)
Avatar - rohYpnol
18. 12. 2014 19:35
Re: Vyhřívané přední sklo
Jistě, zrovna Octavia tu dokazuje, že na servisu je prostě Škoda levná >:-[]

Ale Ford zrovna laciné sklo s vyhříváním nemá a jestli bych si za ten komfort byl ochotný tolik připlácet, tak to bych si 3x rozmyslel. Na jednom autě v rodině už máme (klep klep) třetí sklo...