Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Mercedes-Benz GLS 350 d 4Matic – S-Klasse pro terén

Martin Machala
Diskuze (64)
Novým názvoslovím Mercedesu je zasaženo také největší SUV značky, které se po modernizaci jmenuje GLS.


Design, interiér


V inovovaném označování modelů třícípé hvězdy se určitě sami dobře vyznáte, ale pro jistotu – SUV svorně začínají písmeny GL, které u nejmenšího mercedesu doplňuje ještě „áčko“, abychom se přes střední SUV GLC a „vyšší střední“ GLE dostali až k nejluxusnějšímu GLS. Do faceliftu jsme přitom tento mercedes znali pouze jako GL.

Co všechno se na největším stuttgartském SUV změnilo? A bude autu s pohotovostní hmotností kolem 2,5 tuny stačit vznětový šestiválec s výkonem 190 kW?

Jenom písmeno?

Když jsem si tak prohlížel „nové“ GLS, za jedinou výraznější změnu bych označil přidané písmeno S. Jinak jsem před sebou stále viděl tu obrovskou, ale dobře známou masu. Až někdy potkáte GLS třeba na parkovišti (kde bude jistě zabírat dvě až tři místa), zkuste se poměřit s kapotou, jak neskutečně vysoko sahá. Živé setkání je ještě monumentálnější než dojem z fotek. A zpoza volantu… K tomu se dostanu.

Minimální faceliftované novinky jsem tedy na první pohled skoro nezaregistroval, konfrontace s fotkami předchůdce ale už jistý posun prokázala. A asi větší, než bych po prvním kontaktu s modernizovaným SUV tipoval. Pozměněné přední světlomety společně s novou maskou a jiným nárazníkem totiž GLS opravdu omladily, minulé provedení najednou opravdu vypadá jako o půl generace starší. GLS je po vzoru nejnovějších mercedesů zaoblenější, naštěstí však pochází ještě z doby, kdy se jednotlivé modely lišily. Záměna tak hrozí snad jen s menším GLE, a to pouze při pohledu na přední část. Obrovsky mohutnou záď si už s jiným mercedesem těžko spletete, facelift pak identifikujete podle svítilen s novou optikou, modernizace postihla i nárazník.

suv mercedesbenz testy suv mercedesbenz testy  

Uvnitř je pak díky vytrčenému displeji jasno hned. Pod ním se pak nachází ještě shluk nových tlačítek a nemůžu si pomoct, lacinějších než u předchůdce. V jinak vrcholně luxusním interiéru, který na mě v noci podmanivě ambientně svítil, působí tento panel cizorodě. V áčku dejme tomu, ale v největším a nejdražším SUV od třícípé hvězdy… Nevím.

Místa je všude ohromně, použitelná jsou i poslední dvě místa ve třetí řadě. Zasedací pořádek musíte samozřejmě zvolit rozumně, dospělého chlapa úplně dozadu neposílejte, dorost ale s naprostým klidem. Kufr? V pětimístném uspořádání nabídne až marnotratných 680 litrů, se sedmi pasažéry je to tak na dva menší kufříky.

Motor, jízdní vlastnosti


Jenom stačí

Všude jinde je třílitrový vidlicový šestiválec o výkonu 190 kW minimálně adekvátní motorizací, nezpochybnitelně dostatečný je i pro třídu S, v menších mercedesech se pak vždy spolehlivě stará o víc než nadprůměrnou dynamiku.

V případě ohromného GLS však naráží na již zmíněnou pohotovostní hmotnost skoro 2,5 tuny a čelní plochu odpovídající parníku. Že to tentokrát nebude žádné naftové divočení, naznačuje už zrychlení na stovku dvě desetiny pod osmi sekundami, mírné rozpaky ale nastupují až u pružného zrychlení. Třeba když chcete vyrazit z rychlostí kolem stovky. To se spíš jenom tak plynule a s rozvahou rozjedete, GLS 350 d rozhodně vpřed nevystřeluje. Majestátnímu GLS by lepší dynamické parametry slušely, větší suverenita by se hodila rovněž při předjíždění.

suv mercedesbenz testy suv mercedesbenz testy  

Jenže, jak z toho ven? Nic jiného vznětového než testovaný vidlicový šestiválec Mercedes pro GLS nenabízí, za silnějším musíte zamířit mezi zážehové jednotky. K dispozici je třílitrový šestiválec s výkonem 245 kW, osmiválec nabídne už 335 kW nebo můžete sáhnout rovnou po Mercedesu-AMG GLS 63 se 430 kW. Ve všech třech benzinových případech však logicky zapomeňte na střídmé nároky na palivo. Ty jsou doménou vznětové verze, která jen s mírnou snahou jezdí pod deset litrů. Obvyklejším standardem jsou pak průměry lehce pod jedenácti.

Velkou pochvalu zaslouží nové spojení s devítistupňovým automatem, Mercedes GL 350 BlueTec používal ještě sedmistupňovou samočinnou převodovku. Ačkoliv jsme měli zpočátku k novému automatu tu a tam menší výhrady a mně osobně připadá přínos těchto mnohastupňových převodovek často sporný, v GLS pracuje 9G-Tronic naprosto perfektně. Řadí hladce, nezmatkuje, při výjezdech ze zatáček se automat nikdy dlouho nerozmýšlel, jakou rychlost si má vybrat. Absolutní spokojenost!

Je libo komfort?

Jednu věc umí Mercedes GLS perfektně. Asi vás nepřekvapí, že parádní disciplínou SUV obříka je komfort. O smysluplnosti podobných SUV gigantů se můžeme přít, když ale pak v GLS jedete, uzavření v ultrapohodlném mikrosvětě, přijde vám tahle kategorie vlastně jako dobrý nápad. I ten rozhled, nebo spíš nadhled, se mi hodně líbil.

A z nekonečně pohodlného vzduchového podvozku jsem pak byl vyloženě nadšený. Jak tohle auto tlumí nerovnosti na jednadvacetipalcových kolech, to se musí zažít. V zatáčkách je to pak samozřejmě trochu křeč. Autobus připomíná nejen těžkopádný projev, ale taky řízení, které o zpětné vazbě slyšelo nejvýš tak nějakou pohádku. Tohle bych ale GLS nevyčítal. Tady se vyznávají úplně jiné hodnoty. Na prvním až třetím místě komfort, jízdní projev v zatáčkách pak někde na chvostu žebříčku.

suv mercedesbenz testy suv mercedesbenz testy  

Překvapivě vysoko jsou pak terénní schopnosti. Víc než slušnou průchodnost cestou necestou (omezení představují hlavně vnější rozměry) těžko někdo opravdu efektivně využije, při kafíčku v klubovně po osmnácti jamkách se však nejeden uživatel Mercedesu GLS jistě rád zmíní, že to jeho auto má uzávěrku mezinápravového diferenciálu, redukci, rozšířené módy pro jízdu po různém podkladu nebo spodní kryt motoru. Aby se mohl off-roadový nadšenec-teoretik takto na golfu pochlubit, musel nejdřív za tuto výbavičku zaplatit zhruba šedesát tisíc.

Závěr


Mercedes GLS trochu svádí k tomu, abychom ho s rozběhem zařadili do kategorie předražených nesmyslů, šimrajících ega svých majitelů. V několika oblastech je však obří SUV neoddiskutovatelně výborné auto – vzduchový podvozek nabídne úžasný komfort i na jednadvacetipalcových kolech, interiér je prostorný a až sedmimístný, zavazadlový prostor se v pětimístném uspořádání takřka dotýká sedmi set litrů, devítistupňový automat funguje skvěle, spotřeba vznětového šestiválce se pohybuje lehce nad deseti litry. Dynamika je ovšem pouze průměrná, vadilo mi také lacinější provedení středového panelu. Ale musím uznat, že život za volantem Mercedesu GLS bych si představit uměl! Našetřit bych musel minimálně 1.886.390 Kč, v případě testovaného kousku pak 2.656.507 Kč. To víte, to jsou všechny ty AMG pakety, exklusivní interiérové linie, sady jízdních asistentů, ortopedické sedačky, LED světlomety, multimediální systémy…

suv mercedesbenz testy suv mercedesbenz testy  

Nejlevnější verze modelu1.886.390 Kč (GLS 350 d)
Základ s testovaným motorem1.886.390 Kč (GLS 350 d)
Testovaný vůz bez příplatků1.886.390 Kč (GLS 350 d)
Testovaný vůz s výbavou2.656.507 Kč (GLS 350 d)

Plusy

  • Úžasně komfortní podvozek
  • Prostorný interiér, velký kufr
  • Sladění motoru s převodovkou
  • Rozumná spotřeba paliva

Minusy

  • Lacinější provedení středového panelu
  • Průměrná dynamika

Foto: Petr Homolka

Zobrazit celý článek
Martin Machala
Diskuze (64)
Mercedes-Benz GLS 350 d 4Matic
Cena základní sestavy 1 886 390 Kč
Výbava základní sestavy Pohon všech kol, vzduchové odpružení, osmnáctipalcová litá kola, elektricky ovládané skleněné střešní okno, elektricky ovládaná vnější zpětná zrcátka a okna, automatická dvouzónová klimatizace, tempomat, elektricky sklopná třetí řada sedaček, kolenní airbag řidiče, elektricky ovládané páté dveře. Kč
Cena testované sestavy 2 656 507 Kč
Výbava testované sestavy Metalíza (+28.004 Kč), linie Exclusive interiér (+85.922 Kč), linie AMG exteriér (+133.657 Kč), sada pro parkování s kamerou (+44.234 Kč), sada komfortních funkcí zrcátek (+18.139 Kč), sada Night (+15.593 Kč), paměťová sada pro řidiče a spolujezdce (+28.322 Kč), sada jízdních asistentů Plus (+71.602 Kč), ortopedická sedadla řidiče a spolujezdce s masážní funkcí (+35.005 Kč), vyhřívaná a ventilovaná přední sedadla (+35.005 Kč), sada off-road (+60.464 Kč), multimediální systém Comand Online (+81.149 Kč), tažné zařízení (+30.550 Kč), automatická klimatizace Thermotronic (+21.321 Kč), asistent adaptivních dálkových světlometů (+3182 Kč), LED Intelligent Light Systém (+49.644 Kč), Keyless-go (+28.322 Kč). Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný vznětový
Válce / ventily: 6 / 4
Zdvihový objem (ccm): 2987
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 190 / 3400
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 620 / 1600 - 2400
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 222
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 7.8
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 7.6 / 6.7 / 7.1
Emise CO2: 185
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 680 / 2300
Objem nádrže (l): 100
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 2455 / 795
Rozměr pneu: 295/40 R21
Mercedes-Benz GLS 350 d 4Matic
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 5130
b) šířka (mm): 1934
c) výška (mm): 1850
d) rozvor (mm): 3075
e) rozchod vpředu (mm): 1655
f) rozchod vzadu (mm): 1675
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 940 / 1120
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 570 / 1010
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1050
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 1030
k) šířka vpředu (mm): 1570
l) šířka vzadu (mm): 1550
délka sedáku vpředu (mm): 560
délka sedáku vzadu (mm): 540
výška opěradla vpředu (mm): 580
výška opěradla vzadu (mm): 580
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
Avatar - happy_driver
15. 8. 2016 13:10
Re: Len pre zarytého Mercedesáka...
Možno si si všimol, na stredovej konzole sú také tlačítka a dá sa s nimi všeličo (...vrátane charakteristiky podvozku) nastaviť. Teda aspoň ja také vo svojich MB mám...
12. 8. 2016 11:21
Re: Len pre zarytého Mercedesáka...
konečne reakce od človeka, co v dané kategorii skutecne nakupuje a má to odejzdeno na vlastní kuzi :yes: :yes: :yes: Protoze co si budeme povídat, vetsina diskutéru má rozpocty mnohem, mnohem niz a auta z teto cenove kategorie znaji jen z netu, casopisu a hospodskych pitek, kdy si to franta poridil za pul mice s 600 tisicema na tachometru...

9. 8. 2016 20:41
Re: Chápu...
"Chlapček"? Nuž, nie som dedo ako vy, ale chlapčekom by som sa tiež nenazval (33 r.).

Inak škoda; myslel som tie otázky/body vážne, pretože to nie je prvý raz, čo som sa stretol s podobným tvrdením. Buď to vysvetliť neviete, alebo nechcete.

Avatar - Ada je zase tady
9. 8. 2016 19:56
Re: Chápu...
Možno to raz pochopíš, chlapček. :-)
9. 8. 2016 17:52
Re: zase ten podvozek
No, já jsem úplně nadšený nebyl. Auto je komfortní a tiché, ale při prudším brzdění (žádný extrém) před zatáčkou z rychlosti zhruba 110 km/h se na standardním podvozku bez zjevného důvodu nehezky rozvlnilo. To se mi u X5 E70 nikdy nestalo. Jinak odpružení i akustický komfort je lepší, ale srovnávám především s minulou generací X5 s runflaty, současnou mám projetou jen krátce... Interiér Q7 je velmi pěkný, exteriér ovšem zoufalý, snad ještě horší než ten oteklý mikrobus minulé generace.