Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST SEAT Leon 1,2 TSI Copa – Copa výbavy

Diskuze (27)

Přeplňovaná dvanáctistovka a akční výbava Copa udělaly z Leonu auto s nečekaně dobrým poměrem cena/užitná hodnota.

SEAT Leon se sice už letos dočká nástupce, to ale neznamená, že by současná generace (typ 1P), vyráběná od roku 2005, neměla i dnes co nabídnout. Díky pravidelným inovacím se v jejím kabátě prakticky každoročně ukrývá něco nového z techniky, v posledních letech se navíc přidává atraktivní cenová politika českého zastoupení.

Kombinací obojího je vůz, který se nám dostal k testu tentokrát. Pohání jej ze stránek Auto.cz již důvěrně známý motor 1,2 TSI – zde o výkonu 77 kW a spojený se šestistupňovou manuální převodovkou. Výbava je akční provedení Copa, tedy verze Reference se slevou a výbavou navíc.

To znamená standardní klimatizaci, rádio, elektrická okna, palubní počítač, šest airbagů, ESP a další. K tomu se v rámci edice Copa přidávají 16palcová litá kola, přední mlhovky s funkcí odbočovacích světel, tempomat, multifunkční volant, konektor USB a elektricky ovládaná a vyhřívaná zpětná zrcátka. Sečteno a podtrženo, za 326.900,- Kč máme před sebou auto, kterému z důležitých věcí nic nechybí.

seat testy nizsistredni seat testy nizsistredni

1,2 litru a turbo – stačí to?

Motor 1,2 TSI, vyráběný v Mladé Boleslavi, jsme za poslední dva roky testovali již mnohokrát. Předchozí zkušenosti ukazují, že při malé zátěži jde o úsporný motor, přetěžování ale odhalí malé výkonové rezervy a žene spotřebu strmě vzhůru. Jak si tedy dvanáctistovka poradí s Leonem?

Pětidveřový SEAT leží pod onou hranicí, kdy je motor 1,2 TSI ještě doporučeníhodný. Běžné použití zvládá s přehledem, a proto jej můžeme označit za plnohodnotnou náhradu konvenční atmosférické šestnáctistovky. Motoru nechybí pružnost a díky přeplňování má v dolní polovině otáčkoměru, kde stráví většinu svého života, k dispozici dostatek sil.

Plně využít možnosti motoru umožňuje šestistupňová manuální převodovka s vhodně poskládanými převody. Také díky tomu spotřeba ve městě jen výjimečně překračuje sedmilitrovou hranici. Turboefekt a turbodíra přítomné sice jsou, jejich projev je ale natolik potlačen, že jsme se museli opravdu snažit, abychom je při plné zátěži rozpoznali.

Odstupňování převodovky je relativně krátké, a tak umožňuje motor stále držet v efektivním pásmu otáček. Zároveň ale šestka plní svůj pravý účel – těžký převod pro cestování vyššími rychlostmi.

seat testy nizsistredni seat testy nizsistredni Při konstantních 100 km/h proto motor točí 2200 min-1 a spotřebuje 5,4 l/100 km. Jízdy mimo město potvrdily, že při defenzivním stylu jízdy je spotřeba okolo 5,5 litru i v běžném provozu udržitelná. Průměr ale výrazně kolísá v závislosti na četnosti stoupajících a klesajících úseků na trase.

Dálničních 130 km/h pak znamená 2900 min-1 a odběr z nádrže ve výši 7,8 l/100 km. Konkurence s šestnáctistovkami ve 130 km/h točí mnohdy i o tisíc otáček víc, Leon proti nim proto získává menší hlučností.

Relativně vyšší dálniční spotřeba jasně vymezuje určení Leonu 1,2 TSI: malý turbomotor je spolehlivým univerzálem, který si bez problémů poradí se všemi běžnými způsoby použití. Při častých jízdách po městě i mimo něj vyniknou přednosti tohoto motoru. Kdo ale plánuje využití primárně na dlouhé dálniční cesty, měl by dát přednost raději turbodieselu 1,6 TDI.

Mrštnost má v genech

I přes relativní stáří patří Leon dodnes co do jízdních vlastností k tomu nejlepšímu v nižší střední třídě. Dobře vyvážené řízení má pravidelný chod a směřuje k řidiči potřebnou dávku informací o dění pod koly.

Osvědčená a velmi kvalitní podvozková platforma PQ35 je osazena vpředu vzpěrou McPherson, zadní náprava má složitější víceramenné zavěšení. Karoserie se nekroutí a podvozek i přes tvrdší nastavení spolehlivě filtruje většinu nerovností.

Malý a lehký motor ještě víc zdůrazní výbornou mechanickou přilnavost předních kol. Příď na suchu spolehlivě poslouchá požadavky řidiče na změnu směru, bez jediného náznaku nedotáčivosti. K tomu se přidává bezchybná trakce – ani s vypnutým ESP Leon 1,2 TSI v zatáčce neprohrábne, přestože jeho 175 Nm není zrovna málo.

seat testy nizsistredni seat testy nizsistredni

Při hledání slabých stránek zjišťujeme, že jediným výraznějším negativem Leonu je jeho interiér. Po funkční stránce je až na několik drobností (např. umístění spínače výstražných světel) vše v pořádku, jde nám o design a provedení použitých materiálů.

SEAT se ani nepokouší naznačovat ambice působit luxusnějším dojmem. V době, kdy se výrobci v nižší střední třídě předhání, který z nich nabídne prémiovější interiér, SEAT drží strohý styl i zpracování.

Za cenu, jakou dnes automobilka za Leon žádá, je ale vše v naprostém pořádku. Přeci jen od slušně vybaveného auta s cenou 330 tisíc korun nelze očekávat prémiové zázraky. A nakonec třeba takový Fiat Bravo nabídne podobné, ovšem méně sportovně tvarované, provedení.

I dnes ale umí Leon zaujmout neobvyklými detaily jako jsou kliky zadních dveří zapuštěné do sloupků, logo jako tlačítko otevírání zavazadlového prostoru nebo stěrače ukryté za rámem čelního okna. Když se podíváme kousek pod povrch, odhalíme snadný přístup k žárovkám zadních světel nebo možnost praktického odložení víčka palivové nádrže.

Závěr

I v dnešní době tolik výbavy v designově atraktivním balení, jako nabízí SEAT Leon Copa, na trhu jen tak nenajdete. V seznamu standardně dodávaných prvků nám nic nechybí, motor zase potěší příjemnou dynamikou a rozumnou spotřebou paliva.

Leon Copa 1,2 TSI proto považujeme za dobře vybalancovanou nabídku, která má co říct zákazníkům hledajícím kvalitní techniku v kombinaci s dobrou výbavou. K tomu se přidává atraktivní cenovka – sportovní design tak dnes u SEATu není argumentem pro vyšší cenu, ale naopak bonusem, který zákazník získává společně s velmi konkurenceschopnou cenou.

JAKE.AUTO.CZ: SEAT Leon (přehled testů a dalších článků)

 

První cena vozu 289.900 Kč (Leon 1,4/63 kW Basis)
První cena vozu s testovanou motorizací 326.900 Kč (Leon 1,2 TSI/77 kW Copa)
Základní cena testovaného vozu 326.900 Kč (Leon 1,2 TSI/77 kW Copa)
Cena testovaného vozu vč. příplatků 326.900 Kč (Leon 1,2 TSI/77 kW Copa)

Plusy

  • Živý motor, dostatečně výkonný pro město i dálnici
  • Při menší zátěži velmi nízká spotřeba paliva
  • Šestistupňová převodovka standardem
  • Kvalitní jízdní vlastnosti
  • Perfektní trakce, minimalizovaná neotáčivost
  • Bohatá akční výbava Copa
  • Skvělá přední sedadla a poloha řidiče
  • Bohatá bezpečnostní výbava

 

Minusy

  • Zhoršený výhled šikmo vpřed a vzad
  • Použité materiály v interiéru
  • Vyšší ceny lépe vybavených verzí a silných motorů

 

Diskuze (27)
SEAT Leon 1,2 TSI Copa
Cena základní sestavy 326 900 Kč
Výbava základní sestavy Výškově a podélně nastavitelný multifunkční volant, klimatizace Climatic, rádio s přehrávačem CD/MP3, multimediální port (USB/AUX-in), make-up zrcátka u řidiče a spolujezdce, výškově nastavitelné sedadlo řidiče, dělená zadní sedadla, elektrické stahování předních oken, centrální zamykání s dálkovým ovladačem, indikátor optimálního řazení, kontrola trakce, ESP s elektronickou uzávěrkou XDS, asistent rozjezdu do kopce, čelní, boční a okenní airbagy, palubní počítač, kliky dveří v barvě karoserie, 16palcová litá kola Elio, přední mlhovky s funkcí odbočovacích světel, bederní opěrka předních sedadel, tempomat, elektricky ovládaná a vyhřívaná zpětná zrcátka Kč
Cena testované sestavy 326 900 Kč
Výbava testované sestavy základní Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný zážehový
Válce / ventily: 4 / 2
Zdvihový objem (ccm): 1197
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 77 / 5000
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 175 / 4100 - 4100
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 187
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 10.9
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 7.1 / 4.7 / 5.4
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 341 / 0
Objem nádrže (l): 80
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1275 / 500
Rozměr pneu: 205/55 R16
SEAT Leon 1,2 TSI Copa
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4315
b) šířka (mm): 1768
c) výška (mm): 1458
d) rozvor (mm): 2578
e) rozchod vpředu (mm): 1533
f) rozchod vzadu (mm): 1517
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 950 / 1150
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 660 / 940
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1040
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 960
k) šířka vpředu (mm): 1470
l) šířka vzadu (mm): 1440
délka sedáku vpředu (mm): 520
délka sedáku vzadu (mm): 440
výška opěradla vpředu (mm): 630
výška opěradla vzadu (mm): 620
místo vzadu pod předním sedadlem: ano
14. 8. 2012 22:17
LEON
Zdravim,
podam zkusenost s timto leonem po roce uzivani 1P copa.
a/ dokoupil jsem origo leketni operku - ridicuv komfort vzrostl o 50% a interier proste vypada lip - vrele doporucuju a nechapu proc tam neni od vyroby.
b/ motor 1.2 TSI - opakovane hlaseni zavady chrasteni z motoru - servis vymenil retez, napinak a bonusem i olej - vse bezplatne a za rok nashle u prvni servisni prohlidky.
Nevidim duvod rikat ze Seat je low cost za Skodou, kde ohledne TSI mlzi jak jen muzou.
Avatar - Atlis
20. 5. 2011 10:23
Re: Huno
gówno = kupa
Avatar - Ronault.
19. 5. 2011 21:01
Re: Víčko nádrže
Myslím, že tohle by mělo dost ocenění Engine of the Year, i když nejde o motor.
Avatar - ryman
19. 5. 2011 20:57
Re: Víčko nádrže
ted jsem to zkouknul a musim uznat, ze je to ultimatni technicka vychytavka >:D
Avatar - Andromeda
19. 5. 2011 16:55
Re: Víčko nádrže
Dle mne jde o eliminaci skleněné choroby a německých přátel na A, projevující se zanechaným víčkem na výdejním stojanu >:-[] ...