Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Subaru WRX STI – Konečně funguje!

Martin Machala
Diskuze (195)
Je to trochu s křížkem po funusu, modernizované WRX STI ale konečně jezdí alespoň zhruba tak, jak si fandové představují.


Design, interiér


Poprvé jsem přišel do kontaktu s WRX STI (tehdy to byla Impreza WRX STI) před nějakými dvanácti lety. Na okruhu v Mostě, byla to ta trochu zvláštní generace s oválnými světlomety. Do paměti se mi vryla hlavně neskutečným náporem turbodmychadla, nástup točivého momentu z ničeho do maxima byl zničující. A pak si ještě pamatuju úžasně komfortní podvozek, Impreza WRX STI byla krásně poddajná.

Pak následovala dlouhá pauza a já se znovu svezl až se současnou generací (nyní už předmodernizovanou). A Imprezu WRX STI jsem nepoznával. Koneckonců, už se ani nejmenovala impreza. Bylo to cosi otravně tvrdého, neustále poskakujícího, čemu se za boha nechtělo do zatáček. Ať jsem si s nastavením mezinápravového diferenciálu hrál jakkoli, předek WRX STI pořád mířil po tečně ven. Nakonec jsem tedy do oblouku jenom tak zlehka našlapoval a někde kolem apexu pak nadával na naprosto necitlivé řízení, které jakoby se od předních kol z ničeho nic odpojilo. Tohle že má být ta řidičská nirvána? S tímhle autem mám se slzou na krajíčku vzpomínat na Colina? A na PlayStation a Colin McRae Rally 1 (i když dvojku tedy pořád považuju za nepřekonanou…). A kam se poděla ta turbodíra? Když jsem s plynem na podlaze čekal, kdy se konečně něco stane a přijde tradiční kopanec, zablikala na mě červené dioda. Už jsem se totiž blížil omezovači. Coline, co ti to udělali???

Teď tu však máme modernizovanou verzi pro modelový rok 2018. Sice to vypadá, že to minimálně pro Evropu bude definitivně poslední rok pro písmena WRX STI, rozlučka by to ale mohla být s hlavou nahoře. Vypíchnu dva body z tiskové zprávy – změny na předním a zadním zavěšení za účelem vylepšení stability řízení a jízdního komfortu (prodloužený chod tlumičů, změna tuhosti pružin, menší průměr zadního stabilizátoru). Že bych tedy konečně na prvních kilometrech D11 nehopsal a dočkal se pro Subaru kdysi tak typické kombinace pohodlí a bezmezné adheze? To byl první bod. A nyní ten druhý, možná ještě podstatnější. Nový mezinápravový diferenciál, který by měl zajistit rychlejší svornost a tím výrazně omezit nedotáčivost. Že by?

Nejhezčí WRX STI?

Dobře, úplně nejhezčí es-té-íčko historie to asi nebude, první místo bude nejspíš navždy patřit Colinově třídvířku právě z jeho první playstationové hry. Minimálně nejhezčí WRX STI za poslední roky však aktuální verze určitě je. Výše jsem zmínil nejzásadnější technické změny modelového roku 2018, Subaru však také lehce upravovalo vzhled. Ovšem velice decentně. Já bych si tedy chybějících mlhovek, mírně jiného nárazníku, masky chladiče a LED světlometů (nově natáčecí BiLED) určitě nevšiml. Fosforově žluté brzdiče vykukující z černých kol jsem ale zaregistroval. A nejde jenom o nepřehlédnutelnou barvu, přední brzdy jsou větší (z 326 na 340 mm), třmeny jsou nově šestipístkové (před modernizací čtyři pístky), kotouče samotné pak vrtané. O deset milimetrů na konečných 326 se zvětšily i zadní kotouče.

subaru testy sportovni subaru testy sportovni  

Interiér, byť tedy rovněž faceliftovaný, to je krásný výlet do doby, kdy přístrojové desky aut vypadaly ještě normálně a člověk se v nich vyznal. Jasně, je tady displej infotainmentu velikosti tabletu, ale toho si vlastně nemusíte vůbec všímat. Tradiční funkce se obsluhují postaru, přístrojový štít reprezentují dva klasické budíky (s upravenou grafikou, čísla a rafičky si s faceliftem prohodily barvy), ventilace se ovládá jednoduše rozměrnými a názornými tlačítky pod tím velkým zbytečným displejem a celková architektura je taková… Prostě devadesátková. Ještě jsem si tedy mohl přepínat mezi tisícem a jednou informací v multifunkčním displeji v horní části přístrojovky, ale moc jsem tomu nedal. Nakonec jsem si tam nechal hodiny a datum. Subaru se věnovalo také dekoracím a materiálům, aby se posádka uvnitř cítila útulněji a dojem byl kvalitnější. OK, asi jo. A přední sedadla od Recara dostala poprvé v historii Subaru elektrické ovládání. Budou mi chybět, tyhle normální interiéry.

Motor, jízdní vlastnosti


Na pohonnou jednotku, známý čtyřválec s protiběžnými písty o objemu 2,5 litru, Subaru při modernizaci nesáhlo. Rovných 300 koní tak zůstalo, stejně tak i 259 gramů CO2 na kilometr. A právě kvůli emisím má WRX STI v Evropě skončit. Smutný svět.

No nic, já byl smutný spíš z konstantně plochého projevu jednotky. Tady se celkem podle očekávání nezměnilo vůbec nic. Možná kolem čtyř tisíc otáček je zaznamenatelné lehounké, ale opravdu jen velmi lehounké zhoupnutí v náběhu newtonmetrů, nic zásadního se však bohužel neděje. Jednoduše šlápnete na plyn a WRX STI spořádaně putuje k šesti tisícům, kde vás vyzve, abyste přeřadili. Zátah je… Hezký, řekněme. I kvůli „ekologičtější“ odezvě na sešlápnutí plynu už ale nemáte pocit, že vám pod zadkem hoří. WRX STI se pěkně, svižně rozjede, doby skokové dynamiky a utrženého řetězu jsou však ty tam.

subaru testy sportovni subaru testy sportovni  

Jedna věc se naštěstí nezměnila. Typický, nezaměnitelný, charakteristický dunivý chraplák čtyřválcovému boxeru zůstal. I když je tedy v interiéru díky lepšímu odhlučnění (mimo jiné tlustší skla) trochu ředěný, pořád je to ale on. I zvuk startéru je naprosto svérázný - že se roztáčí subaru, poznáte spolehlivě. A pak boxer zabručí a vy jste znovu tam, v první polovině devadesátek. S Colinem.

O něco soudobější je už spotřeba paliva. S velkou porcí snahy se vám dokonce může stát, že se dostanete pod deset. To už ale fakt musí být. Vyloučené to však není. Dlouhodobý průměr bych viděl někde kolem dvanácti. Do toho počítám i občasnou „rychlostku“, kdy jste najednou nad dvaceti, ani nevíte jak. A sem tam i nějaké to město, dálnici. Tady je WRX STI asi nejhůř. Už kousek nad dálničním limitem je hlučnost dost vysoká, na průlet Německem bych to moc neviděl.

Stačilo „málo“…

… a nedotáčivost v podstatě zmizela. Nebo tedy byla významně eliminována. Zkrátka, proti předchůdci nebe a dudy. Ano, děkujme v úvodu zmíněnému novému mezinápravovému diferenciálu. Nejprve technické okénko, poté dojmy z praxe.

Takže, u minulé generace diferenciálu DCCD (Driver Controlled Center Differential) byla elektromechanicky ovládána jen jedna část svorné lamelové spojky, druhá pak spoléhala na mechaniku. A pokud tomu dobře rozumím, měl být právě tady zakopán nedotáčivý pes. Reakční doba byla zkrátka moc dlouhá na to, aby se točivý moment bleskově přenesl tam, kde je potřeba. Novinka mechanickou vazbu odstranila a nyní kompletně spoléhá na elektromechanicky ovládanou spojku, což by mělo zaručit rychlejší odezvu. Subaru, respektive školitel a technik českého zastoupení, Jan Salamon, to vysvětluje docela hezky polopaticky. „Včasné uzavření diferenciálu umožňuje rychlejší přenos točivého momentu na zadní kola bez toho, aniž by před tím došlo k nedotáčivosti těch předních,“ upřesnil Salamon.

Nyní k praxi. Jak jsem již nakousnul, rozdíl v nájezdech do zatáčky je obrovský. Zkoušel jsem rychlé oblouky, pomalé vracečky, všude v pohodě. Pořád sice pod sebou sice cítíte těch šestnáct metráků, lehkonohé nebylo WRX STI nikdy, konečně ale velmi slušně zatáčí. Nejčastěji jsem se pohyboval v automatickém režimu diferenciálu, manuální omezení svornosti přišlo vhod na povrchu s horší přilnavostí. Respektive, tady byl rozdíl mezi „zavřeno/otevřeno“ nejvíc znatelný.

Na letišti u Mnichova Hradiště jsem si našel nádherně zabahněný plácek, navíc bylo po dešti, podmínky tedy ideální. Nejprve jsem po přepnutí do manuálního režimu namačkal plné plus, což pro diferenciál znamená polohu „zavřeno“. A to se WRX STI do smyku vůbec nechtělo. Jednoduchá věc, uzavřený diferenciál zkrátka nedovolil roztočit kola zadní nápravy rychleji a auto se snažilo být co nejvíc neutrální. Pak jsem však sáhl po opačném extrému a diferenciál otevřel. A subaru se začalo na blátíčku točit, stačilo jenom trošku přidat plyn. A pak pravým pedálem v „koblížkovi“ WRX STI udržovat. Točil bych se do aleluja, jak to šlo snadno a samo. Kdyby se mi tak strašně netočila hlava. Pro tyhle blbosti je manuální režim skvělá věc, v naprosté většině jízdních situací a hlavně na zpevněném podkladu však nejvíc poslouží automatický mód.

subaru testy sportovni subaru testy sportovni  

Změnu tuhosti pružin a prodloužený chod tlumičů (vpředu +5 mm, vzadu +8mm) jsem už zmínil, stejně tak i zmenšený průměr zadního stabilizátoru z 20 na 18 mm. A sláva! S WRX STI už můžete jezdit i jinde než na dokonalém asfaltu, aniž byste trpěli. Do mých poddajných vzpomínek má sice nastavení odpružení pořád daleko, tohle subaru se však konečně na nerovnostech nechová jako okruhový speciál. Kdo to minulé prkno vymyslel a do výroby prosadil…

Až doteď samé dobré zprávy, ještě tady ale máme jednu strašně důležitou položku – řízení. A já pořád nejsem šťastný. Sice už v polovině oblouku nepřicházíte záhadným způsobem o vazbu s předními koly, pro změnu ale nestíhá hydraulický posilovač a řízení při rychlých manévrech prostě zatuhne. U francouzské dodávky (specialista je na tohle třeba berlingo) to beru, ale jak je něco podobného možné u auta, kde se rychlé ručkování s volantem tak nějak předpokládá? Opravdu nepochopím. Řízení jde navíc i tehdy, když posilovač posiluje, zbytečně ztěžka. Větší vynaložená síla fakt neznamená sportovnější řízení. Tohle koušu dost těžko.

Závěr


Závěr

Je to trošku zvláštní loučení. Na jednu stranu končí legenda, kterou většina z nás milovala a o níž snila, na druhou se nemůžu zbavit dojmu, že se potenciál podobných silných soutěžáckých čtyřkolek vyčerpal už dávno před rokem 2018. Jasně, na šotolince a sněhu si pořád užijete kopec legrace jak s dvojkou Colinem, hlavně v našich končinách se však budete častěji potýkat s rozmláceným asfaltem a tady už to není tak nějak ono. I přes nezpochybnitelný pokrok díky novému mezinápravovému diferenciálu s elektromechanicky ovládanou spojkou je Subaru WRX STI trochu těžkopádnější stroj, s nímž musíte brzo na brzdy (díkybohu výrazně posílené), v zatáčce se pak budete prát s občas neposilujícím řízením a na výjezdu s motorem, který už kvůli emisím není dávno taková trhavina jako za dob Colina.

Ale jsem rád, že se písmena WRX STI loučí takto, v rámci možností vlastně na vrcholu sil. Modernizace jízdní projev tohoto subaru opravdu dramaticky zlepšila, sbohem v podobě nepochopitelně tvrdého a nedotáčivého předchůdce by si es-té-íčko nezasloužilo.

subaru testy sportovni subaru testy sportovni  

Nejlevnější verze modelu1.130.000 Kč (WRX STI Active)
Základ s testovaným motorem1.130.000 Kč (WRX STI Active)
Testovaný vůz bez příplatků1.300.000 Kč (WRX STI Sport)
Testovaný vůz s výbavou1.300.000 Kč (WRX STI Sport)

Plusy

  • Ikonický status
  • Hlavně na povrchu s horší adhezí vynikne pohon všech kol
  • Staromilsky přehledný interiér
  • Díky novému mezinápravovému diferenciálu potlačená nedotáčivost
  • Kompletní výbava

Minusy

  • Stále těžkopádnější jízdní projev
  • Motor přišel o výbušný charakter
  • Zatuhávající posilovač řízení

Foto: Ondřej Kroutil

Zobrazit celý článek
Martin Machala
Diskuze (195)
Subaru WRX STI
Cena základní sestavy 1 300 000 Kč
Výbava základní sestavy BiLED světlomety, dešťový senzor, devatenáctipalcová litá kola, elektricky ovládané přední okno, elektricky ovládané přední sedačky Recaro, vyhřívané přední sedačky, automatická klimatizace, navigace, audio Harman/Kardon, bluetooth hadsfree, parkovací kamera, palubní počítač, tempomat, kolenní airbag, sledování mrtvého úhlu, automatická dálková světla. Kč
Cena testované sestavy 1 300 000 Kč
Výbava testované sestavy základní Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný zážehový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 2457
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 221 / 6000
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 407 / 4000
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 255
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 5.2
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 15.4 / 8.7 / 11.2
Emise CO2: 259
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 460 / 0
Objem nádrže (l): 60
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1641 / 359
Rozměr pneu: 245/35 R19
Subaru WRX STI
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4595
b) šířka (mm): 1795
c) výška (mm): 1475
d) rozvor (mm): 2650
e) rozchod vpředu (mm): 1530
f) rozchod vzadu (mm): 1540
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 1090 / 840
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 900 / 660
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1000
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 900
k) šířka vpředu (mm): 1470
l) šířka vzadu (mm): 1430
délka sedáku vpředu (mm): 510
délka sedáku vzadu (mm): 465
výška opěradla vpředu (mm): 640
výška opěradla vzadu (mm): 620
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
Avatar - Hammunasakra
28. 11. 2017 09:10
To sou rozdíly
Když o Subaru píše Machala nebo Mička [odkaz] :yes: ;-)
24. 11. 2017 00:21
Re: ŠUKARŮ je béčko TESLA je lepší ;-)
Vždyť průmysl regulují. Jen ten mechanismus, který používají víceméně univerzálně (povolenky), nedává moc smysl pro spotřebitele. Jsou tu však hlasy, že by se mělo přejít na povolenky i u aut. Pokud tedy vím. Jedním z argumentů proti je, že spotřebitelé prý nepočítají tak dobře jako firmy. Podle mne v takových úvahách podceňují nedůvěru. Jak v nová řešení, tak ve slibované úspory. Jim to na papíře opravdu vychází tak, že se to hravě zaplatí. U aut vidí snadnou úsporu.

Je pravda, že se povolenky neukázaly být tak tvrdým opatřením, jak se původně myslelo. Pokud tedy vím. Což samozřejmě znamená, že chtějí přitlačit.
Avatar - JDM
23. 11. 2017 23:37
Re: subaru impreza
Jo pravda :-)
Avatar - white label
23. 11. 2017 23:25
Re: subaru impreza
Drobná poznámka..., kluci samY sebe nepřekonávají, to "umí" jen holky... ;-)
Avatar - JDM
23. 11. 2017 20:57
subaru impreza
Impreza už skončila před několika lety , potichu se přešlo na subaru WRX STI ale impreza už to není . Subaru impreza byla vždycky jiná , to auto bud člověk miloval nebo nesnášel , jedni tvrdí že je to nedotáčivá mrcha a druzi s ní jezdí bokem bez problémů . Někdo s ní hold dokázal jet rychle někdo ne . V tom bylo evo lepší , jednodušší poddajnější více lidem sedlo. Minulou zimu jsem byl párkrát jezdit v noci na kopcích(nebudu jmenovat nechci to místo provařit) a potkal jsem tam jak staré Type RA tak poslední WRX STI ... a nikdo nebrečel že je to auto tvrdý, že je nedotáčivý , jen jsem viděl nadšené kluky ve svých vysněnych autech co překonávají samy sebe a užívají si a mají z toho radost a o tom tyhle auta a zrovna subaru WRX STI jsou .. protože na tom kopci je jedno s čím přijedete jde o to jestli odjedete >:-[] ...a nejrychlejší byl kluk s RA který to tam posílal do zataček skandidávcem z více jak 100km\h nebrečel , že nemá DCCD nebo podvozek za 100tis jen měl v rukách a nohách naježděno a na tom kopci je pečenej vařenej a proč jezdí wrx sti??? protože ho baví a asi je mu uplně fuk jestli někdo někde na internetu píše že je to nedokonalý auto a že golf nebo focus jsou lepší ...