Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

První Formule 1 Ayrtona Senny je na prodej

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
V polovině letošního května zamíří do aukce společnosti Silverstone Auctions monopost Toleman TG184-2, s nímž začínal slavný Brazilec v kolotoči Formule 1.

Toleman TG184-2, který pilotoval Ayrton Senna ve své první sezóně ve Formuli 1, představuje skutečně jedinečný kus historie motoristického sportu. Vzácný monopost míří po 16 letech v soukromém vlastnictví do aukce Spring Sale pořádané 16. května společností Silverstone Auctions.

Tento konkrétní vůz se proslavil při deštivé GP Monaka 1984, kdy s ním Senna vybojoval druhé místo a ukázal celému světu své nadání. Ve Velké Británii a v Portugalsku tehdy začínající Senna dojel s Tolemanem na třetím místě a potvrdil tak své schopnosti.

V následující sezóně nadějné spojení nepokračovalo, protože Senna se vykroutil ze smlouvy u Tolemanu a vstoupil do služeb stáje Lotus. Pro Toleman byla sezóna 1985 poslední ve Formuli 1 a jezdci Fabi a Ghinzani bez větších úspěchů startovali s vozy TG185.

V podstatě nejúspěšnější monopost se jménem Toleman je právě TG184-2 po Sennovi. Tento typ mají na svědomí Rory Byrne a Pat Symonds.

Základem vozu je karbonový monokok s pomocným zadním prostorovým rámem a k pohonu slouží přeplňovaný čtyřválec Hart, který z objemu 1,5 litru poskytoval výkon 485 kW (659 k) při 10.500 min-1. S motorem spolupracuje pětistupňová manuální převodovka Hewland.

Toleman TG184-2 se v polovině května právem stane hvězdou aukce a kromě něj zde budou nabídnuty i další předměty spojené s Ayrtonem Sennou. Mezi nimi bude například podepsaný program z britské Grand Prix z roku 1992.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)