Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota FT-1 potvrzena jako příští Supra

Michal Fokt
Diskuze (7)
Sice šlo jen o formalitu, nicméně nyní by mělo být potvrzeno, že na bázi studie FT1 vznikne pátá generace modelu Toyota Supra. Současně tu máme náznaky dalšího sportovního modelu, menšího než GT 86.

Tomu, že Toyota vzkřísí svůj sportovní topmodel Supra, věří miliony fanoušků značky po celém světě už od roku 2007, kdy se v Detroitu objevila studie FT-HS a spekulace narůstaly s odhalením, že Toyota obnovila práva na užívání tohoto označení. Když se letos v lednu na NAIAS prezentovala studie FT-1, nikdo nebyl na pochybách, že se Supra vrátí a že bude vypadat nějak takhle.

Ale u Japonců není nikdy nic jisté, co se budoucnosti týče, jsou to velcí tajnůstkáři, o občas dost překvapivých rozhodnutích na poslední chvíli nemluvě. Ostatně představení FT-1 vedení automobilky okomentovalo pouze jako "dárek ke 40. narozeninám kalifornského designcentra značky Calty". Proto je určitě dobře, že nyní přichází potvrzení toho, že na bázi FT-1 opravdu vznikne sportovní model. V souvislosti s tím se spekuluje, že výkon hybridního systému, tvořeného turbomotorem V6 2,5 l a elektromotorem, se bude pohybovat někde za hranicí 400 koní. Měla by ale vzniknout i "dietnější" verze, vybavená benzinovým motorem 2.0 Turbo bez hybridního systému.

Sám šéf Toyoty Akio Toyoda měl údajně v souvislosti s tím prohlásit, že pokud FT-1 vyvolá silnou pozitivní reakci, bude zařazen do výroby. Nemůže ovšem být pochyb o tom, že se s autem počítá, bez ohledu na názor návštěvníků autosalonu a pár novinářů. Stejný zdroj také prozradil australskému magazínu Motoring, že Toyota vyrobí ještě jeden sportovní model. Půjde údajně o vůz menší, než GT-86, poháněný hybridním systémem, tvořeným benzinovým motorem o objemu 1,5 litru. V tomto případě se ale může ještě stát ledacos, protože by neměl přijít dříve, než v roce 2017.

Michal Fokt
Diskuze (7)
11. 2. 2014 16:35
Re: Tohle bude libová záležitost!
Jsem zvědav na cenu.
Avatar - flyboyeda
11. 2. 2014 16:04
Re: Tohle bude parádní auto
máš v hlavě nakakáno, auto s motorem vepředu nemůže být supersport, ale může být rychlé a zábavné, tohle bude mít Geny z LFA a to je podle mě jedno z nejlepších aut s motorem ve předu a pohonem zadních kol
Avatar - Uživatel_5340709
11. 2. 2014 09:11
Tohle bude libová záležitost!
:yes: :yes: :yes: :-!
Avatar - 3_diamanty
11. 2. 2014 07:48
Re: Tohle bude parádní auto
ale nema motor v strede ako tvoj uzasny cayman, ktory je ako skalpel ;-)

som zvedavy co bude supra, ci kladivo alebo pilnik , mozno vrtacka ;-)
Avatar - Achernar9
10. 2. 2014 22:07
Supra
Vypadá moc hezky. :-) Ještě by se mě líbila targa střecha jako mívaly předchozí Supry. ;-)