Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota a Geely zvažují společný vývoj hybridních pohonných systémů

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Zástupci automobilek Toyota a Geely mají vést jednání o možné spolupráci v oblasti vývoje hybridních pohonných systémů.

Japonská automobilka Toyota patří k průkopníkům a zároveň nejúspěšnějším výrobcům osobních vozů s hybridními pohonnými systémy. První generace modelu Prius byla uvedena na trh v roce 1997 a dnes má Toyota na svém kontě přes deset milionů hybridních automobilů.

Čínský výrobce automobilů Geely v současnosti v této oblasti využívá především výsledků vývoje a zkušeností švédské značky Volvo, kterou vlastní. Není vyloučeno, že bude mít k dispozici i výsledky dosavadního vývoje hybridních pohonných systémů koncernu Daimler AG, v němž vlastní podíl ve výši 9,69 procenta.

Podle informací, které získala agentura Reuters od zástupce japonské automobilky Toyota, mají v současnosti probíhat jednání se zástupci čínského výrobce automobilů Geely o možnostech společného vývoje hybridních pohonných ústrojí, využívajících kombinace zážehových motorů s elektromotory.

Cílem obou společností má být s ohledem na současnou situaci na většině významných trhu vývoj hybridních pohonných systémů s vyšší hospodárností provozu a co nejnižšími možnými emisemi škodlivých výfukových plynů.

Bližší informace o výsledcích jednání mezi zástupci automobilek Toyota a Geely mají být údajně oficiálně k dispozici po skončení rozhovorů. V případě, že skutečně dojde k dohodě, může být poodhalen i způsob spolupráce a její nejbližší cíle.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)