Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Potvrzeno: Toyota se v roce 2017 vrátí do WRC s Yarisem

David Bureš
Diskuze (12)
Toyota opustila svět rallye na konci devadesátých let. Nyní stojí na novém začátku.

Očekávané se stalo skutečností. Toyota oficiálně potvrdila, že se vrací do světového šampionátu v rallye. V souvislosti s tímto potvrzením japonský výrobce představuje i speciál, který do WRC nasadí – Yaris WRC.

Pod kapotou Yarisu WRC pracuje přeplňovaný čtyřválec o objemu 1,6 litru o výkonu přes 300 koní (221 kW) a točivém momentu 300 N.m. O přenos síly motoru na kola se stará šestistupňová sekvenční převodovka.

Yaris WRC představený na tiskové konferenci v Tokiu je postavený podle současných pravidel světového šampionátu v rallye. Automobil ale bude do WRC nasazen až v roce 2017, kdy začnou platit nové regule. Až budou stanoveny, bude Yaris WRC podle nich upraven. Spekuluje se o tom že nová pravidla umožní stavbu speciálů s hybridním pohonem.

Testování závodního Yarisu začalo již loni na jaře, od té doby se čile spekulovalo o tom, kdy se Toyota do rallye vrátí. O vývoj se stará divize Toyota Motorsport (TMG) sídlící v německém Kolíně nad Rýnem, která speciály pro rallye vyvíjela již v minulosti.

S vývojem automobilu pomáhají zkušení jezdci – Francouz Stéphane Sarrazin, známý především ze 24hodinovky v Le Mans, a finský rallye jezdec Sebastian Lindholm. Francouz Eric Camilli pak byl vybrán do talentového programu pro rozvoj mladých pilotů. Testovací program zahrne účast na na několika evropských závodech s různými povrchy.

Rallye tým Toyoty v devadesátých letech vyhrál čtyři jezdecké a tři konstruktérské tituly. O úspěchy se tehdy postaraly speciály Celica Turbo 4WD a Corolla WRC. Z pilotů japonské značky zmiňme především Juhu Kankkunena a Carlose Sainze.

Toyota má mezi diváky rallye nadále mnoho fanoušků, čehož si všimnul i prezident automobilky Akio Toyoda na loňské návštěvě finské rallye. „Během mého času (ve Finsku) se mě mnoho rallye fanoušků ptalo, kdy se Toyota vrátí do WRC. Lidé mluvili o historii Toyoty v rallye a byl jsem plný překvapení a vděčnosti, že si to tolik lidí pamatuje,“ řekl Toyoda na představení Yarisu WRC.

David Bureš
Diskuze (12)
30. 1. 2015 14:41
Re: Majú na to
Ti schopní piloti bude asi problém, napadá snad jen dvojce Meeke, Neuville, která by se srovnatelným autem snad dokázala sekundovat Ogierovi a Latvalovi.
30. 1. 2015 13:53
Majú na to
Verím že technika bude na špičkovej úrovni, už len treba schopného pilota ktorý bude schopný konkurovať Ogierovi. :yes:
Avatar - Emel
30. 1. 2015 11:24
Re: A tentokrát nepodvádět!!!
Respekt může mít Honda za Clarity i Toyota za Mirai, to se nevylučuje. Toyota má svůj Prius a ten jí můžou ostatní jen závidět... je to asi nejlepší příklad toho, že se novátorství začlo vyplácet. Clartiy i Mirai jsou zatím spíš experiment... ale ok, přiznávám, že mě auta na vodík moc nezajímají a do hloubky jsem to nestudoval.
30. 1. 2015 11:20
Re: A tentokrát nepodvádět!!!
Honda Clarity. Respekt se může přesunout k Hondě a despekt za nepoučení se z chyb Hondy zase zpět k Toyotě. :-)
30. 1. 2015 11:18
Výborně.
Kvůli zajímavosti WRC je jen dobře, že se rozšíří o další značku, navíc o tradičního účastníka. Ještě pamatuju na legendární souboje Celica vs. Delta Integrale.