Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Trump odmítl návrh EU na vzájemné zrušení cel na auta

redakce AUTO.CZ
Diskuze (16)
Spojené státy stále hrozí zvýšením cel na dovoz aut z Evropy. EU je na hrozbu připravena odpovědět stejnou kartou.

Prezident Spojených států Donald Trump odmítl čtvrteční návrh Evropské unie na vzájemné zrušení dovozních cel na automobily. V rozhovoru s agenturou Bloomberg uvedl, že tento návrh "není dost dobrý". Opětovně také přirovnal obchodní praktiky EU k obchodním praktikám Číny.

"Mezi jejich spotřební zvyklosti patří kupovat jejich auta, ne naše auta," řekl na adresu EU americký prezident. "EU je téměř tak špatná jako, Čína, jenom menší," prohlásil rovněž.

Evropská komisařka pro obchod Cecilia Malmströmová ve čtvrtek uvedla, že EU je ochotná zrušit cla na dovoz automobilů z USA, pokud Spojené státy učiní totéž. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker se v červenci dohodl s Trumpem, že obě strany budou usilovat o nulová cla a nulové subvence na průmyslové zboží vyjma automobilů.

Spojené státy nyní uplatňují dovozní clo 25 procent na lehké nákladní vozy a pickupy a 2,5 procenta na menší auta. EU má na dovoz aut z USA jednotné clo deset procent.

Americké ministerstvo obchodu začalo v květnu na pokyn prezidenta Trumpa vyšetřovat vliv dovozu automobilů na národní bezpečnost USA, což by mohlo vést ke zvýšení dovozních cel.

Evropská unie již dříve varovala Spojené státy, že by na takovýto krok odpověděla vlastními opatřeními. Juncker dnes uvedl, že pokud USA cla na auta zvýší, přikročí ke zvýšení cel také EU.

Foto: www.rorousa.com

redakce AUTO.CZ
Diskuze (16)
2. 10. 2018 16:58
Reakce na clo
Všechno je to jen o penězích. Buďto se jim to finančně vyplácí a mohli by být na tom ztratní a nebo jsou fakt tak hrdí a i kdyby to pro ně bylo výhodné tak to nechtějí dát znát.. Kdyby tohle to vyšlo tak mohli nastat pro lidi lepší (výhodnější) podmínky pro službu dovozu aut ze zahraničí [odkaz] a tak zase nic pozitivního pro lidi... ;-\
Avatar - rokyta.p
2. 9. 2018 12:29
eu vs us
Vzájemné zrušení podle mě nechtěl proto, protože se více evropských aut prodá v us, než us v evropě. Samozřejmě že chrání svoje, chce vskřísit Detroit atd. Trošku bezohledné, nadruhou stranu pochopitelné. My jako Evropa tolik hájit své zájmy neumíme.
Avatar - Beefcake
1. 9. 2018 22:35
Re: 'MURICA FIRST
Tych 10% bolo nielen na US auta, ale aj na japonske. Tam sa to chvalabohu zrusilo.
Ked tie americke auta budu za nieco stat a nieco prinesu EU zakaznikom, bude sa ich predavat viac. Jednoduche. Aj s tymi 10%. "Volny" trh.
Ak chcu v EU predavat bez cla, nech si tu postavia automobilku - to iste chce Trump od ostatnych doma. Vid stahovanie vyroby z Mexika. A tam tie jeho vyhrazky boli ovela tvrdsie.
Avatar - Beefcake
1. 9. 2018 22:32
Re: nocono
Je to fakt "ok".
Ten sedlak je schopny cez Twitter vyhlasit tretiu svetovu. Nedavne jeho komentare k tomu neboli daleko.
1. 9. 2018 18:56
nocono
Typický Američan... Se*e se do všeho protože Amerika je ta nejlepší. Až mu to nevyjde a ušáci budou mít zase krizi tak na to doplatíme i my.