Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

UAZ žije dál, ruský výrobce offroadů plánuje nové SUV

David Bureš
Diskuze (4)
Také slavný ruský výrobce offroadů z Uljanovsku nastoupí na módní vlnu SUV. Přitom vsadí na moderní techniku.

Po AvtoVAZu se i další ruská automobilka připravuje na modernizaci svých produktů. Automobilka UAZ (Ulyanovsky Avtomobilny Zavod) pracuje na novém modelu. A jelikož se firma specializuje na vozy do terénu, nepřekvapí, že novinka bude SUV. Taková auta jsou navíc také u ruských zákazníků stále populárnější.

Pro automobil s interním označením 3170 je chystána kompletně nová technika. SUV bude postaveno na zcela nové platformě s nezávislým zavěšením. To bude rozdíl proti současné produkci, která sází výhradně na žebřinové rámy a tuhé nápravy.

Pod kapotou se pak objeví nová pohonná jednotka. Těšit se můžeme také na nový design, který bude reflektovat značku.

Na nové SUV (některé zdroje hovoří o crossoveru) si ale zatím ještě počkáme. Vyrábět se začne za tři až čtyři roky. Továrna se ale už na příchod novinky začíná připravovat a je postupně modernizována.

Nabídka UAZu dnes čítá tři osobní modely. Tím nejstarším je Hunter, což je vlastně modernizovaný model 469, jehož historie se datuje až do začátku sedmdesátých let. Dalším nabízeným modelem je 4,6 metru dlouhé SUV Patriot, od kterého je odvozen i pick-up. Vozy už mají něco za sebou, byť v minulých letech prošly modernizací, tak Hunter se vyrábí už od roku 2003 a Patriot od roku 2005. K dispozici je i nadále lehký užitkový model 452 (Buchanka) nebo užitkové verze Patriotu pick-up.

Ulyanovsky Avtomobilny Závod vznikl během války, to když se moskevský závod ZiS přesunul více na východ, do rodiště Vladimira Iljiče Lenina, kde měl být více v bezpečí před postupujícími německými vojsky. Za války vyráběl vojenská vozidla, po válce pak především terénní vozy. Nejznámějšími produkty továrny byly GAZ 69 a UAZ 469.

David Bureš
Diskuze (4)
Avatar - Barrichello
25. 5. 2016 20:07
Re: Uaz
SDA přeci - svaz dovozců automobilů
Avatar - chetoos
25. 5. 2016 19:05
Re: Uaz
a kde se dají tyto informace sehnat. já znám jen autosap.cz kde ale přímo prodeje daných modelů nejsou.
Avatar - Barrichello
25. 5. 2016 14:58
Re: Uaz
ONo se jich prodává relativně dost, ale musíš je ve statistikách prodejů hledat jako LUV, jako osbák se prodaj 2 za rok, jako LUV třeba 50-90 >:D

Za letošní 4 měsíce se jich prodalo 13, vedle toho se prodalo ještě 22 ks Lady Nivy (většinou dovoz z Německa a Slovenska).
K tomu se prodal 1 motocykl Ural a 3 ks traktorů Belarus, když vezmem ty stroje z bývalého sssr kompletně.
Avatar - chetoos
25. 5. 2016 12:17
Uaz
Vím, že u nás se prodává jen v malých počtech. Jednou jsem ho viděl u lesní zprávy, kde jej mají jako služební auto. Nový Uaz vypadá moc dobře, navíc bude v terénu nepřekonatelný a výborný. Mohlo by se jich prodávat u nás víc. I kvalita materiálů v interiéru by mohly být oproti starší verzi na lepší úrovni.