Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Praze přibudou nová P+R parkoviště

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Na území hlavního města by měla přibýt další parkoviště P+R.

Rozhodnutí EIA už má vydáno nové parkoviště na Černém Mostě, Technická správa komunikací (TSK) vyjednává o parkovišti Na Knížecí a další by mělo vzniknout na Opatově a po dostavbě tunelu Blanka také v Troji. Naopak nové P+R zatím nebude na Zličíně, místní radnice se nemůže domluvit na směně pozemku se soukromým majitelem. ČTK to zjistila z materiálu, který pro magistrát zpracovala TSK.

Rozšíření počtu parkovacích míst na Černém Mostě má již souhlasné stanovisko v rámci řízení EIA, které posuzuje vliv staveb na životní prostředí, a nyní je zpracovávána dokumentace pro územní řízení. Předpoklad podání žádosti o územní rozhodnutí je březen až duben 2014.

Celková zastavěná plocha bude 12.000 metrů čtverečních, bude tu 860 míst a napojeno bude na nynější lávku pro pěší vedoucí ke stanici metra. Parkoviště vyjde na zhruba 290 milionů.

Ohledně parkoviště Na Knížecí TSK jedná s Českými drahami (ČD), aby mohlo dočasné parkoviště na jejich pozemku v severní části nádraží vzniknout. Na pozemku o rozloze 12.300 metrů čtverečních by vzniklo 450 parkovacích míst. "Nájem by byl dočasný do doby, než ČD bude pozemky potřebovat k výstavbě komerčně administrativního komplexu budov. Horizont pronájmu se předpokládá na tři až pět let," píše se v materiálu. Předběžně náklady jsou asi devět milionů. Pokud se TSK s ČD domluví, podle předpokladu bude hotovo v druhé polovině roku 2014.

Na Opatově plánuje Praha k nynějšímu parkovišti ještě nové. TSK má již hotovou studii proveditelnosti. "Předpokládá se realizace asi 1000 parkovacích stání za asi 300 milionů," píše se v materiálu. Letos na jaře by TSK měla zadat zpracování nutných průzkumů, dokumentaci k EIA a materiály pro územní rozhodnutí.

V plánech hlavního města je vybudovat parkoviště P+R také u nového Trojského mostu, který navazuje na výjezd z tunelu Blanka. Tady by mělo vzniknout po dostavbě a zprovoznění tunelu. Parkoviště má mimo jiné ulevit Troji, lidé cestující do zoo by tu nechali auta a dál jeli MHD. V souvislosti s dostavbou Blanky se objevily také plány na parkoviště P+R pod Letenskou plání nebo na Prašném mostě.

Naopak neúspěšné je zatím jednání o rozšíření počtu míst záchytného parkoviště na Zličíně, kde je příprava dočasně zastavena. Důvodem je neshoda s majitelem pozemku, který je pro stavbu parkoviště třeba.

V hlavním městě funguje v současné době 22 parkovišť P+R, která jsou například na Černém Mostě, Běchovicích, Chodově, Hostivaři, Radotíně nebo na Skalce. Parkoviště jsou primárně určena pro mimopražské řidiče, kteří zde zanechají svůj automobil a dále do centra Prahy jedou MHD. Cena za parkování na parkovištích P+R zapojených do systému MHD činí 20 korun.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
6. 2. 2014 10:15
300 tisíc za místo?
jedno parkovací místo bez střechy za 300 tisíc? hmm