Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V USA hrozí svolání dalších až 85 milionů nafukovačů airbagů

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
V automobilech ve Spojených státech je stále zhruba 85 milionů nafukovačů airbagů od japonské společnosti Takata, které bude potřeba vyměnit, pokud se firmě nepodaří prokázat jejich bezpečnost.

Informovaly o tom americké úřady. V USA již bylo svoláno téměř 29 milionů nafukovačů Takata kvůli nebezpečí, že explodují a vymrští do vozu části kovu.

Americký Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) uvedl, že nezná přesný počet automobilů vybavených nafukovači Takata. Upozornil, že mnohá auta mají více než jeden nafukovač vyrobený touto firmou.

Podle dohody uzavřené v loňském roce má Takata na prokázání bezpečnosti doposud nesvolaných nafukovačů čas do roku 2019. Takata se dnes k této záležitosti odmítla vyjádřit, uvedla agentura Reuters.

Po celém světě již bylo svoláno kolem 50 milionů nafukovačů Takata, které jsou spojovány s minimálně 11 úmrtími při automobilových nehodách. Analytici odhadují, že náklady firmy Takata na dosavadní opatření by mohly překročit 3,5 miliardy dolarů (84 miliard Kč), pokud vyšetřování ukáže, že zodpovědnost za závady nese pouze tento podnik.

Koncem loňského listopadu američtí regulátoři japonské firmě vyměřili pokutu 70 milionů dolarů (1,7 miliardy Kč) za pochybení, kterých se v souvislosti se svoláváním nafukovačů airbagů dopustila.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)