Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V září se na kamionovém mýtném vybralo o 3,7 procenta více

redakce AUTO.CZ

Na elektronickém mýtném, které v Česku platí provozovatelé kamionů a autobusů, se v září vybralo 783 milionů korun. Ve srovnání s loňským zářím jde o nárůst o téměř 3,7 procenta. Vyplývá to ze statistik tuzemského mýtného systému. Nárůst plateb v září tak zvrátil dosavadní trend z letních měsíců, kdy platby na mýtném loňských hodnot nedosahoval. Silný by podle předběžných odhadů mohl být i říjen.

"Aktuální výběry naznačují, že probíhající říjen by mohl být nejsilnějším měsícem historie českého mýta, a to jak z hlediska počtu transakcí, tak i z hlediska peněžního výběru mýta. Mohli bychom vybrat přes 840 milionů korun za jediný měsíc," řekla ČTK Soňa Křítková, pověřená generální ředitelka Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Za zvýšením výběru na mýtném v předchozím měsíci stojí výrazné navýšení počtu mýtných transakcí, tedy množství kilometrů, které po zpoplatněné síti kamiony ujedou. Počet těchto transakcí se proti loňskému září zvýšil o téměř 2,5 milionu na 34,5 milionu transakcí (Nárůst o 7,7 procenta). Za nižší nárůst výběru peněz tak mohou podobně jako v předchozích obdobích slevy pro vozidla s ekologickými motory splňujícími normu euro 5.

Elektronické mýtné se v Česku vybírá na zhruba 1350 kilometrech dálnic, rychlostních silnic a 180 kilometrech silnic první třídy. Mýtné platí od roku 2007 vozidla nad 12 tun a od roku 2010 také vozy nad 3,5 tuny. V roce 2011 přibyla zvýhodněná kategorie pro autobusy.

redakce AUTO.CZ