Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Velká Británie chce zakázat kouření v autech vezoucích děti

David Bureš
Diskuze (34)
Kouření v automobilu škodí nejen kuřákovi, ale i jeho spolujezdcům. Británie proti takovému kouření bojuje.

Ve Velké Británii by již brzy mohlo být zakázané kouření v autech, když jsou uvnitř děti. Zdejší Sněmovna lordů totiž schválila novelu zákona o dětech a rodinách, jejíž je tento zákaz součástí. Novelu ještě musí schválit poslanci z Dolní sněmovny britského parlamentu.

Schválená novela ukazuje, jak se názory na tuto problematiku liší. Zatímco někteří kritici tvrdí, že by řidiči měli mít právo rozhodnout, zda si zapálí před dítětem, například stínový státní tajemník pro zdravotnictví, labourista Andy Burnham tvrdí, že by společnost měla udělat všechno proto, aby děti ochránila. Dospělí totiž podle Burnhama nepřemýšlí nad tím, že jejich kouření škodí i dětem.

Podporovatelé novely dále vysvětlují, že v autě je tabákový kouř několikanásobně škodlivější než třeba v domě. Podle jednoho průzkumu je až půl milionu dětí každý týden vystaveno pasivnímu kouření v autech.

Kritici na to reagují výsledky jiného průzkumu, podle nichž by 84 % dospělých nenapadlo si před dítětem v autě zapálit. Před zákazem by tedy dali přednost informační kampani upozorňující na rizika spojená s kouřením v automobilu.

Podle kritiky bude i problém sledovat tento přestupek. Může se stát, že policisté budou preventivně stavět všechna auta, jejichž řidiči kouří.

Podobný zákaz kouření v soukromých osobních vozech s dítětem na palubě již nyní platí například na Kypru, v Bahrajnu, Řecku, Spojených arabských emirátech, některých provinciích Kanady a některých státech USA a Austrálie. Zákony se liší výší pokuty, ale i věkovou hranicí.

Jaký je váš názor na tuto problematiku? Myslíte si, že by mělo být kouření v autě zakázáno plošně? Napište nám váš názor v diskuzi.

David Bureš
Diskuze (34)
1. 2. 2014 23:24
Re: Proč až teď a jen tam?
Souhlas - protikuracke kampane prerostly pres hlavu - metody jak pri vyhlazovani nehodici-se casti obyvatelstva (zdrazovani, zakaz reklamy, zakaz koureni v televizi, a brzo uz drazsi pojistne) a to jeste pred 15-20 lety bylo koureni normalka a pred 30 lety kdo nekouril vypadal jak chudak. Ale na druhe strane je to zouvaly boj - kuraku pres ty vsechny kampane a zakazy neubyva a naklady na leceni a invalidni duchody kuraku rujnujou zdravotnictvi kam se clovek podiva. Prezident nam jde prikladem - jeden den ozraly, druhy den si musi demonstrativne zakourit.

Mimochodem - zakaz koureni v automobilu v pritomnosti deti uz maji ve spouste zemi Evropy, to neni nic noveho.
Avatar - flyboyeda
1. 2. 2014 15:35
Re: A co zakázat SEX ?
to poslední jmenované je nejnebezpečnější , dělá to každý a to naštěstí zakázat nejde
Avatar - flyboyeda
1. 2. 2014 15:22
Re: A co zakázat SEX ?
rozumný kuřák co nikoho neotrvauje kouřem, takové neznám, kdybych je znal, nepsal bych tu, znám ale plno bezohledných kuřáků co si zapálí všude, kdykoliv a lidi kolem co tím kouuřem otravuje jsou mu ukradený
Avatar - woody-alien
1. 2. 2014 15:09
Re: A co zakázat SEX ?
Flájbój má z pr.dele kliku, že zatím nikdo nevymyslel zákon proti blbosti, to by se na pokutách nedoplatil. ;-) Pokud je kuřák rozumnej, tak s tím nikoho neotravuje. A těm nerozumným je to nejspíš potřeba připomenout. Úplný zákaz kouření v autě je ovšem hovadina, to by se muselo zakázat úplně všechno, co v autě může odvádět tvojí pozornost. Takže jídlo, mluvení, rádio, telefon i s HF, děti, pes, položené noviny...a v neposlední řadě (ovšem to Eda nezná) taky přemýšlení o něčem jiném než je jízda.
1. 2. 2014 14:22
Re: A co zakázat SEX ?
Já netvrdím, že jsou zdravé a nikoho tím neobtěžuji. Kouřím v 99% venku a občas když jedu sám autem. Nicméně přát někomu rakovinu je už trošku moc ne ?