Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: BMW M235i umí samo driftovat

David Bureš
Diskuze (6)
BMW pomocí sportovního kupé ukazuje, že automobil bez řidiče umí jezdit na limitu svých schopností.

Hned několik výrobců v současnosti vyvíjí automobil s automatickým řízením. Patří mezi ně i BMW, které tento projekt vzalo v duchu své nejlepší tradice. Ukazuje, že i auto bez řidiče umí být zábavné.

Schopnosti vyvíjeného automaticky řízeného vozu prezentovalo BMW na letošní výstavě elektroniky CES v Las Vegas, a to pomocí šestiválcového kupé M235i. Automobil ukázal, že i bez přímých pokynů řidiče zvládne pomocí elektroniky jezdit bokem.

BMW při vývoji automaticky řízených aut klade důraz na to, aby jejich ovládání bylo přesné a spolehlivé i během jízdy na limitu. Podle mnichovské automobilky musí automaticky řízené auto zvládnout dynamickou jízdu, jen v takovém případě mu řidič může důvěřovat.

Prototyp auta bez řidiče neudržuje stálou rychlost, ale reaguje na různé podněty, podle BMW s přesností zkušeného řidiče. Použité senzory jsou přitom shodné s již dnes využívanými.

Během jízdy vůz sleduje povrch vozovky, a pokud její přilnavost náhle klesne (například při aquaplaningu), automobil zpomalí. S nedotáčivým smykem si auto poradí pomocí narovnání kol, přetáčivý smyk pak auto samo vyřeší přibrzděním a natočením kol proti vybočení zádě. Auto si dokonce díky kameře samo poradí i s předjížděním pomalejších vozidel.

Vývoj aut bez řidiče probíhá v Mnichově již od roku 2009. Během letošního roku chce BMW společně s Continentalem představit několik testovacích vozů, které mají mít blízko sériové výrobě. Cílem je umožnit automatické řízení na evropských dálnicích, přičemž auta bez řidiče si mají poradit i s překračováním hranic nebo pracemi na silnici. Takový systém by se v sériových autech měl podle BMW objevit do roku 2020.

David Bureš
Diskuze (6)
8. 1. 2014 20:37
3/4 ZAOSTALCŮ
Vážně jsou tu cca 3/4 technických zaostalců ??? 8-s
8. 1. 2014 20:01
Auto-pilot
Po tom touzi kazdy zajemce o sportak, aby jezdil za nej.
Avatar - Ham.
8. 1. 2014 15:10
Re: Chtěl bych
:yes: :-)
Avatar - Kolouš
8. 1. 2014 15:04
Re: Chtěl bych
Nudila by se tam. Potrebuje nekoho, komu muze nepretrzite klofat do hlavy.
Jedine ze by v BMW prisli s atrapou ridice, ktery by jen pokyvoval hlavou a souhlasil by.
V nejedne rodine by to rozjasnilo vztahy...
:-)
Avatar - Ham.
8. 1. 2014 14:44
Re: Chtěl bych
Toto přání se zamítá >:-[]
ale pokud bys chtěl auto co řídí samo tak bez problémů :-)