Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Jak dopadne Volvo V70, když do něj zezadu nabourá vůz v rychlosti 200 km/h?

Ondřej Chamilla
Diskuze (30)
Video švýcarské společnosti Dynamic Test Center ukazuje extrémní crash test několika vozů v rychlostech okolo 200 km/h. Náraz je dle očekávání drtivý, ostatně podívejte se s námi.

Jak to vypadá, když Opel Omega nabere ve vysoké rychlosti zboku malou Toyotu Starlet nebo naopak zezadu narazí do předchozí generace Volva V70? To vše ukazuje následující video testovacího centra DTC. Je třeba zdůraznit, že onou vysokou rychlostí se myslí zhruba 200 km/h, nárazy jsou tedy opravdu děsivě silné.

Jak můžeme vidět na běžném i zpomaleném záběru, ani masivní Volvo V70 nemá v tu chvíli sebemenší šanci ochránit kohokoliv z posádky, zejména když je náraz umocněn betonovými zábranami před vozem, které simulují kupříkladu stojící kamion v koloně. Pak se z Volva stane pouhá zmuchlaná kulička, jako když v dlani zmačkáte papír.

Video nám tedy ukazuje zejména to, že vždy máme být při řízení pozorní, obzvláště když jedeme dálničními rychlostmi - dívat se daleko před sebe, předvídat a nechávat si rozestup od vozu před námi, to jsou základy. Ani v povolených 130 km/h by totiž škody při podobném nárazu nebyly o mnoho menší.

Ondřej Chamilla
Diskuze (30)
31. 8. 2015 18:08
Re: jinak test celkem k prdu
zalezi od navesu, starsi navesy pred tusim 2007 maji jeste slabe nosniky na zadrezeni, takze se osobak nacpe pod naves, v takovem pripade by cestujici v predu meli hlavy na maderu a zadni cestujici jaks taks nadeji ze by mozna prezili, u novejsich navesu tusim od 2011 jsou ty zadni nosniky stavene jako deformacni zona aby se auto pod naves dostalo cca po predni okna, takze deformacni zona +- 1metr

automobilky dnes stavej bezpecnost aut na obe ty varianty, u prvni je dulezite aby byli pevne A sloupky, u druhe pak aby byli deformacni zony postavene ve vysce tech traverz co na navesech vzadu jsou

tak jak tak, je to proste malo pravdepodona varianta, aby osobak stal jako posledni v kolone, pred nim byl kamion s navesem a zezadu donich nekdo nalit 200km rychlosti
31. 8. 2015 13:53
Re: Test Fabie s přednárazovým systémem
Dnes je to zralá technika. Navíc povinná. Vývoj se nezastavil, i pokročilejší asistenční systémy se stávají dostupnějšími, sofistikovanějšími.
Avatar - pelikoš
31. 8. 2015 12:35
...
hoši, to jsou prdy...
31. 8. 2015 12:06
Re: Test Fabie s přednárazovým systémem
To ano, ale už i to základní ABS a ESP je v podstatě dostatečně vychytané.

Ale jinak nemůžu nic jiného, než s Vámi souhlasit.
31. 8. 2015 11:08
Re: Test Fabie s přednárazovým systémem
Cena ovlivní, kolik lidí si za to připlatí. Zatímco v S-Klasse si lidé klidně zaplatí za šest radarů (ano, skutečně jich má šest) a celou řadu dalších senzorů, u kupců Fabie o tom pochybuji. Z hlediska reálného přínosu bezpečnosti je tedy potřeba najít kompromis mezi přínosem a tím, co lidé budou ochotni zaplatit.

Nedává se snad do levnějších aut méně airbagů? Nemají snad dražší auta vícestupňové? Nemají snad některá auta lépe odladěné ABS a ESP než jiná? Atd.