Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Lada zahajuje výrobu sedanu Vesta. Podívejte se, jak se v Rusku dělají auta!

David Bureš
Diskuze (184)
Nový sedan Lada Vesta se světu poprvé ukázal loni v srpnu ve formě konceptu. Jen rok poté odstartovala jeho sériová výroba.

Automobilka AvtoVAZ zahájila minulý týden sériovou výrobu dlouho očekávaného modelu Lada Vesta. Automobil v nabídce Lady postupně nahradí dosavadní Prioru, na ruský trh vstoupí 25. listopadu. Prodejní ceny teprve budou oznámeny, mluví se však základu kolem 170 000 Kč.

První sériovou Vestou se stal stříbrný exemplář v odstínu Pluto a výbavovém stupni Comfort. Pod jeho kapotou pracuje nově vyvinutá benzinová šestnáctistovka o výkonu 78 kW kombinovaná s pětistupňovou manuální převodovkou od Renaultu.

Zástupce prezidenta Ruské federace v Povolžské oblasti Mikhail Babich na slavnostním zahájení výroby novinky označil Vestu za moderní ruský automobil. Poukázal na to, že se jedná o první auto kompletně navržené ruskými designéry a realizované ruskými inženýry za použití ruské techniky.

Celých 71 % použitých dílů je lokalizovaných. Velká část komponentů pro Vestu se vyrábí v Togliatti, mezi ně patří motory, převodovky, podvozkové díly nebo části karoserie. Samotná montáž auta probíhá v Iževsku, na montážní lince, kde vznikají i vozy Nissan pro ruský trh.

Základem Vesty je nová platforma Lada B/C, kterou pracovníci AvtoVAZu navrhli ve spolupráci se specialisty z aliance Renault-Nissan. Automobil je 4.410 mm dlouhý, 1.764 mm široký a 1.497 mm vysoký, rozvor činí 2.635 mm. K dispozici budou tři zážehové agregáty o objemu 1,6 litru, které nabídnou výkon 64, 78 a 84 kW. Vedle manuálu bude dostupná i robotizovaná převodovka vyvinutá ve spolupráci s ZF Friedrichshafen.

Před zahájením výroby prošla Vesta náročným testování, kterého se účastnilo 300 automobilů. Prototypy během jízdních zkoušek dohromady najezdily dva miliony kilometrů, některé exempláře zvládly ujet 90.000 kilometrů. Součástí testů byla i jízda vysokou rychlostí po šotolinových cestách, která měla ukázat odolnost podvozku auta. Kvůli zajištění dostatečné bezpečnosti vůz rovněž prošel stovkami virtuálních crash testů a 35 reálnými nárazovými zkouškami.

Lada počítá celkem se třemi karosářskými verzemi nového modelu. Po sedanu dorazí na trh hatchback, na přelomu let 2016 a 2017 se ukáže kombík, který bude dostupný i ve zvýšeném oplastovaném provedení Vesta Cross.

Do konce letošního roku chce AvtoVAZ vyrobit až 6.000 exemplářů tohoto modelu. Po náběhu produkce chce automobilka vyrábět 100.000 kusů Vesty ročně.

David Bureš
Diskuze (184)
Avatar - AUDIRS6
1. 10. 2015 17:58
Re: ach jo
Sorry, musim:
"...Rusko vojensky zasahuje pouze na svém území... v krajním případě na svém budoucím území."
>:D >:D >:D >:D
>:-[] >:-[] >:-[] >:-[]
:-! :-! :-! :-!
8-s 8-s 8-s 8-s

Hmmm, a aby tie emocie neskoncili...takto... :'-( :'-( :'-( :'-(

Avatar - Emel
1. 10. 2015 16:48
Re: ach jo
Na rozdíl od USA, Rusko vojensky zasahuje pouze na svém území... v krajním případě na svém budoucím území.
1. 10. 2015 11:53
Re: ach jo
:yes:
1. 10. 2015 11:53
Re: ach jo
Zabudol si na Nemcov a Rakúšanov, novodobá história nezačína druhou svetovou vojnou...
A tiež treba pripomenúť Maďarov, tí sú agresívni snáď odjakživa. Párkrát boli na Slovensku niektorí moji známi a priatelia z Čiech, a všetci žasli nad tým, jak je možné, že názvy mnohých dedín a miest sú aj v maďarčine, koľko výkladov a nápisov mestách je po maďarsky, v koľkých reštauráciách je pustené maďarské rádio a koľko ľudí maďarsky hovorí... Aj to je svojim spôsobom okupácia a jej následky. ktorý štát v Európe toto trpí, a je tvrdo kritizovaný za akýkoľvek krok proti tejto maďarskej dotieravosti...
1. 10. 2015 11:39
Re: ach jo
[odkaz]