Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Nürburgring 2013 aneb když se průjezdy nepodaří

Jan Mička
Diskuze (12)
Severní smyčka Nürburgringu umí hodně dát, ale také vzít. Skutečnost dokazuje sestřih karambolů, posbíraných v průběhu letošního roku.

Pověstná Severní smyčka okruhu Nürburgring během let získala několik dalších jmen, z nichž se asi nejvíce uchytilo Zelené peklo. Ne nadarmo sem většina automobilek jezdí testovat své prototypy, žebříček nejlepších dosažených časů na jedno kolo pravděpodobně visí v každé správné vývojové kanceláři.

Přestože umí trať bezesporu hodně dát, také hodně bere. Ať už se jedná o těžké nehody supersportů, kvůli kterým musí být na čas uzavřena, nebo o lehké karamboly běžných aut, po kterých se hned pokračuje dál, není to nic příjemného. Nebereme-li totiž v potaz škody na autě, vyjde taková nehoda pořádně draho. Opravy svodidel, záchranáři, použití těžké techniky při vyprošťování nepojízdných aut, to všechno vám pořadatelé legendárních veřejných jízd nezapomenou spočítat. Výhodou však je, že Severní smyčka fakticky není závodní okruh. Po nehodě proto můžete uplatnit havarijní pojištění.

Jan Mička
Diskuze (12)
12. 11. 2013 09:58
Re: Ten Lotus
Koukat na to ztráta času. Německej taťka vzal svýho novýho bavora na vokruh, teď vo tom bude vyprávět dětem, jaká je to síla. Už raději pomlčí, že ho to stálo 10000€. ;-) Někteří ti "Lorenzové", to už ani není vtipný, měli by přijít na kors jízdy (a brždění) na těžkém silném motocyklu...
Avatar - lotus-esprit.cz
12. 11. 2013 08:42
Re: Ten Lotus
JAk bylo receno to je S1ka coz bude max 99, navic S1kove brzdy z hitlerovy oceli (jak se takovymu tomu hliniko necemu nadava) byly znamy tim ze na mokru proste nebrzi. A malokdo zakladni brzdy na S1 uz ma. S tim ABS u Elisek Serie 2 je trosku hokej, jako opravdovy standard ho uvadi az od Federal Elise (US) 2007, ovsem modelove UK rada 2006 uz s motorem toyota ho taky ma, oni vzhledem k nejakym 700kg S1ky ABS neresili, to se tam dostalo az s rostouci hmotnosti auta aby vyhovelo kdejakejm predpisum.

BTW na mokry trave by ti ABS bylo stejne k nicemu.
Avatar - EauRouge
11. 11. 2013 17:15
Re: Ten Lotus
Přesně tak, ABS občas na okruhu víc škodí než pomáhám. Jelikož nějaká auta mají práh "vystrašenosti" dost nízko kvůli běžnému provozu a tak ABS spíná zbytečně brzo a dělá neplechu.

Ne nadarmo se tomu říká "zelené peklo". Lauda by mohl vyprávět. A to měl ještě z pekla štěstí, ne jako řada jiných.
11. 11. 2013 13:44
Re: už to vidím...
Aha, tak to bude ono. Proto mě přišla zvláštní ta kombinace aut a motorek, já mám k motorce sportovní průkaz, je bez světel a má závodní laminát a taky pěnu v nádrži. Myslím, že tady v brně se na okruh jinak dostat ani nejde, proto jsem tohle všecko vyřizoval. Pokud si chceš teda trochu zajezdit. Navíc, pokud člověk jezdí častěji, skoro se to vyplatí, kdo by měl stále kupovat ty díly na moto, když se občas zadaří spadnout
11. 11. 2013 12:52
Re: už to vidím...
Když je otevřený pro veřejnost, tak je to normální placená silnice. Platí tam značky, musíš pouštět a je zakázáno předjíždět zprava. A auto musí mít homologaci pro silniční provoz. Když není otevřený pro veřejnost, tak je to okruh jako každý jiný. Pak tě samozřejmě klasická pojistka nekryje a nepotřebuješ homologaci.