Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Sabine Schmitz a Exagon Furtive-eGT na Nürburgringu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Německá specialistka na Nürburgring se po svém oblíbeném závodním okruhu projela ve francouzském elektromobilu Exagon Furtive-eGT.

Sportovní elektřinou poháněné kupé Exagon Furtive-eGT představila francouzská společnost Exagon Engineering jako první projekt své divize Exagon Motors na autosalonu v Paříži v roce 2010.

Celá řada podobných projektů většinou upadne v zapomnění, ale Exagon Motors stále pracuje na vývoji svého elektrického kupé pro čtveřici cestujících a nezapomíná ani na jeho prezentaci veřejnosti. Ta jej mohla spatřit například na letošním autosalonu v Ženevě a chybět by neměl ani na podzimním autosalonu v Paříži.

K dalšímu zviditelnění může přispět i krátké video se Sabine Schmitz prohánějící Exagon Furtive-eGT po Nürburgringu. Prozatím se nejedná o snahu dosáhnout nějakého rekordu na tomto okruhu, ale Sabine Schmitz kladně hodnotí ovladatelnost, výkon i brzdy. To může ve výsledku na potenciální klienty zapůsobit mnohem výrazněji, než snaha ohromit rekordním časem na jedno kolo, kterým se dnes chlubí kdekdo.

Exagon Furtive-eGT je v současnosti poháněn dvojicí elektromotorů Siemens s celkovým výkonem 296 kW (402 k) dostupným mezi 5.000 a 10.000 min-1. Maximální točivý moment 516 Nm je dostupný mezi 0 a 5000 min-1.

Kupé zvládne akceleraci z 0 na 100 km/h za 3,5 s. Jeho maximální rychlost je omezena na 250 km/h, ale bez omezovače je schopno dosáhnout rychlosti 287 km/h.

Lithiové akumulátory SAFT VL4 mají kapacitu 50 kWh, pracovní napětí 700 V, jsou konstruovány na 3.000 nabíjecích cyklů a mají mít životnost 10 let. Dojezd pouze za využití energie z akumulátorů závisí na aktuálním využití dynamického potenciálu automobilu. Při konstantní rychlosti 50 km/h však činí přes 400 km, v 90 km/h 288 km a ve 130 km/h stále velmi nadprůměrných 197 km.

Francouzské kupé může být kromě elektromotorů vybaveno i motorem s vnitřním spalováním. Ten má funkci generátoru elektrické energie. Dojezd se díky němu může prodloužit až na více než 800 km. Palivová nádrž má objem 25 l. Akumulátory bude možné dobíjet z běžné sítě.

Sériová výroba se má rozběhnout koncem letošního roku a produkce nemá přesáhnout 100 vozů ročně.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)