Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Takhle vypadá rally na Ukrajině. Na co uzavírat trať?

David Bureš
Diskuze (4)
Letošní ukrajinská rallye Stará pevnost si na závodníky připravila nečekaná překvapení. Na trati totiž byla i auta nezávodníků.

Rallye je zřejmě nejtěžším motoristickým sportem. Závodníci se musejí popasovat s různými podmínkami, mění se počasí i povrch vozovky. Navíc se nezávodí na uzavřených okruzích, ale na veřejných cestách, které mimo závod slouží civilistům. A to bývá problém.

Ukrajinská rallye Stará pevnost totiž ukázala, že zabránit civilistům, aby na trať v průběhu závodu nevnikli, je pro pořadatele těžká dřina. Jezdci během ukrajinského závodu tak potkávali na trati i to, s čím rozhodně nečekali – ať už pomalu jedoucí starý žigulík, na kraji cesty stojící auto nebo třeba kamion. Jak takové kritické situace vypadaly, si můžete prohlédnout na přiloženém videu.

Že video není smyšlené a nejedná se o vtípek závodníků, dokazují zprávy přímo z Ukrajiny. Jedna z rychlostních zkoušek byla kvůli civilnímu autu na trati zastavena, někteří závodníci dokonce odmítali jet rychle. K problematice se následně vyjádřila sama ukrajinská automobilová federace, která přiznala, že trať nebyla dostatečně zabezpečena.

Federace tvrdí, že přestože organizátoři závodu byli o úkolech souvisejících se zabezpečením tratě pečlivě seznámeni, nedbali na ně. Výsledkem toho byl nedostatečný počet pořadatelů podél trati, kteří nedokázali zabránit „civilistům“ vjet do cesty závodníkům. Právě z toho důvodu bylo nutné rallye zkrátit o některé rychlostní zkoušky.

I přesto krok mají Ukrajinci z ostudy kabát a mnozí fanoušci se organizátorům vysmívají a navrhují, aby „tzv. dynamické překážky“ zavedl i světový šampionát v rallye. My se však smát nebudeme, ostatně víme, že před lety se něco takového stalo také u nás. V roce 2005 na Historic Vltava Rallye vjel do cesty soutěžní Škody 110 L posádky Jiří Hloušek – Tomáš Rozsíval traktor. Výsledkem byl náraz, kvůli kterému Hloušek skončil v nemocnici. Loni se pak něco podobného dokonce stalo na německé rallye, naštěstí však ještě před samotným závodem. Thierry Neuville tehdy málem narazil do traktoru, který mu během testování před závodem nečekaně vjel z vinice do cesty.

David Bureš
Diskuze (4)
20. 9. 2016 09:53
Re: Co se vám nezdá?
nejlepší řidič rallye na světě:
[odkaz]
Avatar - Stejsn
19. 9. 2016 21:58
Může být rád
že nevrazil do ruského tanku ;-\
Avatar - Uživatel_5340709
19. 9. 2016 16:55
Re: Co se vám nezdá?
Řidič dobrej :-) , to bylo furt j*..m tvaju mať". >:D
Avatar - saldy
19. 9. 2016 16:53
Co se vám nezdá?
normální závod po ukrajinsku.