Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Volvo testuje XC90 s funkcí detekce klokanů

Michal Fokt
Diskuze (0)
Volvo vyvíjí speciální systém, určený pro sledování pohybu klokanů. Asi vás nepřekvapí, že bude určen pro vozy, mířící na australské silnice.

Dnes už není pro automobilky, proslavené specializací na určité specifické hodnoty, vůbec snadné udržovat historický odkaz. Konkurence je stále silnější a uvádí stále novou a novou techniku. Vezměte si třeba Volvo - ačkoli ani dnes nikdo nemůže zpochybnit, že značka dbá na bezpečnost, už se v této oblasti musí dělit o slávu s mnohými rivaly, zatímco před lety patřila s hrstkou dalších značek k jasným leaderům.

Teď ale bude mít Volvo zase jeden unikát s jistě nezanedbatelným vlivem na image - rozhodlo se usnadnit život Australanům, doslova sužovaných častými (a finančně náročnými) střety s klokany. Ti způsobí každoročně více než 20 tisíc dopravních nehod a klokan není kočka, takže pojišťovny vyplácí ročně na s nimi související opravy přes 75 milionů australských dolarů.

Tým bezpečnostních expertů se proto vypravil do Australian Capital Territory, kde studoval zvyky a chování klokanů s cílem vyvinout systém jejich detekce. Za pomoci radaru a kamery vůz zaznamená přítomnost klokana v popředí a v případě, že řidič nereaguje, spustí samočinné brzdění. Systém se momentálně testuje v Tidbinbilla Nature Reserve poblíž Canberry, kde dochází k nejčastějším střetům se zmíněným vačnatcem.

Michal Fokt
Diskuze (0)