Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Yamaha MotoBot: Bude robotický závodník rychlejší než Valentino Rossi?

Michal Fokt
Diskuze (3)
Yamaha vyvíjí autonomního "robotického Rossiho" s cílem učinit ho na okruhu rychlejšího než nejlepší motocykloví jezdci planety. Dokáže to?

Stroje už nahradily lidskou práci ve spoustě oblastí. Pracují totiž bezchybně a rychleji, než by to dokázal jakýkoli člověk. Jsou vůbec ještě odvětví, kde má člověk navrch? Co třeba motoristický sport - copak už jste někdy (krom Terminátora) viděli, že by robot zvládl automobilovou honičku? Jenže i tady se za pár dekád může stát, že už nebudeme chodit na závody jezdců, ale závodní auta a motorky budou řídit stroje.

Ne, to není jen šílený nápad z verneovek, Yamaha vyvíjí robota, zvaného MotoBot. Neumí se sice měnit z motorky v robota, střílet rakety a rozdávat autogramy (alespoň prozatím), co ale umí, je řídit motorku, konkrétně Yamahu R1M! Učení jde sice zatím pomalu, momentálně zvládá pouze jízdu rovně, řazení a přidávání plynu, ale jak říká ve videu se záběry Valentina Rossiho : "Byl jsem vytvořen, abych tě překonal". A to zní rozhodně děsivěji, než "I´ll be back". Co když je to jen otázka času?

Jako by se oba hlavní konkurenti dohodli (ať žije průmyslová špionáž), svého robotického motorkáře představila i Honda, ale nemá ani přilbu, tím méně kožené kalhoty a bujný plnovous - zatím to jsou jen "splašené trubky".

Michal Fokt
Diskuze (3)
Avatar - flyboyeda
31. 10. 2015 08:55
Nebude
:-)
Avatar - TeeJay
30. 10. 2015 11:32
Re: Rossi s pomocnymi kolieckami
Kdyby to byl jen autopilot, trošku by to ztratilo ten efekt, že se motorce sedí robot. ;-) Navíc v ideálním případě by se ten plecháč mohl naučit pracovat s vlastní váhou (vysedání ap.) a chovat se tak jako skutečný jezdec.

Mně se tohle líbí, super nápad. :yes:
30. 10. 2015 09:31
Rossi s pomocnymi kolieckami
Trosku odvazne plany, ked zatial sa nevie ani sam rozbehnut a potrebuje pomocne koliecka. Btw. nie su prvi. Podobne uz skusali v Boston Dynamics. Len nechapem, preco ten jazdec. Zbytocne kila, zbytocne technicke komplikacie. Vyhodnejsie by bolo implementovat autonomnu technologiu priamo do motorky. To je ako by autopilot v lietadle vyzadoval, aby kapitan prepustil miesto nejakemu plechovemu fesakovi.