Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vláda podpoří elektromobily a autonomní vozidla. Schválila memorandum o budoucnosti autoprůmyslu

redakce AUTO.CZ
Diskuze (45)
Akční plán mimo jiné řeší výstavbu infrastruktury pro bezemisní vozidla, dotace a úlevy na pořízení elektromobilů, standardizaci a právní aspekty automatizovaného řízení.

Vláda schválila memorandum o budoucnosti automobilového průmyslu v ČR. Jeho součástí je akční plán podpory elektromobilů, digitalizace a autonomního řízení do roku 2025 s 25 úkoly. Memorandum v nejbližší době podepíše ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček a prezident Sdružení automobilového průmyslu Bohdan Wojnar. Oznámilo to tiskové oddělení ministerstva průmyslu.

Akční plán mimo jiné řeší výstavbu infrastruktury pro bezemisní vozidla, dotace a úlevy na pořízení elektromobilů, standardizaci a právní aspekty automatizovaného řízení, vysokorychlostního internetu, digitálních a mobilních služeb a výzkumu a vývoje pro automobilový průmysl.

Mezi konkrétními kroky je například opatření, aby elektromobily nemusely platit registrační poplatky a měly bezplatný vjezd do center měst, možnost zrychleného odepisování pro podnikatele nebo možnost kombinace dotace na pořízení s operativním leasingem. Pro testování autonomních vozů má vzniknout polygon.

"Podobu ekonomiky vedle průmyslové výroby budou stále více ovlivňovat služby a digitální technologie. Tato změna staví automobilový průmysl, který je jedním z pilířů českého národního hospodářství, před důležité otázky a nabízí budoucí příležitosti," uvedl Havlíček.

Podnět k vytvoření memoranda a akčního plánu vznikl na Kolokviu o budoucnosti automobilového průmyslu ČR, které v únoru pořádalo v Mladé Boleslavi Sdružení automobilového průmyslu.

"Společným cílem sdružení a vlády je zasadit se o to, aby v době, kdy na našem území dosahujeme historicky nejvyšších počtů výroby vozidel a navazujeme na bohatou tradici českého automobilového průmyslu, byly položeny základy pro jeho trvalou budoucí prosperitu a zachování zaměstnanosti v tomto odvětví. Schválené Memorandum a Akční plán pomohou dobře připravit český automobilový průmysl na nadcházející změny, přispějí k udržení mezinárodní konkurenceschopnosti, posílení vzdělanosti a udržení zaměstnanosti v automobilovém průmyslu," dodal Wojnar.

Technologický pokrok spojený s nástupem alternativních paliv a vozidel s autonomním řízením, stejně jako plnění stále se zpřísňujících emisních limitů nelze podle Wojnara zastavit a je třeba se na to průběžně připravovat stejně rychle, jako se na to připravují další země s rozvinutým automobilovým sektorem

Tržby tuzemských automobilek a dodavatelů dílů loni meziročně vzrostly o 12 procent na rekordních 1,02 bilionu korun. Objem exportu stoupl o 11 procent na 865 miliard Kč. Každých 23 sekund se v Česku vyrobí jedno auto, celkem jich loni bylo rekordních 1,34 milionu. Automobilový průmysl se na tuzemské průmyslové výrobě podílí zhruba jednou čtvrtinou.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (45)
27. 9. 2017 04:40
Re: Odstěhovat se :)
Taky si nemám na co stěžovat. :-)
Avatar - praděda7
26. 9. 2017 19:18
Re: Odstěhovat se :)
48? Tož to seš pořád ucho. A pořád svobodný? Já su už podruhé ženatý. S první 22 let a s druhou 27. Nestěžuju si a krematoria se nebojím... ;-)
Avatar - removed
26. 9. 2017 19:14
Re: aha
Petiletka:-D
Avatar - praděda7
26. 9. 2017 19:11
Re: Odstěhovat se :)
Já měl za to, že se chceš stát kantorem.........sorry......... ;-)
Avatar - praděda7
26. 9. 2017 19:09
Re: Odstěhovat se :)
Brno hlavní město Moravy? Ještě ne, ale za nějakou dobu kdo ví? ;-)