Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen chce postavit novou továrnu v Polsku

redakce AUTO.CZ
Diskuze (7)
Koncern Volkswagen se rozhodl postavit poblíž Poznaně druhou továrnu. Tentokrát na dodávku Crafter, a to investicí za více než půl miliardy eur, tedy za zhruba 14 miliard korun.

Volkswagen již učinil interní rozhodnutí, že továrna bude stát v oblasti polského města Poznaň. Výstavbu závodu nicméně ještě musí schválit dozorčí rada podniku. Volkswagen již má v Poznani továrnu, která vyrábí dodávkové vozy Caddy a Transporter T5 a zaměstnává téměř 7000 lidí.

Volkswagen již dříve uvedl, že zkoumá možnosti výroby vozů Crafter v různých zemích. Důvodem je blížící je konec dohody o spolupráci s konkurentem Daimler, který od roku 2005 pro Volkswagen vyrábí Craftery v Německých městech Düsseldorf a Ludwigsfelde. Dohoda vyprší v polovině roku 2016.

Polský ministr hospodářství Janusz Piechociński již v prosinci uvedl, že některý z mezinárodních automobilových koncernů představí plány na výstavbu velké továrny v Polsku. Odmítl však sdělit jméno podniku.

Výstavba závodu by podle ministra mohla začít již v březnu. „Šest měsíců jsme na tom tvrdě pracovali,“ řekl Piechociński. Dodal, že továrna vnikne na „zelené louce“ a k výrobě automobilů bude z velké části využívat součástky polského původu.

V Polsku nyní vyrábí auta kromě Volkswagenu také Fiat a General Motors. Produkce automobilek se podílí zhruba sedmi procenty na tamní celkové průmyslové výrobě. Téměř 99 procent vozů smontovaných v Polsku směřuje do zahraničí, zejména do ostatních evropských zemí.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (7)
Avatar - aproximus
27. 1. 2014 21:48
Re: Proč v Polsku?
resp. polská ekonomika, narozdíl od té české, funguje..
Avatar - Ada je zase tady
27. 1. 2014 21:00
Proč v Polsku?
Protože má stabilní měnu, bude mít za chvíli Euro a není tam taková korupce, jako u nás. :-!
Avatar - Achernar9
27. 1. 2014 17:09
Re: ...
>:D >:D >:D znááám... ;-)
Avatar - pelikoš
22. 1. 2014 19:02
...
to se za ne bude plotit zlotem...