Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen Taxi Concept: Útok na londýnské tradice

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (28)
Německá automobilka si připravila nový koncept elektřinou poháněného taxi, které nese tradiční černou barvu londýnských taxíků.

Volkswagen letos v červnu představil koncept Milano Taxi. Ten svým zelenočerným lakem karoserie a několika dalšími detaily připomínal taxíky, které jezdily před pěti desítkami let v Miláně. Podobný koncept ukázal Volkswagen taky v Berlíně.

Nejnovější koncept elektřinou poháněného taxi z Wolfsburgu svým černým lakem, znakem na dveřích a stylizovanou britskou vlajkou na střeše odkazuje na tradiční londýnská taxi.

Karoserie, jejíž design je evolucí konceptu Space Up!, zaujme absencí předních dveří na pravé straně a zadních dveří na levé straně. Tato konfigurace plně odpovídá požadavkům na vozidlo taxislužby.

V interiéru je vpředu pouze sedadlo řidiče a místo sedadla předního spolujezdce je prostor pro zavazadla cestujících. Pasažéři sedí ve druhé řadě, za ně se již mnoho bagáže nevejde, ale mají královský prostor pro nohy, který je srovnatelný s luxusními sedany. Pro usnadnění nastupování cestujících se dveře na pravé straně odsouvají směrem dopředu.

Stejně jako v konceptu Milano Taxi i zde je v interiéru použit dotykový displej, který je umístěn na konzole vedle řidičova sedadla, takže jej mohou ovládat cestující. Ty informuje o poplatcích za jízdu, aktuálním stavu taxametru, ale zprostředkovává i navigační data. Samozřejmostí je integrovaná čtečka platebních karet, k dispozici je zde i ovládání klimatizace. Potřebám řidiče slouží podobný displej, který je navíc propojen s přístrojovým panelem.

Koncept londýnského taxi je dlouhý 3,73 m, široký 1,68 m a vysoký 1,60 m. K jeho pohonu slouží elektromotor s výkonem 85 kW (115 k), jemuž dodávají potřebnou energii lithium-iontové baterie s kapacitou 45 kWh. Na 80 procent se znovu dobijí za pouhou hodinu.Taxi dosahuje maximální rychlosti 120 km/h a na jedno nabití akumulátorů ujede až 300 km.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (28)
Avatar - ZoomZoom
16. 12. 2010 22:20
Re: OT: reklama VW
[odkaz]

a tady

[odkaz]
16. 12. 2010 21:20
Re: hmm
4 ľudia volajú 2 taxíky? Ale no tak - každá koruna sa počíta, povedal by som, že naznačené riešenie je skôr výnimkou.

Spomenutý bezbariérový prístup je zaujímavou poznámkou, zatiaľ si to tu okrem Teba nikto nevšimol. :yes:

Podľa mňa v tomto prípade je najväčším mínusom VW-taxi jeho veľkosť. Taký Nissan Leaf, ako som už spomenul vyššie, by bol z praktického pohľadu asi lepším taxíkom.
16. 12. 2010 21:16
Re: hmm
Na dnešnú dobu príliš drahý doplnok. AK v budúcnosti, keď už ceny elektropohonu poklesnú, tak bude rozhodne lepší voz ako napr. Nissan Leaf. Tento mini-VW je trochu príliš pritiahnutý za vlasy. Nič netreba preháňať.
Avatar - Krispos
16. 12. 2010 19:51
Re: hm
Prosim Te, kdyz je v nadpise VW, neni treba cist clanek na nejaky smysluplny komentar....
16. 12. 2010 17:45
Re: OT: reklama VW
jasne, ze mas pravdu...najhorsie, ze ja som si to tiez otvoril a chvilu sa na to pozeral :-| :-)