Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen zvýšil zisk na 6,5 miliardy eur, měl rekordní odbyt

redakce AUTO.CZ
Diskuze (76)
V prvním pololetí letošního roku se Volkswagenu dařilo, provozní zisk vzrostl meziročně o téměř sedm procent.

Německý Volkswagen vytvořil v prvním pololetí provozní zisk 6,49 miliardy eur (asi 166 miliard Kč). To je proti zisku 6,09 miliardy eur ve srovnatelném období loňského roku nárůst o téměř sedm procent.

Největší automobilka v Evropě vděčí za lepší hospodaření hlavně rekordnímu odbytu. Vzhledem k dluhové krizi v eurozóně by ale druhé pololetí mohlo být pro automobilku náročnější. Tržby celé skupiny v pololetí dosáhly 95,38 miliardy eur (asi 2,4 bilionu Kč), což je meziroční nárůst o 22,6 procenta.

Na rozdíl od řady jiných automobilek v Evropě Volkswagen těží z bohaté geografické rozmanitosti. Firma se například etablovala na trzích v Brazílii, Číně a Spojených státech, kde automobilový trh prochází odlišným vývojem než na starém kontinentu.

Růst zájmu koncern registruje o sportovně-užitkové modely Volkswagen Tiguan anebo Audi Q3, dobře se ale prodává i sedan Audi A6. Volkswagen zároveň potvrdil výhled na zbytek letošního roku a nadále počítá s růstem tržeb. Provozní zisk by se ale měl udržet zhruba na loňské úrovni, kdy byl na rekordu. Pololetní výsledek je nepatrně lepší, než předpokládali analytici. Ti v anketě agentury Reuters v průměru počítali s provozním ziskem 6,41 miliardy eur. Volkswagen ale podle agentury Reuters patrně nebude imunní vůči dopadům současné krize v eurozóně. V jejím důsledku se totiž snižuje poptávka spotřebitelů, což výrobce aut nutí hledat pobídky k prodeji. Většinou jsou to slevy.

Automobilka Škoda Auto prodala v prvním pololetí zhruba 408.000 vozů, což je o 12,6 procenta více než ve stejném období loni. Tržby se zvýšily o 6,6 procenta a dosáhly 5,7 miliardy eur (asi 145,7 miliardy Kč).

redakce AUTO.CZ
Diskuze (76)
27. 7. 2012 21:59
Re: pozvánka na diskusiu
Weiss ich nicht. Schwer zu sagen....
27. 7. 2012 21:57
Re: Komédia ....
Asi jsi to nepostřehl, ale ono to tak už leckde je - marxnemarx. Velká dopravní letadla už dneska vyrábí vlastně jen dvě firmy, ale třeba i podstatně jednodušší spotřební elektroniku ovládá taky jen pár firem. Třeba chytré mobily. Samsung, Apple, HTC, Nokia a kdo dál? V Evropě není jediný masový výrobce spotřební alektroniky, evropské trhy ovládají Panasonic, Sony, Samsung, Toshiba a ještě tak možná Huawei a LG. Takže to není za pár let, ale už v tom žijeme.

A možná ani netušíš, že v řadě případů leckteré komponenty vyrábí třeba jenom dvě firmy na celém světě, jako v tom případě Boeingu a Airbusu.

A dominace Microsoftu tě nepřekvapuje? Vždyť ten s tou tvojí poslední větou koresponduje ze všeho nejvíc....

Vítejme v nových časech, Pánbůh ať nás ochraňuje, uzná-li to ovšem za vhodné.

27. 7. 2012 08:14
Re: BODAJ BY NIE!!!
Jo, koukal jsem jak blázen co to plácá.
27. 7. 2012 07:48
Re: pozvánka na diskusiu
preco?
Avatar - sendador
27. 7. 2012 07:03
Re: Zly Volkswagen
Tohle snad nemuze Marchione myslet vazne. Me prijde, ze se rad vidi v novinach, tak zhruba jednou tydne placne nejaky moudro jako tohle.