Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo FH a vylepšení pro snížení spotřeby paliva (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost Volvo Trucks optimalizovala vznětové šestiválce D13, sloužící k pohonu vozidel modelové řady FH a nabízí aerodynamické prvky, zlepšující proudění vzduchu kolem soupravy.

Společnost Volvo Trucks již na jaře letošního roku odhalila řadu inovací zaměřených na snížení spotřeby paliva, připravených pro modelové řady FM, FMX, FH a FH16. Nyní představuje některé z těchto novinek v souvislosti s modelovou řadou FH.

V případě pohonných jednotek se jedná o přeplňované vznětové řadové šestiválce D13 o objemu 12,8 l, které jsou pro řadu FH k dispozici ve čtyřech provedeních, vyhovujících podmínkám emisní normy Euro 6.

Pro všechna čtyři provedení motoru D13 jsou společné písty s nižším odporem tření, optimalizované vačkové hřídele a zdokonalený řídicí software. Provedení D13 420 a D13 460 s výkonem 309 kW, resp. 338 kW spojuje vyšší kompresní poměr. Verze D13 500 o výkonu 368 kW a D13 540 s výkonem 397 kW pak mají nově optimalizovaná turbodmychadla.

Volvo Trucks uvádí, že v případě modelu FH provozovaného v dálkové přepravě mohou tyto novinky přispět ke snížení spotřeby paliva až o tři procenta.

U těžkých aplikací, jako je například doprava těžebního dřeva, může být dosaženo úspory paliva až o pět procent, pokud je nákladní automobil vybaven nově uvedenou převodovkou I-Shift s plazivým převodem a novou zvedací tandemovou nápravou.

Ohledně prvků zlepšujících aerodynamiku nákladních vozidel řady FH a snižující odpor vzduchu Volvo Trucks připomíná především překonstruovaný přední spoiler, aerodynamické deflektory a přepracované blatníky s těsnějším zakrytím kol.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)