Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo již brzy představí novou kompaktní řadu 40. A co byste řekli na menší modely?

David Bureš
Diskuze (2)
Švédská automobilka chystá expanzi v segmentu kompaktní aut. A opatrně naznačila příchod i ještě menší řady.

Volvo aktuálně pracuje na rozsáhlé mezigenerační změně svých modelů, po níž se dnes teprve tři roky stará aktuální generace SUV XC90 stane nejstarším vozem v nabídce. Dodnes se hovořilo o tom, že nejmenšími zástupci Volva budou kompaktní modely řady 40. Nyní ale automobilka naznačila, že chystá expanzi i mezi malá auta.

„Je to celkem jednoduché, řada 90 je největší a řada 40 nejmenší. A až přijde řada 20, bude nejmenší ona,“ prohlásil v rozhovoru pro americká média vedoucí tamějšího zastoupení Volva Lex Kerssemakers, který tím poprvé naznačil, že by Volvo mohlo v budoucnu nabídnout také malý model.

Ten by se přitom proti větším volvům lišil svým charakterem, protože by se snažil být více zábavným a extrovertním. Kerssemakers poznamenal, že existuje trh s prémiovými, ale hravějšími malými vozy, které připodobňuje k dnes oblíbeným „luxusním“ teniskám s vysokou cenovkou. Volvo dnes takové auto nenabízí, podle Kerssemakerse je ale takto laděný „extrovert“ v plánu.

Kerssemakers již neuvedl bližší detaily, pouze řekl, že cílem expanze Volva je stavět globální automobily prodávané po celém světě. Podobně dříve mluvil i Björn Annwall, senior viceprezident Volva pro marketing, prodeje a zákaznický servis, který prohlásil, že se automobilka chce zaměřit výhradně na jasně rozeznatelné vozy se silnou osobností pro širokou skupinu zákazníků. Rozhodně nemáme čekat nějaké vyplňování maličkých mezer na trhu.

I to naznačuje, že chystané Volvo řady 20 by nepochybně bylo SUV (či crossover, chcete-li). Takové vozy jsou dnes z celosvětového hlediska hitem a Volvo by si případným modelem XC20 jistě rádo ukouslo kus tohoto rostoucího koláče.

Nechme se zatím překvapit, zda Volvo malý crossover XC20 (nebo třeba malý sedan S20) skutečně nabídne. Zatím je jistý pouze příchod kompaktní řady 40, která využije platformu CMA vyvinutou s čínským vlastníkem Volva, automobilkou Geely. Ta bude jistojistě čítat již potvrzené SUV XC40, které bude světu poprvé představeno ještě letos. Později by jej mohly doplnit sedan a hatchback (nástupce dnešní V40).

David Bureš
Diskuze (2)
20. 4. 2017 15:26
Sorry za OT
Začíná mi z toho být blbě... čtu auto.cz od samého začátku, kdy byl ještě pěkný jednoduchý "žlutý" design a informace byly erudované, kvalitní a prosté všech nesmyslných otázek....
Škoda Octavia RS 245 odhalila ceny. Kolik stojí nejsilnější octavia všech dob?
Volvo již brzy představí novou kompaktní řadu 40. A co byste řekli na menší modely?
Ojetý Ford Fiesta 6. generace (CB1/CCN): Proč je tak drahý?
Škoda Auto oznamuje mohutné investice v Číně. Kvůli čemu?
... to je jen na úvodní stránce bez odrolování.

A které pak "jelito" vymyslelo automatické spouštění videa? Kdo to má poslouchat? Ano, reklam není nikdy dost, proto jsou ještě na konci stránky další otravné animované reklamy.

Volám DOST! ... to jen, aby tu nebyly jen otazníky, ale i vykřičníky.
20. 4. 2017 14:05
Taky pěkný.
Né, že ne. :-)