Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo S60 Cross Country: Švédský sedan míří do terénu

David Bureš
Diskuze (4)
Oplastovanou karoserii dosud dostávala primárně kombi. Nyní se terénní verze dočkal i sedan.

Automobilka Volvo se vytasila se zajímavou novinkou, na nadcházejícím autosalonu v Detroitu představí model S60 Cross Country. Jedná se o netradiční zvýšený sedan s oplastováním.

S60 Cross Country je aktuálně jediným oplastovaným sedanem ve své třídě. Na konci sedmdesátých let už ale takový automobil vznikl – např. AMC Eagle, dostupný ve formě zvýšeného sedanu, kombi i kupé.

Švédský výrobce tvrdí, že vozem chce uspokojit požadavky svých klíčových klientů. „Našli jsme na trhu prázdný prostor, který tento všestranný sedan v robustním provedení se zvýšenou světlou výškou krásně vyplní,“ tvrdí Alain Visser, senior viceprezident oddělení pro marketing, prodej a zákaznický servis v automobilce Volvo.

S60 Cross Country sdílí techniku s na podzim představeným kombi V60 Cross Country. Oba vozy mají proti výchozím modelům zvýšenou světlou výšku o 65 milimetrů. Auto obuje vysokoprofilové pneumatiky zvýrazňující komfort auta a podtrhující jeho robustní vzhled.

Schopnostem v terénu vedle zvýšeného postoje pomůže také příplatkový pohon všech kol. Na evropských trzích bude nicméně nový sedan dostupný i s pohonem pouze přední nápravy.

Volvo aktuálně odhalilo tři motory nabízené pro S60 Cross Country. Benzinový agregát T5 o výkonu 189 kW kombinovaný s pohonem všech kol doplní turbodiesel D4. V případě zájmu o pohon předních kol se pod tímto označením bude skrývat dvoulitr se 140 kW z nové generace motorů Drive-E, zájemci o pohon všech kol však dostanou starší 2,4litrový pětiválec.

Automobilka očekává, že se S60 Cross Country začne prodávat v létě 2015. Objednat si jej nicméně můžete od dubna, přičemž první vozy dorazí českým zákazníkům v průběhu září.

David Bureš
Diskuze (4)
Avatar - Nadzvukovy
8. 1. 2015 19:17
Dal som za ...
1 :yes:
8. 1. 2015 15:53
Ideal do mesta
Tak takhle si predstavuju ideal do mesta >:D Nebal bych se propadlych kanalu a vyssich obrubniku a kdybych nahodou vyrazil z mesta, tak bych se nebal ani drsnejsich polnich cest. To chci, skoda ze uz byly vanoce.
Avatar - AUDIRS6
8. 1. 2015 13:02
Správny krok !
Kolegovci, kludne ma tu teraz aj ukamenujte, ale takto malo rozmyslat aj Audi so vsetkymi modelmi od A4 po A8 so 4 a 5 dverami !
Mat A6 allroad sedan, ked nepotrebujem kombi, ale obcas nejaka ta cesta za znamymi na ich chatu sa naskytne a je tam dovod mat vacsiu svetlu vysku a chraneny spodok auta - nielen na toto je allroad verzia optimalna. V Audi je allroad aj defakto imidzova polozka, ktora dokazala z obycajne vyzerajuceho modelu urobit ten zaujimavejsi. Nie kazdy si totiz potrpi na sportovnost a teda voli S-Line exterierovy paket! A toto je presne ono ! - Obycajnu A4/ A5 SB/A6/A8 nechces, chces nieco "zaujimavejsie" - nech sa paci !
Nehovoriac o tom, ze by sa posilili predaje sedanov na trhoch, kde sedany idu viac na odbyt ako v EU...
:yes: :yes: :yes: :yes:
8. 1. 2015 11:45
info pro redaktora auto.cz
Subaru Legacy Ouback v provedení sedan se nabízelo na americkém trhu ve třech generacích v letech cca 1998-2005