Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo Trucks představuje svůj druhý elektrický nákladní vůz

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost Volvo Trucks tři týdny po odhalení modelu FL Electric, který je jejím prvním elektrickým vozidlem připraveným pro sériovou výrobu, představuje druhý model s označením FE Electric.

Společnost Volvo Trucks na začátku letošního roku potvrdila, že se připravuje na uvedení svých prvních čistě elektřinou poháněných nákladních vozidel do běžného provozu.

V polovině dubna pak byl představen model FL Electric, na který nyní navazuje FE Electric. Ten je navržen pro městskou rozvážku těžšího nákladu a pro svoz komunálního odpadu. V Evropě se vozidlo začne prodávat v roce 2019.

Claes Nilsson, prezident společnosti Volvo Trucks, uvedl, že model FE Electric završuje řadu elektřinou poháněných vozidel švédské značky pro městský provoz.

Společnost Volvo Trucks prezentuje model FE Electric jako plně elektricky poháněné nákladní vozidlo pro svoz odpadu, rozvážku a další využití v městském prostředí, jehož celková hmotnost je 27 tun.

K pohonu této novinky slouží dva elektromotory s maximálním výkonem 370 kW (260 kW trvalého výkonu) a dvoustupňová převodovka Volvo. Maximální točivý moment elektrických motorů je 850 Nm. Maximální točivý moment na zadní nápravě je 28 kNm.

V závislosti na požadavcích zákazníků budou vozidla FE Electric k dispozici s lithium-iontovými akumulátory s kapacitou 200 až 300 kWh, zajišťujícími dojezd na jedno nabití až 200 km.

Společnost Volvo Trucks uvádí, že akumulátory lze dobíjet střídavým proudem ze sítě (22 kW) nebo stejnosměrným proudem pomocí systému CCS/Combo2 pro až 150 kW. V prvním případě trvá noční dobíjení akumulátorů s maximální kapacitou 300 kWh až deset hodin, zatímco v tom druhém zabere jednu až dvě hodiny.

První Volvo FE Electric bude sloužit pro svoz odpadu a bude vybaveno nástavbou vyvinutou společně s firmou Faun - největším evropským výrobcem nástaveb. Vozidlo začne jezdit na začátku roku 2019 v Hamburku, druhém největším městě Německa.

Na evropském trhu bude Volvo FE Electric k dispozici v několika verzích, přizpůsobené různým úlohám v oblasti přepravy. Nabídka bude obsahovat například nízkou kabinu, umožňující snadné nastupování a vystupování a poskytující řidiči téměř ideální výhled - nezbytný pro jízdu v prostředí městské dopravy. Díky snížení hladiny hluku a provozu bez vibrací se zlepšilo i pracovní prostředí posádky vozidla.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)