Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo Trucks odhaluje elektrické nákladní vozidlo FL Electric

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost Volvo Trucks představuje své první plně elektrické nákladní vozidlo pro komerční použití. Volvo FL Electric je určeno pro městskou distribuci, svoz odpadu a další použití ve městech.

Společnost Volvo Trucks na začátku letošního roku potvrdila, že se připravuje na uvedení svých prvních čistě elektřinou poháněných nákladních vozidel do běžného provozu a nyní představuje model FL Electric, jehož sériová výroba a prodej v Evropě má začít v roce 2019.

V letošním roce však hodlá společnost Volvo Trucks poskytnout vybraným referenčním zákazníkům v Göteborgu první elektřinou poháněná nákladní vozidla FL Electric, která mají být v provedení pro distribuci, svoz odpadu a další využití v městském prostředí.

Volvo FL Electric s celkovou hmotností 16 tun využívá ke svému pohonu elektromotor, u nějž je uváděn maximální výkon 185 kW a trvalý výkon 130 kW. Maximální točivý moment elektromotoru je 425 Nm. Maximální točivý moment zadní nápravy poháněné prostřednictvím dvourychlostní převodovky je 16 kNm.

Potřebnou elektrickou energii elektromotoru poskytují dva až šest lithium-iontových akumulátorů s celkovou kapacitou 100 až 300 kWh, umožňující dojezd na jedno nabití až kolem 300 km.

Společnost Volvo Trucks uvádí, že akumulátory lze dobíjet střídavým proudem ze sítě (22 kW) nebo stejnosměrným proudem pomocí systému CCS/Combo2 pro až 150 kW. V prvním případě trvá noční dobíjení akumulátorů s maximální kapacitou 300 kWh až deset hodin, zatímco v tom druhém zabere jednu až dvě hodiny.

První dvě nákladní vozidla Volvo FL Electric bude používat společnost Renova provozující svoz odpadu a recyklaci a přepravní společnost TGM.

Elektrická nákladní vozidla bez emisí výfukových plynů lze používat v krytých terminálech a ekologických zónách. Jejich nízká hlučnost umožňuje provádět více práce v noci, a tak zároveň uvolnit silnice v průběhu dne.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)