Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VW Transporter T3: Verze Long se zipem a pohonem z Tesly Model S

Michal Fokt
Diskuze (1)
Chcete si postavit opravdu unikátní obytňák? V tom případě se zkuste inspirovat třeba tímto velmi originálním exemplářem, tvořeným dvěma VW Transporter třetí generace a poháněným elektromotorem.

Volkswagen Transporter třetí generace, vyráběný a prodávaný v různých koutech světa v letech 1979 až 2002 i pod označením Caravelle, Vanagon nebo Microbus, posloužil jako základ jedné velmi speciální kreace Vanagon-Model S, kterou v americkém Oregonu začal realizovat zejména v oblasti sprintových závodů dobře známý inženýr Otmar Ebenhoech.

Tedy abych byl přesný - ty Transportery byly potřeba dva. Ebenhoech je už před lety svařil do sebe a aby toto řešení ještě zdůraznil, ponechal oběma autům jejich původní barvu laku a v místě spojení přidal efektní zip. Přední část je tak vyhrazena pro cestování, zatímco zadní se stanovou nástavbou Westfalia slouží jako obytná. Potud by to byla přestavba na limuzínu, jakých jsou všude mraky, byť vcelku originální.

...jenže jednou takhle prodlouženému Vanagonu proběhla ojnice blokem, což bylo impulzem k zavržení motoru s vnitřním spalováním a zrodil se nápad využít elektrický systém pohonu z jedné havarované Tesly Model S, jenž by mikrobusu zajistil slušný akční rádius. Ba co víc - nepůjde o pouhé nahrazení spalovacího motoru elektrickým, v plánu je použít celou platformu luxusního EV.

Zatím je celý projekt ve stádiu příprav a tím pádem nejsou k dispozici žádná data, týkající se výkonnosti systému a jízdního dosahu, ale vzhledem k tomu, že Tesla na jedno nabití ujede až 426 km, u Transporteru by to mohlo být podobné a to i přesto, že má aerodynamiku cihly. A s tím už by se dalo kempování zvládat docela dobře. Nebude to ostatně první konverze na elektromobil, Ebenhoech už jich zrealizoval celou řadu a sám je vlastníkem "bateriového" Porsche 914. Dění kolem tohoto projektu na blogu Stretchla budeme dále sledovat a s výsledkem vás určitě seznámíme.

Michal Fokt
Diskuze (1)
Avatar - KubikCv
16. 12. 2013 19:52
hezký
jen by mně zajímalo jak otvírá šoupačky uprostřed >:D