Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Výroba vozu Škoda Yeti definitivně potvrzena

redakce AUTO.CZ
Diskuze (42)
Předseda představenstva Škoda Auto, a.s., Detlef Wittig, potvrdil týdeníku Automobilwoche, že vedení automobilky již definitivně rozhodlo o výrobě malého SUV značky Škoda.

Předseda představenstva Škoda Auto, a.s., Detlef Wittig, potvrdil týdeníku Automobilwoche, že vedení automobilky již definitivně rozhodlo o výrobě malého SUV značky Škoda. Tomuto rozhodnutí předcházelo představení dvou studií a několik dalších indicií. Již delší dobu všechny oficiální i neoficiální zprávy ukazovaly na to, že první terénní Škoda po mnoha letech se dostane až do stadia sériové výroby. Nejbližším termínem, kdy by se nový model mohl dostat na trh, je podle Automobilwoche rok 2009.

Prototypy již jezdí ve Skandinávii

Skandinávské podnebí Yetimu svědčí. Zatím se jej domácí výrobce snaží ukrýt pod kabát známé Fabie Combi, ale z podivných detailů vozu je zřejmé, že se zkouší cosi docela jiného než nová Fabia.

Novinka, která se na trh dostane až za mnoho měsíců se nesmí zatím objevit ve svých šatech. Proporčně nejblíže k Yetimu měla Fabia Combi, a tak v prototypové dílně dostali úkol naroubovat podvozek se širokým rozchodem kol a vyšší světlou výškou na poměrně úzkou Fabii. Výsledek obletovaný špionážními fotografy a kameramany na krátké zastávce kdesi ve Skandinávii je vidět na našich fotografiích. Zatímco se posádka posilňovala v severské pizzerii, náš spolupracovník si podrobně vyfotil neobvyklou prototypovou Fabii ještě z dob před faceliftem, ale se značně rozšířenými blatníky.

Když Yeti tak s pohonem všech kol

Již před časem předseda představenstva Škody Auto Detlef Wittig v rozhovoru zveřejněném v časopise Svět motorů potvrdil, že chystaný pátý model Škody bude dodáván s pohonem všech kol. Při uvedení studie minulý rok v Ženevě se mluvilo nejvíce o pohonu jediné nápravy, ale zákazníci prý chtějí u takového vozu hnací všechna kola.

Odpověd na otázku týkající se případné výroby Roomsteru s pohonem všech kol nakonec přivedla na veřejnost novou informaci o chystané páté modelové řadě mladoboleslavského výrobce.

"Pohon všech kol z Octavie bychom do současné platformy (Roomsteru, pozn. red.) dostali pouze po určitých modifikacích. Vzhledem k cílové skupině zákazníků a využití auta nepředpokládáme výraznější zájem o verzi 4x4. Ale můžeme na případnou poptávku reagovat. Z hlediska pohonu všech kol se plně koncentrujeme na Yetiho, kterého směřujeme úplně jinam než Roomster. Totéž se týká případné verze "fun" nebo "open air" verze, která se také mnohem lépe hodí k Yetimu." uvedl pro Svět motorů Detlef Wittig.

Informace pravděpodobně nebyla určena ke zveřejnění, protože dosud nebyla potvrzena definitivně ani výroba, ani pohon všech kol. Wittig ale na další doplňující dotaz odpověděl: "...mohu potvrdit, že po prezentaci Yetiho na nejrůznějších výstavách se ukázalo, že drtivá většina případných zájemců by preferovala verzi s pohonem všech kol. Jestliže se někdy model objeví jako sériový model, tak jedině jako 4x4."

redakce AUTO.CZ
Diskuze (42)