Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Waymo bude autonomní vozidla testovat pomocí Jaguaru I-Pace. Snad nedopadne jako Uber...

David Bureš
Diskuze (2)
Divize Googlu pro vývoj autonomních aut dostane nová vozidla. Pro projekt autonomní přepravy využije nový elektromobil od Jaguaru.

Společnost Google sice v rámci vývoje autonomního vozidla postavila vlastní automobil, spíše ale používá techniku od zavedených automobilových výrobců. Ve flotile její divize Waymo je tak mimo jiné stovka prototypů na bázi Chrysleru Pacifica. Vedle koncernu Fiat Chrysler Automobiles nyní Waymo začíná spolupracovat s další automobilkou, britským Jaguar Land Roverem.

V rámci dlouhodobého strategického partnerství se Waymo dohodlo na tom, že mu značka Jaguar dodá 20.000 exemplářů letos představeného elektromobilu I-Pace. Vyrobeny mají být do dvou let.

Obří dodávka elektrických crossoverů bude sloužit pro službu autonomní přepravy, na které Waymo aktuálně pracuje. Představena má být ještě letos, fungovat bude pomocí speciální mobilní aplikace, kterou si zákazníci autonomní přepravu objednají.

První zkoušky Jaguarů I-Pace doplněných o autonomní systémy Waymo začnou ještě letos, aby získaly cenná data z reálného světa, která poslouží Waymu i Jaguaru k jejich dalšímu vylepšení. Pracovat se bude hlavně na bezpečnosti takového systému a jeho spolehlivosti, zřejmě i s odkazem na nedávnou nehodu autonomního prototypu Uberu, při níž podle všeho autonomní systém vozidla zcela selhal. Později se tyto vozy stanou součástí flotily přepravní služby firmy Waymo.

Waymo je dnes jedinou společností, která na běžných silnicích testuje i prototypy, v nichž nikdo nesedí na předním sedadle. A to v době, kdy mnohé firmy v reakci na nedávnou tragickou nehodu autonomního prototypu Uberu pozastavily testování takových vozidel.

Konkrétně se jedná třeba o společnost Nvidia nebo automobilku Toyota. První tvrdí, že chce před opětovným pokračováním testů pečlivě prozkoumat své systémy, zatímco japonský výrobce má za to, že incident Uberu může mít neblahý vliv na psychiku jeho testovacích řidičů. Uberu pak bylo v Arizoně, tedy ve státě, kde se tragická nehoda udála, dokonce zakázáno další testování aut bez řidiče.

David Bureš
Diskuze (2)
29. 3. 2018 14:40
Waymo neni divize googlu
Jen pro presnost, Waymo neni divize Googlu, pokud vim.
Je to divize Alphabet stejne jako Google.
28. 3. 2018 18:20
Snad nedopadne jako Uber...
Snáď áno. :-!