Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar odhalil elektromobil I-Pace. Pohon zdárně maskuje, umí si i povídat

Stanislav Kolman
Diskuze (57)
Britská automobilka konečně ukázala světu svůj první elektromobil. Je to vcelku výrazný crossover, jenž dostal řadu zajímavých funkcí.

Příjezd elektrického crossoveru Jaguar I-Pace avizoval na podzim roku 2016 stejnojmenný koncept. Nyní se světu odhaluje již finální produkt, který je další novinkou mezi prémiovými elektromobily. Co všechno tedy umí kladivo na Teslu Model X?

„Zatímco ostatní o budoucnosti mluví, my ji budujeme. Ignorovali jsme zažitá pravidla a vytvořili čistě elektrický Jaguar I-Pace. Žádné výfukové plyny, žádné emise, žádný CO2 ani pevné částice. Výrazně se tak přibližujeme naší vizi o čisté, bezpečné a udržitelné budoucnosti,“ uvedl k představení nového vozu Dr. Ralf Speth, CEO Jaguar Land Rover.

Speth správně poznamenal, že Jaguar na rozdíl od jiných značek nepostavil I-Pace na již existujícím modelu, ale začal s čistým listem papíru. Elektromobil obdržel lithium-iontové baterie s kapacitou 90 kWh a 432 články typu „pouch cell“. Měření cyklem WLTP deklaruje dojezd 480 kilometrů na jedno nabití. Rychlonabíječkou se vybité akumulátory doplní na 80 % za 45 minut, čtvrt hodiny vystačí na dojezd 100 km. Domácí dobíjení pak zabere něco málo přes deset hodin.

Na každé nápravě nalezneme jeden elektromotor. Auto disponuje výkonem 294 kilowattů a 696 newtonmetry točivého momentu. Nadšence sportovnější jízdy určitě potěší zrychlení z klidu na stovku, které I-Pace zvládá za 4,8 sekundy.

Vůz tvoří hliníková karoserie, baterie jsou uloženy uprostřed mezi nápravami. Vpředu nalezneme zavěšení na dvojitých příčných ramenech, vzadu víceprvkovou nápravu Integral Link. Za příplatek můžete elektromobil dostat s pneumatickým odpružením či konfigurovatelným systémem Adaptime Dynamics. Umístění akumulátorů umožňuje rozložení hmotnosti 50:50, těžiště vozidla je pak přibližně o 130 mm níže než u F-Pacu.

Na prvních snímcích vypadá vůz díky poměru šířky a výšky dynamicky a sportovně, stylové provedení doplňuje svažující se střecha ve stylu kupé. Koeficient aerodynamického čelního odporu Cx činí 0,29. Jaguar nenasadil zaslepenou masku, ale aktivní lamely udržující rovnováhu mezi chlazením a aerodynamikou. Když je třeba chladit, otevřou se, jindy zůstávají zavřené a usměrňují proudění vzduchu.

I-Pace je sice středně velkým SUV, ale díky typu pohonu a předsunuté kabině slibuje prostor uvnitř na úrovni velkých konkurentů. Uprostřed namísto klasického tunelu jistě potěší odkládací schránka s objemem 10,5 litru. Pod zadními sedadly zase nalezneme stolek a odkládací prostor na notebook. Zavazadelník nabízí slušných 656 litrů, při sklopení zadních sedaček dostaneme dokonce 1453 l.

Jako první model značky Jaguar dostal elektromobil multimediální systém Touch Pro Duo. Kombinuje dotykové obrazovky, kapacitní senzory a mechanické ovládací prvky. Tvůrci slibuj velice intuitivní ovládání. Součástí je i vyspělá navigace, která vyhodnocuje topografii zvolené trasy, postřehy z předchozích cest či styl jízdy. Na základě získaných dat umí s velkou přesností určit přesný dojezd a stav nabití.

S autem si dokonce popovídáte, komunikaci obstará hlasová služba Amazon Alexa. Vozu se tak můžete zeptat, zdali je zamčený, jaká je úroveň nabití nebo jestli vám bude aktuální dojezd stačit na cestu do supermarketu. Taktéž premiérově u vozů Jaguar bude možné software aktualizovat bezdrátově.

I-Pace vstupuje na automobilové trhy ve výbavách S, SE, HSE a First Edition. Jaguar připomíná, že jsou všechny inspirovány designem původního konceptu. Na kompletní ceník si budeme muset ještě počkat, ale víme, že v České republice bude startovat na 2.039.092 Kč. Součástí nabídky je osmiletá záruka na baterie (omezena na 160.000 km). Celý vůz je v záruce tři roky, případně do ujetí sto tisíc kilometrů.

Stanislav Kolman
Diskuze (57)
3. 3. 2018 10:36
Re: elektrosoustava
dnes by to bylo na kolaps, za 20 let..
3. 3. 2018 10:28
elektrosoustava
Tak mrazy jsou pryc, ale vsimli jste si zprav z Evropy ? Francie zadala okolni staty o elektrinu, u nas zaznamenana rekordni spotreba. Dokazete si predstavit, ze do toho si jeste pichneme dobijeni svych dvoustopych elektromilacku ?
3. 3. 2018 08:49
Re: Český konfigurátor
Jdu si koupit prasátko a začínám šetřit.
Avatar - Pekelná Micinka
2. 3. 2018 22:59
Re: Asi jo...
:yes:
Avatar - Pekelná Micinka
2. 3. 2018 22:46
Re: Jaguar definitivně vyhrává 1.cenu
XJS je nádherný auto, před faceliftem. A šestiválec není ani nenažraný, ani těžký.