Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat Chrysler navazuje partnerství s Googlem, postaví autonomní MPV

David Bureš
Diskuze (0)
Google si zatím systém pro automatizované řízení vyvíjel sám. Nyní však začíná oficiálně spolupracovat s koncernem Fiat Chrysler.

Už několik měsíců se spekulovalo o tom, že italsko-americký koncern Fiat Chrysler Automobilec (FCA) zahájí v oblasti autonomního řízení spolupráci s Googlem. Nyní se tyto zprávy potvrzují, protože dohoda o společném projektu byla podepsána. V rámci uzavřeného partnerství FCA dodá Googlu asi stovku exemplářů modelu Chrysler Pacifica, které internetový gigant osadí vyvíjenou technikou pro autonomní vozidla.

Je to vůbec první spolupráce v oblasti samořiditelných vozů mezi automobilkou a firmou ze Silicon Valley. Google sice již techniku autonomního řízení vyvíjí od roku 2009, s žádným automobilovým výrobcem ale v této oblasti zatím nespolupracoval, vyvíjený systém si do aut instaloval sám. V roce 2014 pak dokonce postavil vlastní prototyp takového vozítka, který však moc krásy nepobral.

Díky společnému projektu se vývoj google caru posune do další fáze. Firma tímto způsobem více než zdvojnásobí svoji testovací flotilu automobilů bez řidiče, navíc techniku bude díky tomu možné lépe zakomponovat do auta.

Inženýři obou společností budou spolupracovat v jednom centru v Michiganu, což má práce urychlit. Pracovníci FCA mají za úkol navrhnout a postavit autonomní pacificu, specialisté Googlu dodají potřebné senzory a počítačový systém. FCA touto dohodou nezískává žádná práva na systém autonomního řízení Googlu, obě firmy se údajně domluvily také na tom, že v oblasti aut bez řidičů mohou nadále spolupracovat i s dalšími partnery.

Testování pacificy bez řidiče bude zahájeno ještě během letošního roku. Nejprve budou vozy jezdit na privátní testovací trati Googlu v Kalifornii, později se vydají i na běžné silnice. Aktuálně společnost nejvíce proslavená stejnojmenným internetovým vyhledávačem testuje auta bez řidiče ve čtyřech amerických městech. Cílem je vyvinout takové auto, které posádku přesune z jednoho místa do druhého jen pomocí stisknutí tlačítka.

I nadále se firma potýká s legislativními obtížemi, protože taková vozidla nejsou povolená po celých Spojených státech. V rozšíření autonomních vozidel však nastal důležitý posun, když Americká agentura pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) informovala Google, že systém autonomního řízení by podle federálního zákona bylo možné považovat za řidiče.

O partnerství FCA a Googlu se mluvilo již delší dobu. Možné spojení s Googlem nebo Applem naznačoval generální ředitel FCA Sergio Marchionne již před rokem, předseda představenstva FCA John Elkann pak nedávno prohlásil, že by automobilka s novými technologickými giganty (jako Google nebo Apple), měla spíše spolupracovat, než s nimi bojovat.

Google údajně jednal i s dalšími potenciálními partnery, třeba General Motors ale spolupráci odmítl, protože se firmy údajně nedohodly na právech na techniku a zjištěná data. Navázané partnerství tak naznačuje, že by FCA mohlo v budoucnu vyrábět i vyvíjený google car. Google totiž bude potřebovat zkušeného výrobce, který zamýšlený vůz vyrobí.

David Bureš
Diskuze (0)