Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Yamaha na CES 2018 představí autonomní motorky i bezpilotní dron a vrtulník

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Společnost Yamaha Motor Co., Ltd. míří na lednový veletrh spotřební elektroniky do Las Vegas s koncepty autonomních vozidel, které doplní bezpilotní dron a vrtulník pro průmyslové využití.

Las Vegas bude již tradičně hostit od 9. do 12. ledna roku 2018 hostit veletrh spotřební elektroniky CES a společnost Yamaha Motor Co., Ltd. zde bude poprvé ve své historii vystavovat na svém vlastním stánku.

Právě k jeho návštěvě zve japonská společnost prostřednictvím představení několika svých exponátů. Mezi největší lákadla stánku značky Yamaha má v Las Vegas patřit koncept MOTOROiD, který měl světovou výstavní premiéru letos na podzim v Tokiu.

Futuristicky vyhlížející stroj neohromuje pouze svým designem, ale rovněž i schopnostmi. Yamaha MOTOROiD je totiž vybavena systémem rozpoznávání obličeje a gest. Díky tomu tento stroj pozná svého jezdce a ten jej k sobě může přivolat pouhým pohybem ruky.

Motocykl, který je vybaven autonomními systémy řízení a ke svému pohonu využívá elektromotor umístěný v zadním kole, disponuje důmyslným systémem vyvažování, umožňujícím stroji i jízdu bez jezdce v sedle.

Podle tiskových materiálů má koncept MOTOROiD ztělesňovat tzv. Kando, což je japonský výraz pro pocity hlubokého uspokojení a zároveň i intenzivního vzrušení, které zažíváme při setkání s něčím výjimečným.

Dalším jednostopým lákadlem pro CES 2018 je MOTOBOT Ver. 2, což je do jisté míry starý známý robot, který se poprvé představil roku 2015. Letos se představuje ve své nové podobě, v níž stále sedlá supersport Yamaha R1M, s nímž má být schopen dosáhnout rychlosti přes 200 km/h na závodním okruhu.

Hlavním cílem robotického jezdce je ovšem čas na jeden okruh, který bude lepší než čas dosažený na stejné trati a za stejných podmínek Valentinem Rossim. Možná, že se jednou dočkáme závodů MotoGP, kde lidské jezdce nahradí roboti podobně jako v sérii Roborace.

Do světa čtyřkol zamíří Yamaha na veletrhu CES 2018 s koncept 06GEN, jenž je samotnou společností označován jako mobilní veranda, jíž se do jisté míry přibližuje i svým vzhledem. Elektromobil je určen pro překonávání krátkých vzdáleností v letoviscích nebo městech.

Dron YMR-01 a vrtulník Fazer R nejsou atraktivními hračkami z produkce společnosti Yamaha, ale regulérními pracovními stroji. Oba mají zaujmout především farmáře, protože jsou určeny pro letecké práškování plodin. V případě vrtulníku je uváděn objem nádrží pro postřikové látky 32 litrů a k jeho pohonu slouží čtyřtaktní plochý dvouválec o objemu 390 cm3.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
7. 12. 2017 12:08
Re: chojte s takýmito
Tempomaty jsou také zajímavé. :-) Chápu, že se držení "plynu" na dálnici omrzí, ale u motorky ho máme na řídítkách. A ty není od věci držet, obzvláště ve vyšších rychlostech a v blízkosti aut.

Hlavně, u motorky hraje tělo velkou roli. Není to pro mne zrovna příjemná představa, že by se pode mnou motorka sama od sebe nějak hýbala. S motorkou musí člověk spolupracovat, jinak to nemusí dobře dopadnout.
Avatar - speedfred
7. 12. 2017 10:27
chojte s takýmito
kokocinami kdesi do péčka,že autonómna motka. Však na moto sa zväčša jazdí pre tú radosť z jazdy a teraz ma o toto má pripraviť naša sqelá budúcnosť ?
díky