Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Yamaha Ténéré 700 World Raid nabídne dobrodružství z celého světa

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Yamaha v rámci vývoje nového modelu spouští netradiční projekt, který představí prototyp Ténéré 700 World Raid v nejrůznějších podmínkách se špičkovými jezdci za řídítky.

V osmdesátých letech se především díky soutěžím typu Rallye Paříž-Dakar zrodila kategorie motocyklů, s nimiž nebyl problém zamířit do těžkého terénu, ale zároveň bylo možné s nimi vyrazit na dovolenou.

K průkopníkům mezi těmito cestovními endury patřila i Yamaha XT600Z Ténéré, jejímž prozatím posledním nástupcem byl model XT660Z Ténéré z let 2007 až 2016.

Pokračovatelem přerušené tradice se má stát zcela nový model, jehož podobu i techniku poodhalil na motocyklové výstavě EICMA v Miláně na podzim roku 2016 koncept s označením T7. Ten se podobně jako jeho předchůdci silně inspiroval dakarskými speciály a podle oficiálních materiálu značky Yamaha zůstává věrný DNA svých předků.

Na koncept T7 navázala Yamaha v koncem loňského roku odhaleným prototypem Ténéré 700 World Raid. Ten má posloužit při vývoji, na jehož konci bude stroj připravený pro sériovou výrobu.

Yamaha si pro Ténéré 700 World Raid, jehož srdcem je kapalinou chlazený řadový dvouválec o objemu 689 cm3 původem z modelu MT-07, připravila projekt dobrodružné cesty kolem světa, který poslouží při finální fázi vývoje a zároveň k propagaci značky i připravovaného sériového modelu.

Yamaha Ténéré 700 World Raid si v rámci své cesty vyzkouší prakticky všechnu druhy terénu, nejrůznější podmínky a bude překonávat i obrovské vzdálenosti. Motocykl přitom budou sedlat ambasadoři značky a nového typu, připravovaného pro sériovou výrobu.

První zastávkou celého projektu Ténéré 700 World Raid se stala Austrálie a prvním ambasadorem byl Rodney Faggotter, jezdec týmu Yamalube Yamaha Official Rally Team, který zná zdejší podmínky, má zkušenosti s terénními motocykly značky Yamaha i slavnou Rallye Dakar.

Rodney Faggotter se s novým strojem značky Yamaha v Austrálii zúčastnil akce Ténéré Tragics, které sérií speciálních výletů do více či méně náročného terénu právě pro jezdce na motocyklech ozdobených jménem Ténéré.

Druhou zastávkou projektu se stane poušť v Maroku, kde novinku značky Yamaha osedlá Stephane Peterhansel, který třináctkrát vyhrál dakarskou rallye a z toho šestkrát na motocyklu řady Ténéré. Slavný jezdce vyzkouší nový motocykl v místech, kde se původně konala Rallye Paříž-Dakar.

Třetí zastávkou se má stát Argentina. Zde bude prototyp testovat Adrien van Beveren, který v barvách Yamaha Racing na stroji Yamaha YZ450F třikrát zvítězil v závodě Enduropale du Touquet a úspěšně reprezentuje japonskou značku i v Rallye Dakar, když dojel na celkovém čtvrtém místě a od stupňů vítězů jej dělila jediná minuta. V rukou tohoto jezdce okusí prototyp terén, v němž se pohybují jezdci při posledních ročnících Rallye Dakar.

Čtvrté zastavení přivede celý projekt na evropskou půdu. Zde bude Yamaha Ténéré 700 World Raid postupně k dispozici několika úspěšným dobrodruhům a motocyklovým jezdcům. Prvním z nich bude Nick Sanders, který má při testování čerpat ze svých zkušeností cestovatele.

Následovat bude závodník David Frétigné, který má na svém kontě několik titulů z francouzského šampionátu Enduro, startoval v dakarské rallye a v roce 2015 se na motocyklu Yamaha XT1200Z Super Ténéré účastnil závodu Africa Eco Race.

Za řídítka prototypu značky Yamaha pak usedne i Herbert Schwarz, zakladatel společnosti Touratech, jejíž specializací jsou doplňky pro cestovní endura, zvyšující jejich odolnost a praktičnost během cest mimo zpevněné vozovky.

Cristóbal Guerrero, úspěšný jezdec kategorie Enduro, vyzkouší Ténéré 700 World Raid ve španělských podmínkách a celou akci ukončí v Itálii devítinásobný italský mistr v kategorii Enduro Alessandro Botturi, který s prototypem vyrazí v rámci Hard Alpi Tour do hor.

Yamaha umožní svým příznivcům průběh celého projektu sledovat prostřednictvím sociálních sítí a speciální stránky www.World-Raid.com.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)