Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Yamaha T7 ohlašuje pokračovaní legendární XT600Z Ténéré (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Yamaha si pro letošní motocyklovou výstavu EICMA v Miláně připravila premiéru konceptu, jímž dává jasně najevo, že příběh, který začala před 33 lety psát s model XT600Z Ténéré bude pokračovat.

V osmdesátých letech se především díky soutěžím typu rallye Paříž-Dakar zrodila kategorie motocyklů, s nimiž nebyl problém zamířit do těžkého terénu, ale zároveň bylo možné s nimi vyrazit na dovolenou.

K průkopníkům mezi těmito cestovními endury patřila i Yamaha XT600Z Ténéré, jejímž prozatím posledním nástupcem byl model XT660Z Ténéré, který byl představen v roce 2007 a jeho kariéra se uzavřela v letošním roce.

Pokračováním letos přerušené linie se má stát model, který vzejde z konceptu T7. Ten se podobně jako jeho předchůdci silně inspiruje dakarskými speciály a podle oficiálních materiálu značky Yamaha zůstává věrný DNA svých předků.

Za vznikem konceptu s názvem T7 stojí tým konstruktérů, designérů a výrobních manažerů společnosti Yamaha z oficiálního francouzského rallye týmu, výzkumného a vývojového oddělení v Itálii a nizozemské společnosti GK Design.

Koncept Yamaha T7 je plně funkční prototyp, jehož základem je zcela nově navržený podvozek, který je údajně zkonstruován tak, aby se dokonale doplňoval se speciálně vytvořenou verzí dvouválce Yamaha CP2 z modelu MT-07 o objemu 700 cm3, jehož výkon ovšem zveřejněn nebyl.

Yamaha T7 je vybavena hliníkovou palivovou nádrží, projektorovým světlometem se 4 LED, aerodynamickým krytem, kluznou deskou z uhlíkových vláken, na zakázku vyrobeným výfukem Akrapovič a předním odpružením KYB.

Koncept má být zhmotněním vize ideálního terénního motocyklu a hraje zásadní roli ve vývoji nové generace terénních motocyklů kategorie Adventure společnosti Yamaha. Podle tiskových materiálů na něj naváže sériový model, kterého se dočkáme v roce 2018.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)