Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Závodní speciál Peugeot 908 pro Le Mans: definitivní podoba

Michal Otruba
Diskuze (11)
Francouzská automobilka Peugeot odhalila závodní podobu svého nového speciálu pro čtyřiadvacetihodinovku v Le Mans, se kterým chce v cíli na nejvyšší stupínek.

O pohon tohoto závodního skvostu se bude starat celohliníkový dvanáctiválcový turbodiesel HDi FAP V12 o objemu 5,5 l. Naladěn bude na výkon 515 kW (700 koní) a patřičnou akceleraci umožní obrovský kroutící moment 1200 Nm. Na koncích obou větví výfukového systému budou zabudovány filtry pevných částic, takže pronásledovatelé se nemusí bát “kouřového doprovodu.“

Letošní 24hodinovka bude velmi zajímavá, Peugeot 908 totiž vyrazí do boje proti svému největšímu rivalovi - naftovému speciálu Audi R10 TDI. Fanoušci můžou těšit na velké souboje, protože tito dva rivalové se na jedné závodní trati ještě nepotkali. Audi si buduje svou kariéru po celém světě, kdežto Peugeot zůstane prozatím věrný Evropě. A 908 má rozhodně na co navazovat, její předchůdkyně s označením 905 totiž kralovala ve slavném vytrvalostním závodě v sezónách 1992 a 93.

V přiložené galerii můžete vidět závodní kabát Peugeotu 908, ale také jeho “holou“ podobu zachycenou při testování.

Michal Otruba
Diskuze (11)
13. 3. 2007 07:48
Re: Bohové musí být šílení....
Hmmmmm.... žádná novinka to není.... Už na začátku padesátých let jezdil v Indy podvozek Kurtis Kraft s motorem Cummins z autobusu :o) A jak je to dlouho, co čtyřiadvacetihodinovku na Nurburgringu vyhrálo v absolutním pořadí BMW 320d....? Devět let? :o)
12. 3. 2007 16:18
Nechce se Peugeot vrátit...
...do F1 s kompletním továrním týmem? Tohle vypadá jako kapotovaná F1 se střechou.... jsem zvědav, jestli jim to v Le Mans pojede.....