Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zetor Forterra HD: Vrchol nabídky (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Nejvýkonnější a nejlépe vybavený model tradičního českého výrobce Zetor Tractors a.s. nese označení Forterra HD.

Tradiční český výrobce zemědělské techniky má v současné době ve své nabídce trojici základních modelových řad, pojmenovaných Major, Proxima a Forterra. Poslední z nich nabízí nejvyšší výkony a jejím vrcholem je loňská novinka HD.

K hlavními technickým odlišnostem Forterry HD od ostatních modelů řady Forterra patří rozvor kol. Ten se ve srovnání s Forterrou HSX prodloužil o 130 mm na 2720 mm, čímž má přispět k ještě lepší stabilitě traktoru.

Rozchod kol přední hnané nápravy se 100% uzávěrkou diferenciálu se u tohoto modelu může pohybovat od 1800 mm do 2200 mm a u zadní nápravy od 1800 mm do 2000 mm. Celková délka Forterry HD je 576 mm se závažím a závěsným zařízením.

K pohonu tohoto modelu slouží přeplňovaný vznětový čtyřválec o objemu 4156 cm3 s šestnáctiventilovou technikou. Zákaznicí mají možnost výběru ze tří výkonových verzí modelu Forterra HD označených 130, 140 a 150. Maximální výkony těchto provedení jsou 93 kW, 100 kW a 108 kW a je jich u všech verzí dosahováno při 2200 min-1.

Verze Forterra HD 150 využívá řadové vstřikovací čerpadlo s elektronickou regulací. Výhodou oproti mechanickému regulátoru je pozitivní vliv na spotřebu paliva a optimalizovaný průběh točivého momentu.

Převodovka tohoto modelu je plně synchronizovaná mechanická s třístupňovým automatickým násobičem a třiceti rychlostními stupni pro jízdu vpřed i vzad. Maximální rychlost traktoru může být 40 km/h.

Velká pozornost byla věnována výzkumu hluku a vibrací. Ten vedl ke konstrukčním řešením, dávajícím předpoklad dosažení hladiny hluku na hranici 74 dB. Kabina traktoru je doplněna také o nové kombinované podlahoviny s výrazným omezením přenosu hluku a vibrací na pracoviště řidiče.

Kabina modelu Forterra HD nabízí ergonomický multifunkční panel s ovládacími prvky, který je umístěn na právě straně. Díky tomu má řidič všechny potřebné ovladače od hydrauliky až po aktivaci souvraťové automatiky po ruce.

K novinkám ve výbavě patří přídavný čtyřsekční rozvaděč hydrauliky s elektrohydraulickým ovládáním. V kombinaci s použitím závěsoviny kategorie III poskytuje široký výběr využitelných agregací.

Sepnutí spojky PTO je u modelu Forterra HD řešeno zpětnovazebně řízeným rozběhem (teoretická křivka rozběhu má trvání necelé 3 sekundy). U traktoru byla rovněž zesílena skříň rozvodovky a byla rozšířena náprava. Traktor tak snese větší zátěž na tříbodovém závěsu.

Od ostatních traktorů značky Zetor se Forterra HD odlišuje několika designovými prvky v rámci výklopné kapotáže i bezpečnostní kabiny. Mezi ně patří například oddělené hlavní světlomety, a to dálkové a tlumené s čirou optikou a také světlomety orební.

Zetor Forterra HD se mimo jiné může pochlubit oceněním Zlatý klas ze 41. ročníku mezinárodní výstavy Země živitelka a cenou Zlatý kosák ze 41. ročníku mezinárodní zemědělské a potravinářské výstavy Agrokomplex 2014 pořádané ve slovenské Nitře.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)