Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

100. ocenění Gentleman silnic převzal Jaroslav Kolman

redakce AUTO.CZ

Sté ocenění Gentleman silnic v Hradci Králové převzal devětapadesátiletý Jaroslav Kolman, který letos v květnu zachránil čtyři účastníky dopravní nehody u obce Kněžnice na Jičínsku. Ocenění Gentleman silnic se uděluje od roku 2004, letos na podzim bude vyhlášen Gentleman desetiletí.

Kolman byl svědkem čelního střetu dvou osobních automobilů, z jednoho z nich pomohl vylézt třem mladíkům. Z druhého vozu, ve kterém hořelo, vyprostil ženu, která uvízla zamotaná v bezpečnostních pásech. Chvíli poté zachvátily celý vůz plameny.

"Strach jsme neměl, bylo to hrozně rychlý. Po čelním nárazu se auta zvedla, jedno padlo do příkopu. Kluci strašně křičeli a asi měli strach, já ty dveře nejdřív nemohl otevřít. Pak seděli na silnici a já šel na to druhý auto," řekl Kolman.

Přesto, že viděl plameny, snažil se z vraku vyprostit zaklíněnou ženu. "Nešlo to otevřít, ona volala o pomoc, okno nešlo rozbít, pak se mi podařilo vypáčit dveře a ženu dostat ven," popsal dramatické chvíle Kolman.

Projekt Gentleman silnic je společnou aktivitou České pojišťovny a Policie ČR. Vznikl s cílem motivovat řidiče k tomu, aby si na silnici pomáhali a nebyli k sobě lhostejní. Projekt u příležitosti desátého výročí svého vzniku pořádá anketu Gentleman desetiletí, ve které může o vítězi až do 30. září hlasovat veřejnost.

redakce AUTO.CZ